Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 179743 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #210 на: 06 Октомври 2013, 19:34:32 pm »
праиш ремет со турањево нафта или..?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #211 на: 06 Октомври 2013, 19:52:38 pm »
Озбилен е бе... И јас му се чудев. Али тој фалангин мозок, откако го мавна стапот по гла, не му се враќа на место пак. ;D ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
« Одговори #212 на: 06 Октомври 2013, 19:56:25 pm »
Имам гледано на бензинци пред промена на моторно масло е чисто како од шише, понова кола, 30-40к имаше поминато, пежо 106 или 107 беше така нешто, возена само на бензин.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #213 на: 06 Октомври 2013, 20:17:47 pm »
Јас сакав да направам ваков тест, односно да вадам малку масло на секои 1000 километри заради проверка, но не можам да најдам некои стаклени епруветички, а имам тенки цревца со кои би можел да извадам мало преку дупката на мерачот.

Дали знае некој каде се продаваат стаклени епрувети со капачиња за затворање?

На плинашиве црно ви искача уљето како со бензин или посветло?
Кај мене е исто, светло како и предходно.

И кај мене е светло, иако половина од километражата е извозена на бензин. Сега за 1000км ќе менувам па ќе видам како ќе испадне. Ако најдам епрувети ќе споредам.
А од Кадетот што испадна да не ви раскажувам. Бубе беше сведок ;D Го испуштив маслото и беше црно катран. После тоа му опнав 3 литра дизел наместо уље. Го оставив неколку минути во место да работи. Кога ја испуштив нафтата беше исто црна како и маслото што го испуштив претходно :)
Фаланга немораш да бараш епрувети, можеш да земеш од аптека чашка за урина.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #214 на: 06 Октомври 2013, 20:38:16 pm »
^^ Ете кој моча во лифтот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #215 на: 06 Октомври 2013, 23:25:49 pm »
;D ;D ;D ;D

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #216 на: 07 Октомври 2013, 19:03:34 pm »
   Kako bi se postavile koga izvikan pofalen majstor ke vi ja precvika stopnata od karterot i ke ve pusti na dolg  pat.  Inaku se sluci na clen od forumov i samo toj si znae kakvi maki trga.

Исто би се поставил коо и мене шо ми се случи, коа сменив уље.

Мајсторот го престегнал филтерот за уље (секаде во свет со рака стегаат филтер за уље само кај нас со клуч) и го цвикнал гумичето...
Сума сумарум, отидоа 3 литра Мобил фул синтетик 5-40 (пошто си дотурав доека најдам кај е маката, дали тече или троши) и нов филтер, моторот е мршник, подвозјето ишлакано од моторот па се до рикверц светлото... Јбг

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #217 на: 20 Ноември 2013, 17:44:02 pm »
мене ми ги престегаа штрафојте на чаурите- со пнеуматски пиштол не излагаа, мораше да се наставува крцкалката со цефки... него зборот ми беше денес земав масло, и му велам кастрол дај ми, е овај продавачов вели, абе го заебаа да ти дам мотул поубаво е... е ај дај ми ем поефтино ем поарно... ама некако многу ко вода ми гледат... Појма нема од кај им се информацииве дека го расипале, да не праќаат примерок во лабараторија случајно(а добра продавница која си гради имиџ би требало). После ај масло, дај и филтер, му велам, ми даде некој  филтер го отварам гледам само 4 дупчиња за проток за масло, па се мисла дали да го ставам него или друг да барам ?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #218 на: 20 Ноември 2013, 19:48:02 pm »
нема везе што е со 4 дупчиња... ке брка работа, пошто маслото таму иде под притисок...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #219 на: 21 Ноември 2013, 07:32:40 am »
да ама дали ќе има доволно проток... ај ќе го ставам ќе видиме... додуша на мојот голф (пошто ова е за брат ми ) со таков поминав 10к... никому ништо си работи добро.
http://www.google.com/imgres?start=277&client=firefox-a&hs=bOP&sa=X&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&biw=1280&bih=900&tbm=isch&tbnid=WVA5s4k6Vz-_5M:&imgrefurl=http://www.germanautoparts.com/Audi/A4/Engine/148/1&docid=YArk3ky6EiPbTM&imgurl=http://www.germanautoparts.com/images/large/ea26b701888b5cf79e1dbeff2b4ec0e4.jpg&w=400&h=400&ei=2qiNUtiCC4Kv4ATa7IDoBw&zoom=1&ved=1t:3588,r:85,s:200,i:259&iact=rc&page=10&tbnh=172&tbnw=173&ndsp=31&tx=145&ty=89 vaka nesto e, ista marka...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #220 на: 21 Ноември 2013, 09:00:40 am »
Oд Mann филтер не сум чул уште некој да се пожали :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #221 на: 21 Ноември 2013, 11:08:44 am »
prodava li nekoj vo skopje kineski filtri. Ama bas kineski eftini ?

Filter ko filter site se isti i nema nekoja razlika. Osven ne se preporacuva ako imas CR dizel filterot za gorivo treba da e originalen zasto se premnogu osetlivi motorite na necistotija vo gorivoto.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17506
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #222 на: 21 Ноември 2013, 11:25:34 am »
Ако ја продаваш ти колата ќе ја пријавам во МВР како крадена, да не се заебе некој.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #223 на: 21 Ноември 2013, 11:30:35 am »
ako najdes podobro odrzuvan obicen dizel vo Makedonija kazi mi. Od 0km so 0W-40 maslo vo motor. Ponataka sekoj komentar e izlisen.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #224 на: 21 Ноември 2013, 11:34:48 am »
Не го слушајте бугар. ОЕМ ФИЛТРИТЕ и ЗАМЕНСКИ ЕФТИНИ ФИЛТРИ НЕ СЕ ИСТИ! Конкретно, заменски филтер за кабина вс оригинален филтер, разликата е пред се` во количество филтрирачки материјал употребено. Ако оригиналниот филтер има 120 „прекршувања“, заменскиот нема ни 80. Заштедено е барем 30% во филтрирачки материјал. Исто е и со филтрите за воздух! Кај филтрите за уље па бетер, покрај заштеди во филтрирачкиот материјал, се штеди и на неповратни вентили за масло и во останати работи.
Не си играјте со неквалитетни филтри за уље воздух и гориво, ако сакате моторот да ви трае долго.

The filtering capacity of an oil filter is dependent on the surface area of the filter paper

A  AC Delco filter -- 43 pleats
B  Aftermarket filter -- 35 pleats

Some aftermarket filters are manufactured with inferior parts which can damage an engine. For instance, the orange rubber material from an oil filter anti-drainback valve has migrated to the oil passages of the engine

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.