My 2 cents (за обични семејни дизел лимузини):
1. Ford Mondeo - одличен изглед, фантастични возни својства, малце тврдо, ама не неподносливо подвозје, одлична ергономија... Уште откако се појави ми напраи огромен мерак, и ден денешен уште ме држи меракот;
2. Opel Insignia - по мене, најубава во својата конкурентна класа. Единствено нешто што би ме одвратило од нејзе, е недоволно добриот квалитет на завршна обработка (крцкање, шкрипкање итн, на нова кола), и малце матната иднина на Opel;
3. VW Passat - институција... Мада, не сум доволно пензионер, да би го посакал сега. А иначе имам максимален респект за возилото;
4. Citroen C5 - меѓу најубавите во класата, прекрасен комфор, одличен дизел... Тапа средишна конзола, мењач со предолги одови и очаен распоред на копчиња;
5. Skoda Superb - фантастично возило, во (речиси) секој поглед... Благо ружничка од позади, ама за тие пари, немаш бољи избор. Одличен интериер, премногу простор, одлични возни својства.
- Honda Accord ми е фантастично возило, али троа прескапо (во дизел изведба);
- Mazda 6 ми се свиѓа на лик, арно ама, поради тоа што кај нас ќе треба да си имаш работа со Аутокомерц, НЕ;
- Toyota Avensis - Не. Одлично возило, ама никогаш не би го купил. Толку, нема потреба од објаснување;
- Seat Exeo - солидно возило, ама нема едно нешто кај него, што ме привлекува, на било кое поле, така да, НЕ;
- Peugeot 508 - солиден комфор, одличен мотор, ама ружно ми е у секој можен аспект.
Мислам дека спомнав и претходно, ама еве пак... За премиум семејни лимузини, мојот избор би бил:
- Alfa Romeo 159, ама пошто ја пензионираа, јеби га, ми ја сменија листата;
1. Mercedes C - не знам точно зашто, ама знам дека сакам
2. BMW 3 - одлични возни својства, фантастични мотори, релативно досаден ентериер;
3. Lexus IS - неам појма дали иде ова со дизел, и дали го носат кај нас, ама ми се свиѓа
4. Audi A4 - последно на листа, чисто поради тоа што ми се веќе досадни, и добив впечаток дека претежно ќељави типои, без врат, и со недовршен третман у теретана се возачи на Аudi. Затоа почна да ми се ствара аверзија према брендот.