Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 105833 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #450 на: 14 Септември 2022, 14:12:56 pm »
Ги викнав од аквасејф, им платив 4000 илјадарки, ми ја најдоа затната хоризонтална цевка и ме спасија од непотребно рушење. Сега кога знам за што се работи ми останува да најдам добар мајстор па се надевам ќе се реши ова голлгота
Aj пушти информација телефон се што треба, ќе се најде. Битна работа е за кој има хоризонтални цевки (со цел памет) во живералиштето. Како јас на пример. Стално се затнуваат од Soap Scum.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #451 на: 14 Септември 2022, 14:48:41 pm »
Што се откри?
Бигор е? со солна киселина би трребало да го разгради, турај полека. Носи заштитни очила и ракавици ( медицински или за чистење).
Тоа било огромен бигор внатре во цевката, неколкупати е исчистена со секакви средства и методи и на крај мора со хирушки зафат да го отстраниме дефектот
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #452 на: 14 Септември 2022, 14:50:08 pm »
Ги викнав од аквасејф, им платив 4000 илјадарки, ми ја најдоа затната хоризонтална цевка и ме спасија од непотребно рушење. Сега кога знам за што се работи ми останува да најдам добар мајстор па се надевам ќе се реши ова голлгота
Aj пушти информација телефон се што треба, ќе се најде. Битна работа е за кој има хоризонтални цевки (со цел памет) во живералиштето. Како јас на пример. Стално се затнуваат од Soap Scum.
AquaSafe контакт 078 488-489
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 859
« Одговори #453 на: 14 Септември 2022, 15:02:02 pm »
солната киселина во голема количина може да ги оштети гумиците,е тогаш ќе видиш што е мака. Најдобро со црево под притисок со дизна, да се исперат цевките од сите наслаги

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #454 на: 14 Септември 2022, 21:53:42 pm »
не би требало да направи штета солната пошто се гумени, можда тие гранулите би направиле. Со сајла има дупнато цефка, со солна киселина уште нема ништо штета напраено :) Е сега ко ќе тураш киселина ко ќе го нагризи долниот дел ќе протече и горните наслаги ќе останат. Исто и одмастувачите може да ја нагризат гумицата.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #455 на: 14 Септември 2022, 22:21:18 pm »
И јас не би употребувал хемикалии и препарати. Тука мора механичко чистење со притисок.
Како втора опција, да се извади гусаната цевка, и да се вгради пвц.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #456 на: 15 Септември 2022, 01:09:40 am »
Убо механичко, ама колку е достапно. Чеки, гусана цефката е?

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #457 на: 15 Септември 2022, 10:07:21 am »
Кај мене, зградата е на 5 спрата и приземје(дуќан). Каде бил проблемот? Вертикалата на умијовалникот од 5-от спрат до 1-виот кај што сум јас, наместо да продолжила надолу покрај дуќанот под мене што се наоѓа и да оди на подрум, таа вертикала на 90 степена е свртена во просторијата на дуќанот и продолжува хоризонтално неколку метри и пак со коленка некаде свртено и излегува од другата страна на подрумот.
Решение? Многу едноставно. Продолжување на вертикалата под мене директо во подрум и инсталација на нова одводна мрежа, додека тој спорниот дел од хоризонталата кој е затнат со бигор а поминува преку плафонот на деловната просторија се става вон функција. Барам мајстори за ова интервнеција, инаку набрзинка најдов неколку онака како мрзливи ми делуваа, некои ми делуваа како несигурни..
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #458 на: 15 Септември 2022, 10:16:04 am »
Кај мене, зградата е на 5 спрата и приземје(дуќан). Каде бил проблемот? Вертикалата на умијовалникот од 5-от спрат до 1-виот кај што сум јас, наместо да продолжила надолу покрај дуќанот под мене што се наоѓа и да оди на подрум, таа вертикала на 90 степена е свртена во просторијата на дуќанот и продолжува хоризонтално неколку метри и пак со коленка некаде свртено и излегува од другата страна на подрумот.
Решение? Многу едноставно. Продолжување на вертикалата под мене директо во подрум и инсталација на нова одводна мрежа, додека тој спорниот дел од хоризонталата кој е затнат со бигор а поминува преку плафонот на деловната просторија се става вон функција. Барам мајстори за ова интервнеција, инаку набрзинка најдов неколку онака како мрзливи ми делуваа, некои ми делуваа како несигурни..
Бараш мајстори,ама молиш господ да не најдеш  :) Кај ги бараше кажи ни,да не бараме и ние таму. Јас се понудив,ама поинтересно е да се пишува за проблемот, отколку да се реши. За тоа и е форумот уствари,за дискусии.
Од бигор нема да се затне цевката, туку ќе се затне од прашаци, маснотии, тврди предмети (кога реновираат луѓето си фрлаат во канализација парчиња шут и што ќе им дојде, и не знам тоа со киселина како би се разградило)
Штом сте го нашле проблемот, сега уште да го отстраните  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #459 на: 15 Септември 2022, 10:34:07 am »
go jadit bigorot i shutot kiselinata. Ene klaj parce od dzid vo kiselina kje go snemat. A masnotiite nema da gi razgradi, moze so zhiva soda i vrukja voda. No koga beshe rabotata da se smenit cela cefka, ne znam zoshto davashe pari po akva sejv i slicno :D Stavi nova cefka, pa shto e bitno vo starata cefka kaj bil problemot ? :D

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #461 на: 16 Септември 2022, 11:38:16 am »
Бараш мајстори,ама молиш господ да не најдеш  :) Кај ги бараше кажи ни,да не бараме и ние таму. Јас се понудив,ама поинтересно е да се пишува за проблемот, отколку да се реши. За тоа и е форумот уствари,за дискусии.
Од бигор нема да се затне цевката, туку ќе се затне од прашаци, маснотии, тврди предмети (кога реновираат луѓето си фрлаат во канализација парчиња шут и што ќе им дојде, и не знам тоа со киселина како би се разградило)
Штом сте го нашле проблемот, сега уште да го отстраните  ;D
Леонид, барам мајстор да го реши проблемот, дали со смена на запушениот одвод или да се изнајде друго решение за поставување на нова бајпас мрежа. Немој да ми кажуваш да се исчисти со сајли или киселина оти со тоа метода веќе 3 години се мачам. Ако си професионалец, имаш хилта и ред други алети и ако им стоиш на твоето сработено бујрум контактирај ме на ПП
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #462 на: 16 Септември 2022, 14:57:22 pm »

Не знам дали ги читаш моите постови, ама јас со киселина не препорачав. Со сајла па ич.
Да ти даде некој да му штемаш по дома, таа опција отпиши ја, или прво договори се со тој па барај ме мене.
Ти пишав порака,одлучи си

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #463 на: 09 Јануари 2023, 16:20:07 pm »
Домаќини, ај кажете добар систем за добра цена.

Сакам да ставам две камери. Една камера на паркинг долу во подрумот (мои се плацевите, не ги снимам комшиите :) ) и дома во салон.

Она што ми е важно е да има добар квалитет сликата и за ноќно снимање, како и пристоен DVR.

Во зградата има „канал“ за пуштање кабли до подрум, ама јас сум на 5-ти спрат така што ќе треба подолги кабли.

Препорака за добар изведувач по пристојна цена?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #464 на: 09 Јануари 2023, 16:32:57 pm »