Автор Тема: Замена на масло во моторот (туторијал)  (Прочитано 179740 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
Одг: Замена на масло во моторот (туторијал)
« Одговори #240 на: 30 Јануари 2014, 21:46:07 pm »
Или направи си на дребонг,ке му ставиш алуминска или бакарна шајвна и чао џаци.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #241 на: 30 Јануари 2014, 22:14:21 pm »
не е така...старите Ваг шајбни од 90-2000, имав јас вартбург со поло мотор беа со бакарна шајбна, ама тука кај нас во Тунгузијава во продавници за Воксваген ми покажуваа како дел само челична штопна ама ја нема  шајбната ( па се лутеа кога им кажував кој музикант тоа го порачал )... тогаш си најдов прстенчиња бакарни како за француските коли. Е сега кај новите друг е картерот, нема да лежи бакарен прстен што се сплескува. А и картерот е алумински, челичниот чеп има алуминска превлака и на навојот и на заптивната површина. Не само поради корозија, туку челичниот навој може да зариба на алуминскиот картер ако многу пати се користи. Наводно кај Пежо немало гајле, може да е друга врста алуминиум на картерот а и друга врста челик на штопната, менуваат само бакарни шајбни. Мислев да земам комплетна штопна од некое Пежо, ама има цака у лежиштето кај дихтува чепот  на картерот, не е битен само навојот да е ист.
Ќе прашам утре во Мултипарт дали набавиле од Кортеко, ако не или истата штопна трет пат ќе се става или треба во Порше да се моли да ми продадат....

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #242 на: 30 Јануари 2014, 22:16:44 pm »
Хм.. Да се обратиш кај Митревски?
..мислам дека лани и нему му се јавив, знае за случајот, ама демек штопните оригинални издржувале повеќе пати, ретко се случувало да капе... а мене највеќе ме плаши навојот ако зариба...
еве што треба, http://www.autoteilemann.de/febi-olablassschraube-verschlussschraube-olwanne-15374.html
0.94 еур е во Германија, ама тука нема , само во Порше, мислам е околу 100-110мкд ама не ми даде да купам..
ова на Кортеко е уште подобро, со прстен  за гмечење...http://www.oscaro.com/bouchon-de-vidange-corteco-220125s-2745305-593-p  , ама тешко, тоа само од Грција...
« Последно менување: 30 Јануари 2014, 22:37:51 pm nefer »

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #243 на: 30 Јануари 2014, 22:48:31 pm »
А зошто да ја менуваш штопната.Тече или не?Јас досега не сум сменил штопна на ниту едно возило,доколку не се зафркнела.Ниту на картерот,ниту на менувач,ниту на деференцијалите на камионите.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #244 на: 30 Јануари 2014, 22:54:34 pm »
1. треба да имаш една нова
2. а што праиме ако почне да капе или го расипат навојот од картерот ???  ај 2-пати, па и 3-пати истата да се става, ама повеќе пати ?... на фиестата истата беше, ама  таму е со гума... ја сменив лани мислам, а колата е 1996... ама гумата ако не е скината држи, посебно оригиналната

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #245 на: 30 Јануари 2014, 22:56:46 pm »
Друже на камионот од осумдесет и некоја е истата,лани го сјебав малку навојот,го обновив и ене ја гајле нема,ама како сакаш така прави. :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #246 на: 30 Јануари 2014, 23:03:17 pm »
Затоа Опел нема ни шајбна, ниту штопна се мења :)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #247 на: 31 Јануари 2014, 15:22:13 pm »
Другар малце anti seize маст ќе ставиш и мирна глава од запекување.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #248 на: 01 Февруари 2014, 14:15:51 pm »
решено е...добиле во мегааутопарт оригинал германска штопна кортеко, 170мкд, но истата е 2,3еу наефтино во Германија, така да е прифатлива цената. А здравје во прва прилика од Грција ќе си земеме феби  од 0,9еур, со ова нема играње, најскапо е да се поправа  картерот ( и тоа ако забележиш дека не е во ред)..
dolu levo e VAG štopna od Bird, (majstorot lani ne sakaše da ja stavi).. desno e na Corteco; sega pak ja stavivme istata ( od Febi),bidejći  nemaše nikakvo oštetuvanja ili korozija... mislam deka glavnata pričina za galvanizacija i često menuvanje e da se spreči korozija među razllični metali.. e sega ima karterot od dole zaštitna plastika, no ako vlezeš vo dlaboka voda može da dojde do kvasenje na čepot i karterot... posebno e lošo kaj što se frla sol na snegot
« Последно менување: 09 Февруари 2014, 21:34:11 pm nefer »

Отсутен Venko1979

• Почетник
  • *
  • Пораки: 39
  • Mercedes-Benz
« Одговори #249 на: 17 Март 2014, 12:45:48 pm »
Decki aj preporacajte dobar servis za Mercedes, sakam da mu napravam full servis, ulje, filtri, plocki, glicerin, kaisi da se proverat, antifreeze, sve sakam da mu proveram?
Mi kazaa za nekoj vo naselba lisice sto rabotel vo mercedes ama i doma si cepkal go bivalo demek i fer bil.....?
Vasi iskustva i soveti i preporaki se dobredojdeni.
Pozzz

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #250 на: 24 Март 2014, 13:52:09 pm »
Дали пумпите во сервисите со кои што го вадат уљето од мотор го вадат целосно, т.е. не останува уље во картерот?
Последниот пат кога менував уље го менував во сервисот каде што ја регистрирам колата и го вадеја со пумпа(пред тоа јас си го менував дома), а пред тоа ми капеше од штопната бидејки не ми беше сменета шајбната,  ја сменив и шајбната и престана да капе но мајсторот ми кажа дека навојот на картерот бил оштетен и дека ако уште еднаш ја извадам штопната и ја ставам ќе го сјебам навојот на картерот и ќе ми тече уље...
И сега треба се да одам со пумпа да ми го вадат уљето што некако не ми се допаѓа многу затоа што мислам дека нема шанси целосно да го извади уљето од картер!?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #251 на: 24 Март 2014, 13:57:21 pm »
на поновиве коли тоа е единствениот начин,така да не се секирај

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #252 на: 24 Март 2014, 17:54:13 pm »
Дали пумпите во сервисите со кои што го вадат уљето од мотор го вадат целосно, т.е. не останува уље во картерот?
Последниот пат кога менував уље го менував во сервисот каде што ја регистрирам колата и го вадеја со пумпа(пред тоа јас си го менував дома), а пред тоа ми капеше од штопната бидејки не ми беше сменета шајбната,  ја сменив и шајбната и престана да капе но мајсторот ми кажа дека навојот на картерот бил оштетен и дека ако уште еднаш ја извадам штопната и ја ставам ќе го сјебам навојот на картерот и ќе ми тече уље...
И сега треба се да одам со пумпа да ми го вадат уљето што некако не ми се допаѓа многу затоа што мислам дека нема шанси целосно да го извади уљето од картер!?

Za da se uverime deka so ovie pumpi go vadat 99.9% od masloto vo motorot, prvin deckoto go izvadi celoto maslo so pumpata, potoa ja odvrte i sajbnata i veruvale ili ne istekoa samo nekolku kapki maslo.Taka da sigurno e da se vadi maslo so ovie pumpi. Plus , nema moznost za ostetuvanje na karterot od nesmasni kvazi majstori, ili pak menuvanje na sajbni kaj vozilata. :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
« Одговори #253 на: 24 Март 2014, 18:14:36 pm »
Decki aj preporacajte dobar servis za Mercedes, sakam da mu napravam full servis, ulje, filtri, plocki, glicerin, kaisi da se proverat, antifreeze, sve sakam da mu proveram?
Mi kazaa za nekoj vo naselba lisice sto rabotel vo mercedes ama i doma si cepkal go bivalo demek i fer bil.....?
Vasi iskustva i soveti i preporaki se dobredojdeni.
Pozzz

ТОП сервис за Мерцедеси ти е Влатко Мерцедес Бенз. Се наоѓа на Лепенец. Ако знаеш каде е сервисот за бела техника на Видео Дата...Влатко Бенз е на 500-600 метра подоле од десна страна. Само пази да не го промашиш. Има огромна капија и еден куп Мерцедеси во дворот...Ако не се снајдеш, кажи и број ке ти набавам. Цените им се екстра, дечките се профи, и што е најважно работат само Мерцедеси...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dj_oko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #254 на: 28 Април 2014, 18:25:37 pm »
Дали некој има искуство со вакво нешто?

Кога штелував вентили видов дека во моторот има многу "гареж", па мајсторот ми рече со наредно менување на уље да пробам со некој ваков "cleaner" да го исчистам. Е сега дали некој пробал колку е ефикасно ова и дали може да препорача нешто "проверено".