Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 132020 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #690 на: 07 Април 2024, 17:27:32 pm »
Ко ќе се испразнит, излагаат плинот, влагат ваздух.  Повратниот не е толку осетлив, инаку ако немате ич ваздух\кислород чуму ти е повратен.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 813
  • The best or nothing.
« Одговори #691 на: 07 Април 2024, 19:09:20 pm »
@fcwizard можеш и со ваков регулатор, а можеш и со обичен вентил.
Пази каков регулатор ќе купиш, познавам двајца, што се запалија од регулаторот. ( лош регулатор, клима/игра, лесен како пердув е...)

Ко ќе се испразнит, излагаат плинот, влагат ваздух.  Повратниот не е толку осетлив, инаку ако немате ич ваздух\кислород чуму ти е повратен.

За да кога ќе го извадиш горилникот, не истече цел тнг во атмосфера.
Инаку, боца може да пукне, само кога е празна. Затоа се менува боцата на 3 месеци. И најубаво е користење на макпетрол боци. Баталете кинеските или турските. Мачка во вреќа се.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #692 на: 07 Април 2024, 19:42:52 pm »
@fcwizard можеш и со ваков регулатор, а можеш и со обичен вентил.
Пази каков регулатор ќе купиш, познавам двајца, што се запалија од регулаторот. ( лош регулатор, клима/игра, лесен како пердув е
...)

За да кога ќе го извадиш горилникот, не истече цел тнг во атмосфера.
Инаку, боца може да пукне, само кога е празна. Затоа се менува боцата на 3 месеци. И најубаво е користење на макпетрол боци. Баталете кинеските или турските. Мачка во вреќа се.

Затоа и прашувам оти не е играчка, иначе земав боца и истиот вентил од сликата од Макпетрол.
Само ме збуни бренерот зошто навојот од едната страна  е дирекно за влез во боца а другата страна е помал навој за дирекно во бренерот па помислив да не има некој друг тип на регулатор со навој од двете страни.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
« Одговори #693 на: 07 Април 2024, 20:13:35 pm »
Дајте некој совет за како да ја заклучам балконска пвц врата, малава веке може сама да ја отвара а јас сум на 4-ти спрат па сакам со нешто да ја заклучам/блокирам да неможе да ја отвара, нешто како рајберче само дали има на лепење нешто...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #694 на: 07 Април 2024, 20:31:56 pm »
Дајте некој совет за како да ја заклучам балконска пвц врата, малава веке може сама да ја отвара а јас сум на 4-ти спрат па сакам со нешто да ја заклучам/блокирам да неможе да ја отвара, нешто како рајберче само дали има на лепење нешто...

Vidi dali gi ima i vo mk
https://www.dm.de/babylove-fenster-und-balkontuersicherung-p4058172580710.html

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #695 на: 07 Април 2024, 21:19:23 pm »

заштита

Пазате да не ве види како ја отварате. Ќе ве ископира одма, тогаш џабе ви е.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #696 на: 07 Април 2024, 23:36:48 pm »
Залепи еден рајбер на повисоко со некој појак дуплофан, 3М ако има некој посалам или слично и ќе држи, вака ако ја стига рачката ќе ти го научи и механизмот од погоре за брзо. Ова нема да го стига и ќе го отрсаниш по некоја година без штети.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #697 на: 08 Април 2024, 09:03:50 am »
@nikola98  Како ќе пукни боцата празна , од кој  притисок,на 25-30 бари се тестирани, на самата боца ти пишува, плинот внатре не е ни една третина од тоа со притисокот. Која ти е логиката зад ова ? Како ќе мениш боца на секој три месеци кога за просек на две години ги трошат за  скари и слично луѓето. И да ја мениш, ако била гланц нова, ќе ти дадат 10 години стара наредно во макпетрол, исто исправна како и претходната..
Шо врска има неповратниот со излегување на плинот во атмосвера, вентил има зад него.
3 литарките имаат горилник одма над вентил нема повратен нема ни опција за таков, исто како плинското дома само во 3 литри верзија. Шо се овие небулози жити мене.
 Тоа за боците , да Макпетрол имаат некоја сигурност, оти самите ги тестираат на одреден период под притисок, ама дека турски или незнам стари биле толку опасни, мислам шо праајме муабет. Секоја втора боца шо се полни на плинари е 20-30+ години стара, кое пукање се има случено некаде или општо нешто со плинот освен од неписменост еден двајца годишно, за разлиа од самоделски електричари по 20 годишно од бољери само гинат во државата.
 Јас имам од 78ма боца шо ја користев до брзо за плин, сегаза воздух ќе ја користам, минимална корозија има внатре, ништо значително, одржана е .
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #698 на: 08 Април 2024, 11:22:11 am »
 Тоа со празна боца најверојатно се мислело на ова.

"Drugi način je ukoliko gori plin koji curi iz boce, do eksplozije će doći kada se izjednači plin iz boce sa atmosferskim pritiskom, odnosno, kao posljedica izjednačavanja pritiska, plamen prodire u unutrašnjost boce, te zbog trenutnog sagorijevanja dolazi do eksplozije“

Но се додека има неповратен вентил нема таква можност.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #699 на: 08 Април 2024, 13:19:49 pm »

заштита

Пазате да не ве види како ја отварате. Ќе ве ископира одма, тогаш џабе ви е.
Горе ќе ставиш над 190цм

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #700 на: 08 Април 2024, 15:08:25 pm »
Тоа со празна боца најверојатно се мислело на ова.

"Drugi način je ukoliko gori plin koji curi iz boce, do eksplozije će doći kada se izjednači plin iz boce sa atmosferskim pritiskom, odnosno, kao posljedica izjednačavanja pritiska, plamen prodire u unutrašnjost boce, te zbog trenutnog sagorijevanja dolazi do eksplozije“

Но се додека има неповратен вентил нема таква можност.
не е толлку осетлив, ќе се изедначи притисокот. Пробај дувни контра на вентилон ама скроз полека ќе си духаш цел ден :D  Колку што има пробано. Дувни нагло се затинат. А и со вентил и без ќе истечи цел плин надвор, на тие за кола имаат OVP вентил и ги пушта полека. Имено, не е опасен плинот ако течи константно, огнот ќе биде локализиран(секако ако не си блиску до огнот), но ако се измеша во воздухот и ако зе запали е тогај експодира, самиот бран на експлозија ограните ќе ти го напрајт пудинг. Секако дека пожарот е опасен, но имаш време да избегаш, а можда и да го угасиш ако си по вичен. Инакуплинската боца за кафе доволна е да разнеси еден спрат :D И да ги побиет присатните, нај веројатно.
Мислам дека нај голем дел од нереќите се случуваат ради лоши црева.  Работавае ако дојт ваздух в боца некако, и ако се запалит иницијалниот притисак ќе е доволен да го разнесе плинот ван боцата и убаво да се измеша со воздухот од околината и тогај настанува хаварија.
https://www.youtube.com/watch?v=qTOBqjhWM80

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #701 на: 08 Април 2024, 15:28:37 pm »
Плинско боциче за кафе и тоа сигурно на пола истрошеност направи пекол во еден кафич, шанкерот прилично изгорен, аудио системот,  лустери од бамбус и уште што ти знам беше пепел, целата просторија пред шанкот сигурно беше околу 50 степени, среќа посетителите беа надвор на тераса.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #702 на: 08 Април 2024, 22:42:52 pm »
@vladic3110  Полека бе пријателе, одма на колец ме стави. Смири се малку.
Јас сум крив, едно мислев, друго напишав.

Во 99%, тнг боците пукаат заради лошо ракување. Најчесто, "диши" од некој спој, и се случува хаварија.
Е сега, за промена на боците. Тнг боца, за домашно ракување, по правило не се полни на бензинска, туку се заменува со нова полна боца. (фак рулс) Постојат правила и атести, кои мора да се следат. Макпетрол на секоја промена, се надевам, дека вршат полнење и проверка на боците. Имам полнето кинеска боца (мали сплескани) и макпетрол боца во исто време. Прво, самиот фитинг не им е ист, а потоа, макпетрол боцата, може да се наполни до крај, додека кинеската се полни до некој процент, па гаси пиштолот. Некогаш гаси два/три пати, некогаш дури и повеќе. Додека сме кај фитингот, за макпетрол боците ќе најдеш и лош и добар горилник, додека за турските и кинеските боци, стандардно е лош горилникот. Сум менувал за жал, сум барал по пазари, се додека не се решив за проверени работи. Дури и дизните, се лошо лиени.

Тоа што ти имаш ти боца од 78-ма, не проверена, и татко ми што вози кола, а преку 12 год, нема сменето ребраст (јер годишно прави 2к км), не значи дека сте во право. Како што каишот има рок од 5 години или 60к км, така и боцата подлежи на некакви прописи. Еве во Србија, дури и на авто-тнг боците, се врши реатест. Дали се небулози или не, размисли уште еднаш.

Како се случува експлозијата. Гасната смеша пропан+бутан, има поголема густина од воздухот. При "протекување" од некој спој, гасот се таложи на подот во просторијата. Бидејќи веќе е измешан со возудух, потребна е само една искра, за експлозија/беља. Тнг, се одорира, за полесно да се осети, ако има протекување.

Се надевам дека сум појасен. Ако сум утнал некаде, поправиме. Јас не сум тврдоглав човек. Човек учи додека е жив.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #703 на: 08 Април 2024, 23:31:31 pm »
Ќути на колец што те клал....  ;D ;D ;D
Имат некој вентили со регулација, ама пошто се турско кинески не сум ги клал нигде. Апсурдно, за цо2атестот ми важеше неколку год (мислам 5 год), а со2 нели ни кородора ни е запалливи, ни може неусетно да те гуши, едино буквално да си спроти дупката, па да те турне, но затоа се врзува на апаратот.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #704 на: 08 Април 2024, 23:56:08 pm »
Ќути на колец што те клал....  ;D ;D ;D
Имат некој вентили со регулација, ама пошто се турско кинески не сум ги клал нигде. Апсурдно, за цо2атестот ми важеше неколку год (мислам 5 год), а со2 нели ни кородора ни е запалливи, ни може неусетно да те гуши, едино буквално да си спроти дупката, па да те турне, но затоа се врзува на апаратот.

Оди во месер или техногаз. Ќе ти ја сменат со друга.