Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2302193 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #10350 на: 28 Јануари 2021, 15:22:35 pm »
I sega otkako procitav zadnji deset strani od muabetot ...jbg

Za dvaestina dena mi istekuva dogovorot i se mislam pomedju:

A 71
Mi 10T lite
Lenovo (onoj so robotot so ide)

Aj sega pametni davajte sovet. Lenovo e kako najskapo a Mi mislam deka ke e najevtino ama ne igra uloga, ovie modeli mi gi fati okoto.
Lenovo има некои чудни софтверски заебанции не знам зашто. Како на пример да не можеш да смениш рингтон, а ја имаш опцијата. Некои такви чудни ствари. Ама ќе ги решат со апдејт сигурно. За другите немам hands on искуство.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #10351 на: 28 Јануари 2021, 15:22:54 pm »
Си се помешал со некој друг Ајфон, претпоставувам со XR. 12 мини и 12 се истиот телефон со различна големина екран.

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10510&idPhone2=10509

Можеби. Колку што знам има разлики - особено во батерија, ги нема сите камери што ги имаат про/про макс (за мене е сериозно осакатување тоа) и уште неколку други разлики.

И за мене, 12 Mini е премал. Не ми одговара. Така да не би го ни есапел. Нема поента (за мене) да го дискутирам воопшто.

А 1200 евра за телефон, односно 1500 скоро за 12 Pro... Ни самсунг, ни епл, ни никој. Нема да се деси.

И at the end of the day - не сум епл корисник. Сум пробал. Не ми успеало. Не се пронаоѓам во филозофијата, екосистемот и све друго... Да сме живи и здрави.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #10352 на: 28 Јануари 2021, 15:26:28 pm »
Исто, за достапност на делови спомнавте погоре.

Колку сме сигурни дека и после неколку години деловите кои тука се достапни се со ОЕМ квалитет? Јас на пример не сум убеден дека акциска промена на екран што може да се начека по мобилариве за Ајфон е со ОЕМ квалитет дел/панел.

Да, ги има, ама исто спомнавте неупотреблив бил телефонот со такви понискоквалитетни заменски делови.

Пак да кажам, јас сум направил избор и нити пробувам да го оправдам пред вас, нити пак пробувам вашето мислење да го сменам - телефонот што јас го купив имаше AMOLED панел, 6 гига рам, сосема коректно брз процесор (Snapdragon 730 ВАЉДА, ич не памтам), и доста големка батерија која во првите неколку месеци вадеше и по 10.5 часа SOT. Камерите со GCam апликацијата се сосема одлични за тој ценовен ранг, и ако погледнам назад кога го купував телефонот, пак би го избрал бидејќи со недели седев и истражував конкуренција, безброј видеа изгледав, и ептен време потрошив за да го изберам телефонот - едноставно конкуренцијата од поизвиканите производители не нудеше исти работи како што добивав со овој телефон.

Цена: 20.500.

Eве сеа го имаш Самсунг А71 за 19к во Нептун со истите перформанси. Колегата Jezuz глеам го продава за 18к неговиот.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #10353 на: 28 Јануари 2021, 15:29:46 pm »
Си се помешал со некој друг Ајфон, претпоставувам со XR. 12 мини и 12 се истиот телефон со различна големина екран.

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10510&idPhone2=10509

Можеби. Колку што знам има разлики - особено во батерија, ги нема сите камери што ги имаат про/про макс (за мене е сериозно осакатување тоа) и уште неколку други разлики.

И за мене, 12 Mini е премал. Не ми одговара. Така да не би го ни есапел. Нема поента (за мене) да го дискутирам воопшто.

А 1200 евра за телефон, односно 1500 скоро за 12 Pro... Ни самсунг, ни епл, ни никој. Нема да се деси.

И at the end of the day - не сум епл корисник. Сум пробал. Не ми успеало. Не се пронаоѓам во филозофијата, екосистемот и све друго... Да сме живи и здрави.

12 про е осакатен 12 про макс, различни камери имаат двата телефони.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #10354 на: 28 Јануари 2021, 15:31:16 pm »
Знам. Пишував за тој тренд во претходниот пост. Не ми се допаѓа, односно дури ме нервира.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10355 на: 28 Јануари 2021, 15:31:36 pm »
Да, исти хардвер имаат со ситни разлики, со тоа што јас овој телефон го купив во јуни или јули 2019та година.

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=9995&idPhone2=9738

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10356 на: 28 Јануари 2021, 15:39:55 pm »
Знам. Пишував за тој тренд во претходниот пост. Не ми се допаѓа, односно дури ме нервира.

И онака камерата што ја нема е бескорисна освен надвор преку ден не се ни користи. Додека голем недостаток е пример кај ланските с20 во споредба со С20 Ултра и годинешниве С21 и С21 ултра, обичните имаат обична зум камера која и така е бескорисна, а Ултра имаат перископски камери со огромни зумови.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10357 на: 28 Јануари 2021, 15:53:02 pm »
12 про и С21 си се со врвни камери. И врвно се. За мал телефон тоа е повеќе од идеално. Башка и сега се со супер батерии иако се мали.

Не гледам многу потреба во поголемите во делот на камерата. Искрено. Друго се предностите на големите реално, екран и батерија.

Отсутен MNikolovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 83
« Одговори #10358 на: 28 Јануари 2021, 15:56:30 pm »
I sega otkako procitav zadnji deset strani od muabetot ...jbg

Za dvaestina dena mi istekuva dogovorot i se mislam pomedju:

A 71
Mi 10T lite
Lenovo (onoj so robotot so ide)

Aj sega pametni davajte sovet. Lenovo e kako najskapo a Mi mislam deka ke e najevtino ama ne igra uloga, ovie modeli mi gi fati okoto.

Ја би идел на Mi Note 10 Lite пред Mi 10T Lite, заради AMOLED дисплејот. Знам дека вториов има нијанса подобар процесор и графичка ама сепак тоа е минорно, а AMOLED е огромна предност. Цените би требало да им се тука некаде.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #10359 на: 28 Јануари 2021, 16:05:10 pm »
#самоајфон све друго со пи-4ки-це!

Најголема вистина пишана  ;D

Мене многу ми се допаѓа индустрискиот дизајн на новите Ајфоуни. Неоправдано висока ми е цената, ама дизајнот е одличен.

Сепак, можеби работата што најмногу ми смета - и не само кај Ајфоун, туку и кај Самсунг на пример - е што кај флегшип моделите ја врзуваат големината на екранот со достапните features. Не сакам Galaxy S21 Ultra. Преголем е. Ама ги сакам камерата, квалитетниот дисплеј, и другите тракатанци, да речеме. Тоа не ми се допаѓа. Исто и кај Ајфоун - врвната камера (зборуваме за врвната, не за доволно добрата) е достапна само кај 12 Pro Max Ultra Mega Titanium. Многу ме нервира тоа. Немам раце толкави. А кај Самсунг, мат црната варијанта е мислам резервирана само за S21 Ultra. Сакам S21 нормален, океј ми е 1080 дисплејот, ама сакам мат црна варијанта и врвната камера.

Е сега. At the end of the day, јас имам некаков свој ментален лимит за тоа колку пари сум спремен да дадам за нов телефон. Мојата граница за нов телефон е околу 30.000 денари, со можност за мало протегнување. Тоа е веќе далеку од флегшип буџет. Затоа мојот следен уред најверојатно ќе биде S20FE, или нешто слично. Не постои (за мене) паралелен универзум во кој јас ќе дадам 1200 евра за телефон. Комедии. Глупости. Не можам да објаснам колку ми е глупаво тоа.

Плус, во мојата ментална математика не влегува опцијата за купување половен телефон. Можеби грешам, ама едноставно - не ми се исплати да се замарам. Па како била чувана батеријата, па колку ќе држи, па дали бил отваран, па да не е краден, па да не пропушти вода, па дали е оргинал пуњачот, па пенис максимус. Немам нерви за тоа, а мене телефонот ми треба за работа. Затоа и не би се заебавал со Huawei во моментов - немало Google Store, па заебавај се, па додавај, па ееееее... Налет. На-лет. На времето користев HTC и бев пре-пре-презадоволен. Кога HTC ја испушти работата од контрола, време беше за промена. Сега сум на Samsung, ама гледам дека и кај нив работите бегаат од контрола, особено ценовно... Па здравје, ќе видиме.

Се согласувам со @KaZaN и @MartinAlfista - Умре времето кога за Xiaomi не се наоѓаа делови. Си имаме официјален Mi Store, со сервис, со делови (за од кај нив купени работите), со сите потребни нишани. Можеби е нијанса потешко да се најде дел, ама се наоѓа. Да, на Xiaomi им фали конзистентност можеби во моделите, ама да не се лажеме - гиганти се. Учат, слушаат, испорачуваат. Агилни се, испорачуваат продукти што се и ценовно привлечни, и привлечни по features. Имам неколку различни Xiaomi продукти дома - и сите се прилично добри. Не се одлични, направени се компромиси, секако - ама за тоа што е платено за нив, таман си се.

Се слагам, многу, ептен ми отидоа на нерви Самсунг со новиот С21, кај првен се заебаваа за полначите па после и они почнаа по улавине Ејпл па на крај и пластика цел го направија и едноставно ме нервира сето тоа, a несакам да купувам огромни цигли како S21 Ultra, неможам да функционирам секојдневно во џеб цело време. Ептен со димензијата ми одговара телефонов што сега го користам (S10) и нема шанси да го сменам за поголем. Заради тоа после S1, 24, S6, S8 и S10 решив да сменам телефон и да се пробам со Ајфон. До сега не сум користел. Секако ако неможам да се навикнам ќе го продадам и сменам за некој Андроид.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #10360 на: 28 Јануари 2021, 16:49:05 pm »
Од април користам S10. Потпишувам со две раце дека е најдобриот телефон што досега сум го имал.

Ама, мислам дека ништо не може да ми го замени Sony Z3. Го обожавав.

Реално, го земав S10 со намера да не менувам телефон 4 години, минимум. Нели рекоа ќе апдејтираат минимум 3 години? Па, да видиме.

Наредно, дефинитивно ќе биде iPhone, пошто гледам дека со цените не претеруваат како порано. Да, геј е со полначот финтата, ама моментално во понуда имаат се за сите. Не дека нешто се палам на јаболка, ама сакам да видам што е толкава фамата за тој iPhone. Можно ли е да е толку голема разликата со Андроид, па да треба навикнување. Толку ли е побрз и помазен? Толку ли е добра камерата? Толку ли е стабилна поддршката?

Сега да треба да купам, 12 mini. Не размислувам.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10361 на: 28 Јануари 2021, 17:01:02 pm »
Нема никаква разлика или минимална разлика во мазност и користење. Има разлика ако си дошол од некој преслаб телефон. Камерата не е толку подобра за слики од добар андроид ама во видео е многу подобра. Единствена разлика е тоа што повеќето 3ти апликации работат подобро или имаат понови функции на ифон.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #10362 на: 28 Јануари 2021, 17:12:36 pm »
Не гледам зошто се препукувате Шаоми бил подобар ама потценет, Самсунг прценети ... За мене е едноставно, гледам што нудат од хардвер, изглед и најбитно каков УИ имаат. Шаоми имам работено,УИ то ми е тиња за мене, реклами во менијата, детски икончиња, за мене не е тоа, на друг му се сфиѓа. Секој си знае што му е главно за да донесе одлука.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10363 на: 28 Јануари 2021, 17:31:48 pm »
Не гледам зошто се препукувате Шаоми бил подобар ама потценет, Самсунг прценети ... За мене е едноставно, гледам што нудат од хардвер, изглед и најбитно каков УИ имаат. Шаоми имам работено,УИ то ми е тиња за мене, реклами во менијата, детски икончиња, за мене не е тоа, на друг му се сфиѓа. Секој си знае што му е главно за да донесе одлука.

Не се препукуваме само ме нервира некој да кажува дека Шаоми биле на некои ниво ама сепак поевтини. Добри се телефоните ама не се ни блиску до некои ствари.

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
« Одговори #10364 на: 28 Јануари 2021, 17:48:49 pm »
Од април користам S10. Потпишувам со две раце дека е најдобриот телефон што досега сум го имал.
И јас потпишувам за Samsung S10. Стварно најдобриот телефон според мене.