Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2300821 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #9660 на: 07 Август 2020, 00:23:09 am »
Имам еден бордо и ми е вишак, никогаш не облечен со 0км. Ќе ти го дадам, пењоарот ;D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #9661 на: 07 Август 2020, 00:35:35 am »
Си купив црвено-црна лакована ципела во исчекување на првиот албански премиер. "Pse jo?"

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Благодарност до @MecheTo што се понуди да ја пречека и препрати пратката до тука. Му должам частење.

Ebaciste :) se vika kaj nas ova rabota  ( Porano Magnanni ima vaka nesto ama 500$ ne mi se davaa)

Ili ne daj boze da imas tetovirano garaza/parking na grb :) :) :)

edit: bojata me zbuni, magnanni nikad nema vakvi :)

Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #9662 на: 07 Август 2020, 00:40:43 am »
Shimano RC7

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #9663 на: 07 Август 2020, 09:29:07 am »
Во што е спецификата на велосипедските патики?

За фудбал, нели крампони, за трчање лесни да бидат, за мотор заштитни делови околу стапало, за баскет глуждовите и грип...

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #9664 на: 07 Август 2020, 09:31:09 am »

За фудбал, нели крампони, за трчање лесни да бидат, за мотор заштитни делови околу стапало, за баскет глуждовите и грип...
Се заглавуваат/заклучуваат во педалите и не ти лизга ногата додека вртиш. Тоа е тоа што јас го знам.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9228
« Одговори #9665 на: 07 Август 2020, 09:39:40 am »
I turkash i vlecesh, za lizganje i so obicni ne se lizga

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9666 на: 07 Август 2020, 09:45:18 am »
I turkash i vlecesh, za lizganje i so obicni ne se lizga
Со обични патики можеш само да буткаш надоле.
Со крампони ако се мали барем, веќе ќе можеш и напред/назад да буткаш и плус надоле.
Со заклучување можеш и надоле/нагоре и плус напред назад.

Особено е важно што можеш да влечеш нагоре и со тоа користиш друга мускулна група што овозможува да ја одмориш главната група на мускули по малку.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9667 на: 07 Август 2020, 09:54:18 am »

Покрај другите придобивки што ги кажаа членовите, стапалото ти е цело време на истото место од педалата и правиш (колку што може блиску до) совршени кругови.

Исто, тешко може да ти летнат нозете од педали на дупка, нерамнина и слично што не ја очекуваш, а така најлесно се губи контрола над точакот.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #9668 на: 07 Август 2020, 09:58:04 am »
Ај сега кажи колку пати си паднал додека ги научиш како да ги отклучуваш на застанување?
;D

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #9669 на: 07 Август 2020, 10:35:09 am »
 На времето имав точак со вакви педали
https://starodobnik.net/forum/uploads/monthly_2017_05/1.jpg.97e48a14497aadb159d771cd85cc8c0a.jpg
Самоубиство беше кога ќе ги ставев нозете во лежиштата :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #9670 на: 07 Август 2020, 10:37:13 am »
Проценката е дека ~10% се зголемува испораката на снага при кратки (30s до 1min.) bursts, што е солидна добивка. Како торк буст што има на некои коли, па у краток период може да дадат 350нм наместо 320 :) Другите работи, као немрдање, лизгање и сл, генерално може да се менаџираат со добри обувки и добри педаљи.
Јас лично, не ги сакам овие системи со физичка врска, ама јас не возам на турдфранс и џиродиталија, така да за овие низ градов турдфранс што возат и џиро, веројатно се супер работа. Јер онинемаат потреба да застануваат на семафори, возат по сред лента и во група од по 6, намалуваат аеродинамичен драг и точаците им се 2.5кг. За нив си вреди...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #9671 на: 07 Август 2020, 11:19:23 am »
Колега кога купуваше МТБ точак, си зема педали со клик и соодветни обувки. Има придобивки, веднаш по првиот километар два ги навикна, и за застанување ја отштекуваше веднаш, ама после низ ридовите кога идевме на потешки терени, два пати падна, и тоа при ептен мала брзина, среќа не се повреди, само гребаници ситни, зашто не си во можност да ја откачиш патиката од педаља како со обични педаљи. Мислам дека со обични патики да беше, најверојатно немаше да падне, ќе успееше да ја стави ногата на страна и да се задржи.
Лично за со МТБ не би ги земал, иако полесно би било искачувањето. Пре би инвестирал во карбон точак за да добијам на леснотија :)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #9672 на: 07 Август 2020, 11:26:28 am »
На времето имав точак со вакви педали
https://starodobnik.net/forum/uploads/monthly_2017_05/1.jpg.97e48a14497aadb159d771cd85cc8c0a.jpg
Самоубиство беше кога ќе ги ставев нозете во лежиштата :)

Actually не се толку лоши овие педали, за градска вожња се разбира, споредени со SHIMANO SPD за кои се потребни шпринтерици (или велосипедски патики).

Можеш да си носиш патики без проблем, а при застанување на пешачки, на семафор било каде треба и само едната патики да ја извадиш од "кафезите", така им е терминот. Доста се city friendly и можеш целосно одлабавени да ги возиш, нема да штракаш ако застанеш до продавница  ;D

Се разбира, си имаат свои недостатоци ако возиш на отворено, ако Скопје - Катланово ти е редовна рута или обиколка на Охридско Езеро.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9673 на: 07 Август 2020, 11:54:47 am »
Ај сега кажи колку пати си паднал додека ги научиш како да ги отклучуваш на застанување?
;D

Два пати ;D Паднав првиот пат кога облеков SPD патики, и после неколку дена уште еднаш. Сега веќе ми е навика да откачувам нога далеку пред да застанам (исто како што кочам со кола далеку пред да треба да застанам - дефанзивно).

Проценката е дека ~10% се зголемува испораката на снага при кратки (30s до 1min.) bursts, што е солидна добивка. Како торк буст што има на некои коли, па у краток период може да дадат 350нм наместо 320 :) Другите работи, као немрдање, лизгање и сл, генерално може да се менаџираат со добри обувки и добри педаљи.

Кога веќе купуваш специфични патики и квалитетни платформа-педали, might as well купи со физичка врска, исти се парите... Јас летнав од точак на Водно во 2016 и се искршив и себе и кацигата поради тоа што ми летнаа нозете од педали (а добри педали имав), па после си се пребацив на овој систем и не сум погледнал назад кон платформи.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
« Одговори #9674 на: 08 Август 2020, 13:05:50 pm »
Оваа година тргна со купување на акумулатори,пред месец два на скутерот и на А4ката рикнаа акумулаторите,денес на 80ката Б4ката рикна после 5+ години Монбатот.Купен VESNA PREMIUM 78Ач со 36месеци гаранција за 3400ден со вратен стар акумулатор. 
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!