Автор Тема: Половна кола VS Нова кола?  (Прочитано 105683 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Половна кола VS Нова кола?
« Одговори #255 на: 15 Септември 2011, 18:52:41 pm »
Али затоа кога ќе дојде ред да му правиш сервис на тој Е270 CDI од 2004-та година, или кога недајбоже ќе треба да смениш пумпа за гориво или нешто слично, сите овие набројани работи одма ќе ти се вратат.

Со задоволство ќе одам на сервис, а додека кај набројаниве нови ако се сјебе нешто пошто знаеме импортериве наши на што се способни и среќа е која како ќе се погоди така да како што рекле да и е добра среќата. Инаку нема некој екстремно скап редовен сервис 270ката линиски каиш затегачи комплет 150 евра, 6.5литри масло филтер, филтер за гориво и филтер за воздух така да зависи кој како му е кеиф и колку се разбира од коли, ако нема појма подобро нека земе нова мада ако не се разбира воопшто и така и така ќе му бегаат многу повеќе пари за одржување

Тоа е точно, ама дали си спремен да дадеш 2200 еур за нов компјутер?
Баш татко ми има е270 цди на кој после 3 месеци му цркна комјутерот и во мерцедес бараа 2200 еур.
и ако купувш мерцедес е класа глеј да биде после 2005

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #256 на: 15 Септември 2011, 19:52:21 pm »

Ама тоа е поентата, за под 15,000 евра изборот е екстремно мал, на граница со непостоечки. Останува  или некоја мала кола, која може да не ти врши работа ако бараш прва кола. Или ти останува тапа мотор кој нити прави задоволство нити е нешто преекономичен. Ти останува избор од некој застарен модел. И остануваат коли кои не ги бива. Заглавен си во тој квадрат на избор, и нема надвор. А понудата на користени возила е огромна. Немора БМВ или Мече ко што велиш. Може едноставно Акорд на старо или Авенсис, или Алфа, или Мондео. Тие според мене се ОК избор, од кои има сигурно и подобро, ама споредено со Астра 1.6 или Фокус 1.6 или Аурис 1.4 мислам дека изборот е секогаш на страната на користеното возило.

Значи зборуваме за пола, до една класа повисоко возило од новото. Не за 4 класи. Значи со пари од Ц1, не се зема Е класа. Ама со пари од Аурис 1.4 се зема Авенсис 2.0 Д4д. И ќе ти остане нешто кеш за средување и сервис.
:)

Што му фали на Меган дизел за под 15.000 или пак Астра класик со 1.6 бензин. Не гледам потреба за поголема кола(дури и овие се големи), за која би плакал поголема регистрација поскапо каско и поскап сервис, само поради тоа што кога одиш на одмор сакаш цела куќа да ја спаковаш во багажникот.
На Меганот најверојатно му фали едно или две нивоа на опрема, за да е во ред. А на астрата и фали мотор, ако зборуваме за новава. Пре би одел на фул набиена астра класик дизел него ли да фрлам пари на нова астра со 1.6 мотор, и два пати месечно инфаркт да ме стега кога ќе ставам бензин, на тоа багерот бетонски. Инаку колите се во ред наполно, само како што реков за 15.000, не се баш по мерка. А и незнам кај го виде меганот, баш сега барам за толку пари. Сигурно тоа и без тркала е... Околу 15.500 е најефтиниот, и тоа гол. Како и да е не е тоа кола што би бирал. За до 15.000 тие две никако. Може Фиеста дизел, напунета до даска или евентуално Фиат 500 дизел, напунет до даска. Исто има и Клио дизел до даска напунето за тие пари и секако Поло ТДи.
Не би одел на основен пакет, за мене лично. Пре би возел помала кола, стокмена, отколку поголема - основна. Kaко што и нели е случајот.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #257 на: 15 Септември 2011, 21:34:01 pm »

Ни бар коли возиме, а не косилица ко твојата. :D И биди задоволен што мама и тато биле доблесни и платежноспособни да ти ја купат ;)
Задоволен исто како тебе! :)
[/quote]И јас додека возев Фиеста ко на стариот твој бев исто задоволен како некој со Акорд, Пасат, Авенсис, Мазда 6, СуперБ. Потоа пола година возење на Мазда 6 кога седнав да си ја повозам старата добра Фиеста сватив колку не било исто.
« Последно менување: 15 Септември 2011, 22:24:12 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #258 на: 15 Септември 2011, 22:44:49 pm »
Али затоа кога ќе дојде ред да му правиш сервис на тој Е270 CDI од 2004-та година, или кога недајбоже ќе треба да смениш пумпа за гориво или нешто слично, сите овие набројани работи одма ќе ти се вратат.

Со задоволство ќе одам на сервис, а додека кај набројаниве нови ако се сјебе нешто пошто знаеме импортериве наши на што се способни и среќа е која како ќе се погоди така да како што рекле да и е добра среќата. Инаку нема некој екстремно скап редовен сервис 270ката линиски каиш затегачи комплет 150 евра, 6.5литри масло филтер, филтер за гориво и филтер за воздух така да зависи кој како му е кеиф и колку се разбира од коли, ако нема појма подобро нека земе нова мада ако не се разбира воопшто и така и така ќе му бегаат многу повеќе пари за одржување

Баш татко ми има е270 цди на кој после 3 месеци му цркна комјутерот и во мерцедес бараа 2200 еур.

Тоа е, затоа реков да и е добра среќата било нова било стара кола сите знаеме дека има големи пиздарии и со нови коли да не барам случаи на тетки, стрини, комшии се разбира никој не е будала да не знае што е подобро само мислам дека може да се најдат и добро сочувани возила за помали пари пошто кај нас знаеме потенок е буџетот така да мора да се снаоѓаме.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #259 на: 16 Септември 2011, 00:03:00 am »

Тоа е, затоа реков да и е добра среќата било нова било стара кола сите знаеме дека има големи пиздарии и со нови коли да не барам случаи на тетки, стрини, комшии се разбира никој не е будала да не знае што е подобро само мислам дека може да се најдат и добро сочувани возила за помали пари пошто кај нас знаеме потенок е буџетот така да мора да се снаоѓаме.

Епа баш тоа мора да се снаоѓаме т.е да знаеме дали сме за нова или за половна кола.
Иначе Мерцедесот беше поправен за  200 еур, а дефектот со цркнат компјутер никој неможе да го предвиди и истото може да се случи и ина нова и на стара.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #260 на: 16 Септември 2011, 00:14:56 am »
Точно така дефект може да се случи и на нова кола, само што на новата кола имаш гаранција и к*р те боли што ќе се расипи.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #261 на: 16 Септември 2011, 00:19:24 am »
Да не заборавиме дека можно е и старата и новата кола, всушност ДА НЕ СЕ РАСИПЕ едно 5-10 години и освен редовни сервиси ништо да не треба да се прави.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #262 на: 16 Септември 2011, 00:19:55 am »
Точно така дефект може да се случи и на нова кола, само што на новата кола имаш гаранција и к*р те боли што ќе се расипи.

Точно така можат да ти речат ова не го покрива гаранцијата е тогаш може баш да те заболи к*р.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #263 на: 16 Септември 2011, 00:21:06 am »
Да не заборавиме дека можно е и старата и новата кола, всушност ДА НЕ СЕ РАСИПЕ едно 5-10 години и освен редовни сервиси ништо да не треба да се прави.
+1
Знам многу вакви случаи ;D

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #264 на: 16 Септември 2011, 14:04:09 pm »
Зависи прво за каква нова кола се работи,и каква стара (половна) кола се работи..ако рецимо треба да бирам помеѓу голфов што го имам и нова корса голфот ми е прв избор..ама па ако треба да бирам помеѓу нов мерцедес или па уште подобро ново бмв ке ти е... голфот ке ти е...
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #265 на: 16 Септември 2011, 23:08:29 pm »

А што е потешко, да ти се расипи новата кола после 1 месец, или половната?

Доколку имам нова кола и ми се расипи нешто, искрено ќе си к'снам од курот ќе пукам од нервози се и сешто без разлика дали имала гаранција или не, а доколку се деси нешто на поволна не ми е ама баш никакво, пошо знам некој пред мене ја возел или му дошло времето за менување на одреден дел..
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #266 на: 16 Септември 2011, 23:31:31 pm »

Доколку имам нова кола и ми се расипи нешто, искрено ќе си к'снам од курот ќе пукам од нервози се и сешто без разлика дали имала гаранција или не, а доколку се деси нешто на поволна не ми е ама баш никакво, пошо знам некој пред мене ја возел или му дошло времето за менување на одреден дел..

Ако се расипе нова кола, многу побрзо се губи ќејф, отколку кај половна кола.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • К’мет
« Одговори #267 на: 16 Септември 2011, 23:33:20 pm »

+1
Така е !! ;D

Само мене не ми се расипала , ти повеќе искуство имаш  ;D ;D ;D

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #268 на: 17 Септември 2011, 12:02:09 pm »

Тоа ми беше муабетот, не дека на стара не се губи, ама сепак е мноооооооооогу подруго чувството.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • К’мет
« Одговори #269 на: 17 Септември 2011, 12:05:57 pm »

Тоа ми беше муабетот, не дека на стара не се губи, ама сепак е мноооооооооогу подруго чувството.
Абе на стара ќе си се утешиш , си викаш ајде возена е постара неколку години , па нормално е нешто да покаже а нова па ??