Автор Тема: Opel Kadett C 1974  (Прочитано 107039 пати)

Отсутен Деки

• Редовен
  • Пораки: 1534
Одг: Opel Kadett C 1974
« Одговори #180 на: 08 Февруари 2015, 21:03:03 pm »
Да пуштеше бар некоја слика  :P  ;D

Присутен МулевР

• Редовен
  • Пораки: 1383
  • Велешанче
« Одговори #181 на: 08 Февруари 2015, 21:11:43 pm »
Немам ништо од денес иначе обавезно ќе пуштев :)
Project car: Opel Kadett C
Daily 1: Opel Corsa E
Daily 2: Yugo Koral 1.1i

Присутен МулевР

• Редовен
  • Велешанче
« Одговори #182 на: 14 Февруари 2015, 21:05:52 pm »
Денес се враќам од Скопје кога гледам таткоми растурил ја сменил водната пумпа.(слики нема, на крајот си дојдов кога го ставаше хладњакот). Еве слики од делчиња за резерва што се подновивме вчера:

Отсутен StefanPsy

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
« Одговори #183 на: 19 Февруари 2015, 18:07:16 pm »
Здраво, ова ми е прво мислење на форумов, па, добро ве најдов :)
Ја прочитав цела тема, интересно, браво за желбата, трудот и вложените пари во проектот.
Претпоставувам има доста Кадет-чии што пишале тука, па затоа ќе прашам за совет, дали да го купам Кадетов, ц, купе, 1977. Можеби некои од вас и го виделе на изложба во Охрид.
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1508951
Ми бара некаде околу 700 евреи, само ме кочи тоа што има доста каросериски оштетувања. Најверојатно ќе треба да се "соблече" од новата боја, да се крпи на вратите, крилата и има излуштен дел на кровот, 5x10cm (дечкото ми викаше дека било удрено со палка). Плус е изгребена на вратата. Колата е "реставрирана" пред две години, ама само после две зими китот испукал, и испаѓа дека за џабе ја "средил". Моторот е оригинален 1.2, не отворан. Е сега барам совет дали воопшто да и' правам тест-драјв? што би препорачале вие? За досредување би одвоил уште 700 евра на пример. Има ли надеж?

Присутен МулевР

• Редовен
  • Велешанче
« Одговори #184 на: 19 Февруари 2015, 18:26:19 pm »
Фала. За купево незнам многу, ама имам негде прочитано дека на 80-90km/h му се има отворено хаубата и мислам шофершајбната ја скршил. Најважно е да биде каросериски здрав, другото се средува, ама како што е тргната работава здраво купе нема да остане во Македонија. Јас првен барав купе, но немаше нигде и морав да се задоволам со лимо. :)

Отсутен Laguna 1.9dci

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 89
  • Konacno si najdov Ford Taunus
« Одговори #185 на: 19 Февруари 2015, 19:42:07 pm »
Toa kupe najverovatno go ima zemeno so bese dolgo vreme na reklama5
Demir hisar ili kako bese. I bese dosta osteteno ( ako e toa )
a restavracija ne se pravi so kit tuku saka dobra rabota...
dosta pari, sve novo a ne plukni zalepi taka da ako planiras da go
zemes 700e za sreduvanje  ti se malce veruj mi.
Riste kadetot koska mu bese pa prasaj go kolku do sega go kosta..

PS. Riste ti go vidov kadetot kaj Mikarceto i da ne go odnesese nemase da
znam deka mikarot go biva i za izduvi.
Pecen e i za mojot da go pravi na Taunusot   ;D
Nema kaj da bega.
DM 7020 HD DVB-S,DVB-C,T   USB AVERMEDIA DTT
VU+ Solo2 Full HD DVB-S2 Twin Linux HDTV PVR Ready
DM 7000 X2 ORIGI
DM 800 HD I DM 500S ( BRUCE LEE )
HARMAN/KARDON AVR 130
HARMAN/KARDON AVR DVD 22
Carlton Audio Visual MR-5

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #186 на: 19 Февруари 2015, 19:48:14 pm »
Купето беше струмичко. Го гледав јас кога се продаваше пред две години и за малку да си ја лупнам целата стипендија ама се предомислив и многу ми е мило што сфатив дека џабе ќе собирам стари кршови бидејќи веќе имам еден кадет а овој беше во полоша состојба од мојот тогаш сега знам дека го средуваше дечкото можеби е во подобра состојба.
Искрено 700 евра ако ти го дава со овие бандажи тогаш вреди да го земеш и да ги шитнеш нив за околу 100че и за 600 евра имаш купе. Али ако планираш да поминеш само уште со 700 е тука ќе ја направеш истата грешка како дечкото што ја купи односно после 2 години пак ќе го продаваш за иста цена како што си го купил само што во меѓувреме си потрошил уште толку во колата безпотребно.
Ти требаат минимум уште 1500 за да уживаш во колата онака како што треба. 500 евра мотор , 700 евра фарбање со задоволителен квалитет, 300 евра ситници. И апсолутно не ти требаат 15ки бандажи со 195 гуми на кадет.
Она што сакам да го потенцирам е дека не е грешка да го купеш за таа цена, грешка ќе биде ако не планираш да вложеш соодветно во него.

Погледни го мојот кадет. Фарбан е декември 2000 година. 15 години има ситници и оштетувања од тогаш али нема испукан кит. Ете така треба да ја направиш а не за 2 години.
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,8424.0.html

edit тоа од демир хисар беше ц2 модел имаше жмигавци кај фаровите.
« Последно менување: 19 Февруари 2015, 19:56:31 pm kimi makedonski »

Присутен МулевР

• Редовен
  • Велешанче
« Одговори #187 на: 19 Февруари 2015, 20:37:32 pm »
Цитат: Laguna 1.9dci link=topic=15114.msg755915#msg755915
PS. Riste ti go vidov kadetot kaj Mikarceto i da ne go odnesese nemase da
znam deka mikarot go biva i za izduvi.
Pecen e i za mojot da go pravi na Taunusot   ;D
Nema kaj da bega.
Хахахах. Добро ли е направен ?
« Последно менување: 19 Февруари 2015, 20:47:52 pm МулевР »

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #188 на: 19 Февруари 2015, 20:58:51 pm »
Ја прочитав цела тема, интересно, браво за желбата, трудот и вложените пари во проектот.
Претпоставувам има доста Кадет-чии што пишале тука, па затоа ќе прашам за совет, дали да го купам Кадетов, ц, купе, 1977. Можеби некои од вас и го виделе на изложба во Охрид.
Ми бара некаде околу 700 евреи, само ме кочи тоа што има доста каросериски оштетувања. Најверојатно ќе треба да се "соблече" од новата боја, да се крпи на вратите, крилата и има излуштен дел на кровот, 5x10cm (дечкото ми викаше дека било удрено со палка). Плус е изгребена на вратата. Колата е "реставрирана" пред две години, ама само после две зими китот испукал, и испаѓа дека за џабе ја "средил". Моторот е оригинален 1.2, не отворан. Е сега барам совет дали воопшто да и' правам тест-драјв? што би препорачале вие? За досредување би одвоил уште 700 евра на пример. Има ли надеж?

брат, го гледав на факултет лани, пред да го нашминка, имаше на многу места китирано... важно да се провери одоздола какво е и кај кошот, за крила врати то се прај не е страшно, преговарај за цената 700 евра се многу оти да знајш дека ќе купиш шминкана работа иако изгледа добро вака однадвор.

друга работа, дали планираш сам да го правиш(ке поможиме не му се секирај, мартин со рамо урбано жолт сум јас ;D ) или планираш да го правиш кај мајстор, кај нас мајсторите се еби ветар ке го замаскира и ке ти ги земи парите а ништо нема да напрај по 1 година ке почни да јавува корозија, рачунај дека ако го правиш сам ке ти треба co2 апарат за почеток(види ја темата на дарк мк1 за голфот како е сработен, така треба да се сработи се друго е гола вода само шминкање http://forum.carclub.mk/index.php/topic,253.0.html

што имаш прашања прашвај не се срами

Отсутен Laguna 1.9dci

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 89
  • Konacno si najdov Ford Taunus
« Одговори #189 на: 19 Февруари 2015, 20:59:24 pm »
Odlicen e.
Neka ja sredi mojata Mikarot pa ja nosam u garazata
kaj vas i dodeka ne ja sostavi tatko ti ne ja mrdam od tamu.

PS. Ja ke odam po sokovi u prodavnica... ;D
DM 7020 HD DVB-S,DVB-C,T   USB AVERMEDIA DTT
VU+ Solo2 Full HD DVB-S2 Twin Linux HDTV PVR Ready
DM 7000 X2 ORIGI
DM 800 HD I DM 500S ( BRUCE LEE )
HARMAN/KARDON AVR 130
HARMAN/KARDON AVR DVD 22
Carlton Audio Visual MR-5

Присутен МулевР

• Редовен
  • Велешанче
« Одговори #190 на: 19 Февруари 2015, 21:45:04 pm »
Хахах договорено :)

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #191 на: 19 Февруари 2015, 21:53:20 pm »

брат, го гледав на факултет лани, пред да го нашминка, имаше на многу места китирано... важно да се провери одоздола какво е и кај кошот, за крила врати то се прај не е страшно, преговарај за цената 700 евра се многу оти да знајш дека ќе купиш шминкана работа иако изгледа добро вака однадвор.

друга работа, дали планираш сам да го правиш(ке поможиме не му се секирај, мартин со рамо урбано жолт сум јас ;D ) или планираш да го правиш кај мајстор, кај нас мајсторите се еби ветар ке го замаскира и ке ти ги земи парите а ништо нема да напрај по 1 година ке почни да јавува корозија, рачунај дека ако го правиш сам ке ти треба co2 апарат за почеток(види ја темата на дарк мк1 за голфот како е сработен, така треба да се сработи се друго е гола вода само шминкање http://forum.carclub.mk/index.php/topic,253.0.html

што имаш прашања прашвај не се срами

Ајде и јас да дадам околу ова видување сам или мајстор.
Апсолутно сам неможеш да ја направеш подобро отколку мајстор, значи мајстор е најдобро бидејќи сам ќе правеш почетнички грешки што многу ќе те коштаат. На крај краева ако планираш да стануваш автолимар работи сам ама ако не тоа е нешто што џабе ќе се трудиш На пример јас сега информатичар да земам да се учам да варам ми е надвор од секоја логика.

Е сега и не треба да ја оставеш на мајстор па он да прави што сака. Едноставно имам една пракса од татко ми што и јас ќе ја пратам. Едноставно он кога остава кола на мајстор или било што фино му напоменува дека додека тој не му даде одобрение да помине на другата фаза од работата да не почнува. Пример треба да се крпи едно крило денес и навечер му идеш во контрола и гледаш, ако му дадеш одобрение ќе продолжи на друго ако не  нема. На тој начин ем ти ја работи некој што е професионалец ем ти имаш контрола во работата. 

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #192 на: 20 Февруари 2015, 20:26:51 pm »
без 2000 евра неможе да се среди стара кола во лоша состојба тоа да ви биде јасно!

Присутен МулевР

• Редовен
  • Велешанче
« Одговори #193 на: 20 Февруари 2015, 21:14:58 pm »
Во средата го однесовме кадетчето кај мајсторот што ќе го фарба да го среди издувот, па додека е таму и да ги закрпи ситниците што беа на патосот. Го ставивме издувот без вториот лонец за проба и не се слуша дека работи :D. После тоа го извадивме и го поминавме со огноотпорна боја, утре треба уште една рака па ќе може да се монтира. Еве слики од тоа што е работено последниве два дена. Немам слики од тоа што се крпеше, ако одам утре ќе направам повеќе слики.

Ова што е парчево исечено е од резервната гума. Утре ќе се скрои ново парче и ќе се стави.

Отсутен Деки

• Редовен
  • Пораки: 1534
« Одговори #194 на: 21 Февруари 2015, 00:33:51 am »
Сакаш да кажеш после фарбање  го средуваш патосот? Ај не ме заебавај  ;D