Пошто сум ги возел сите овие (со некои разлики во мотор, менувач и опременост), мојот прв избор е Passat-от. Ако се со иста цена со Инсигниа-та, ондак нема конкуренција измеѓу нив, Пасатот е опипливо подобар.
Дени, BMW не спаѓа во оваа категорија. Ја би го ставил во категорија Луксузни седани, со A4, Lexus IS250 & Mercedes C-Klasse. Отприлика
Е сега..
1. Passat. Дефинитивно е најдобар во оваа категорија. Како целина, ги шие сите од конкуренцијата. Не дека конкуренцијата е лоша, напротив, дури е одлична, но тука веќе правиме муабет за седан кој треба да издржи и тест на време, и секојдневно употребување, итн. И според мене, Пасатот како целина е најдобар.
2. Insignia. Одлична кола, одлична шасија. Добро склопена. За жал, никогаш нема да се осетите како да седите во кола која вреди 30к еура. Внатрешноста целата крцка (и ова не можам да го потенцирам доволно). Од рачките на вратите, до целата централна конзола која шета лево-десно. На некого ова не му е битно. Мене ми е. Најдобар (надворешен) дизајн од конкуренцијата. Малки простор внатре (вратите се МНОГУ дебели заради обликот на колата).
3. Honda Accord. Одличен голем седан. Го имам возено многу, и многу ми се свиѓа. Освен надворешниот дизајн, претходниот Акорд беше подобар. Дизајнот нема да го издржи тестот на времето. Го нема педигрето на VW/Opel.
4. Citroen C5. Златна средина. Ако е таа цената, ондак е прескап. Ентериерот е убав, али централната конзола е лавиринт од копчиња, и ергономијата не е баш погодена. Али дизајнерски е перверзно добар, и е вистински голем Citroen, особено ако има хидраулика.
5. Mazda 6. Убаво изгледа. Привлекува внимание и добро е опремена, со добри мотори. Али не знам зашто, скоро никогаш не ја земам во предвид.
6. Avensis.
Нула карактер, нула идентитет. 5 метра кола. Не ме привлекува ама баш ич.