Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 195265 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #165 на: 12 Мај 2013, 20:28:47 pm »
дозволен макс,ама може и до црвената,тоа веќе нечини

како и да свртиш најдобро е на пола да си биде уљето и мирна глава

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #166 на: 12 Мај 2013, 20:32:30 pm »
Јас менвам масло на механичар и никогаш не го полни до макс, дури и ми има кажано дека не чинело да биди на макс, ама не разбрав зошто. Еве 5 години кога и да ја однесам, става 3 литри (од 3.2 колку што бери).

Кога се менува масло, се полни до макс. Механичарот - недоволно информиран, I suppose.

Да се разбереме, зелената цртка е MAX.

Малку е лошо дизајнирана шипката, али да - зелената црта е МАХ во случајов. Знам - на брат ми на Полото е ваква.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #167 на: 12 Мај 2013, 20:43:54 pm »
зошто кога се менува уље да се полни до макс?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #168 на: 12 Мај 2013, 20:46:00 pm »
Јас менвам масло на механичар и никогаш не го полни до макс, дури и ми има кажано дека не чинело да биди на макс, ама не разбрав зошто. Еве 5 години кога и да ја однесам, става 3 литри (од 3.2 колку што бери).

Кога се менува масло, се полни до макс. Механичарот - недоволно информиран, I suppose.

Малку е лошо дизајнирана шипката, али да - зелената црта е МАХ во случајов. Знам - на брат ми на Полото е ваква.
Не разбирам зошто да е лошо дизајнирана? Рецкавото е мин и макс, за да не се избрише ако се допре од крајчето на дупката... Многу фино е дизајнирано. Немора да пазиш кога го вадиш.

Битно е да не е на Мин, и така ќе го менуваш за 2-3000км.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #169 на: 12 Мај 2013, 20:59:20 pm »
зошто кога се менува уље да се полни до макс?

Така ми пишува во упатството од колата.

Не разбирам зошто да е лошо дизајнирана? Рецкавото е мин и макс, за да не се избрише ако се допре од крајчето на дупката... Многу фино е дизајнирано. Немора да пазиш кога го вадиш.

Битно е да не е на Мин, и така ќе го менуваш за 2-3000км.

Мене ми е збунувачка, пошто има две "прекршувања", кои секако постојат поради некоја причина. Мислам на она кај црвената линија, и она во долниот дел.

Зошто на 2000 или 3000 да го менува? Не вози високо перформансно возило. 1.4 ТДИ на VW..

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #170 на: 12 Мај 2013, 21:03:44 pm »
Зошто на 2000 или 3000 да го менува? Не вози високо перформансно возило. 1.4 ТДИ на VW..

Веќе имал 8000 поминато.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #171 на: 12 Мај 2013, 21:04:06 pm »
не сум знаел ова,обично си терам 3/4 од дозволеното или до пола,кога како,само никогаш  максимум

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #172 на: 12 Мај 2013, 21:37:15 pm »
Кога се менува и до макс. да се наполни нее штетно, бидејки филтерот си повлече од маслото, така да не е до макс.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #173 на: 12 Мај 2013, 21:38:15 pm »

Веќе имал 8000 поминато.

Е да, го изумив тоа.

не сум знаел ова,обично си терам 3/4 од дозволеното или до пола,кога како,само никогаш  максимум

Штом е дозволено до МАХ, сигурно е и подобро да е до МАХ, отколку на 3/4 од шипката. Од повеќе глава не боли, што би љубел да каже djidji. :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #174 на: 12 Мај 2013, 21:51:08 pm »
можеби на ново возило,али на постаро,од негде ќе го фрли,дали дихтунг дали семеринг,нешто ќе треба да се менува

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #175 на: 12 Мај 2013, 21:55:04 pm »
Е тоа е веќе надвор од рамката на моите познавања..

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #176 на: 12 Мај 2013, 22:34:14 pm »
Незнам шо толку муабет, убаво кажа некој пред некоја страна.
 Се што е помеѓу мин и макс е ОК

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #177 на: 12 Мај 2013, 22:47:01 pm »
Од пола до max, ама никако изнад. Мене фала Богу не ми троши, го пунам до max и така си стои. Генерално, правило у сервис е да ти сипаат уље до Max за да не те мислат (обично од min до max има 1 литар). Најдобри перформанси моторот има од пола до min (со повеќе уље се само-задушува), АМА па тогаш и највише го троши (при високи вртежи) :) Значи идеално е на пола со редовни проверки, 3/4 за скептиците, а на max за оние што ретко ѕиркаат под хауба :D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #178 на: 12 Мај 2013, 23:18:00 pm »
Незнам шо толку муабет, убаво кажа некој пред некоја страна.
 Се што е помеѓу мин и макс е ОК

Колки повеќе инфо, толку подобро. Лаиците ќе си земат во предвид некоја средина - како на муабетите, така и на шипката. :D

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #179 на: 12 Мај 2013, 23:57:52 pm »
Кај мене коа ке дојде на минимум, ставам литро уље, доага нешто под максимум. Возам 2 недели, отворам хауба, гледам пак на минимум, пак дотурам уље и така натаму :D