Автор Тема: Нема повеќе BMW во Македонија!  (Прочитано 9263 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
Одг: Нема повеќе BMW во Македонија!
« Одговори #30 на: 19 Јуни 2014, 09:57:58 am »
Кога викате "уље не е сменето 5 години" и слично, тоа значи дека во некои сервиси (МАС/Маккар/Порше МК) неможеш да гледаш што и прават на твојата кола т.е. да му висиш над глава на мајсторот/мајсторите?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #31 на: 19 Јуни 2014, 10:27:10 am »
Во ниеден случај. Нема што да бара корисник во сервисот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43924
  • Il Moderatore
« Одговори #32 на: 19 Јуни 2014, 10:32:29 am »
Можеш после сервис да си ја брцнеш шипката у уље да видиш дали те задовољава бојата, да си го видиш филтерот дали е нов/стар и да видиш дали ти ги задвољава визуелните сетила. Ако не, тогаш може да се жалиш. Процедурава може да ја направиш во моментот на превземање на возилото од сервис, никој не ти брани ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #33 на: 19 Јуни 2014, 10:44:11 am »
Ок, да си знам.

Јас кај што ги носам колите им стојам над глава на мајсторите. Мајстор не се остава сам, тоа е рецепт за гомнарија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #34 на: 19 Јуни 2014, 10:54:25 am »
Офф топик сме бајаги, ама ако знаеш подобро од мајсторот, што му ја носиш. Стокми си ја сам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #35 на: 19 Јуни 2014, 11:31:28 am »
Услугата и така и така им беше катастрофална,па според мене не и не е толку голема работа што ќе се смени "газдата"..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #36 на: 19 Јуни 2014, 14:01:30 pm »
Офф топик сме бајаги, ама ако знаеш подобро од мајсторот, што му ја носиш. Стокми си ја сам.

Знам дека сме офф топик и се извинувам за тоа, ако мисли некој дека муабетов не е за тука нека го избрише слободно.

Не реков дека знам подобро од мајсторот, незнам каде тоа го прочита и од каде циничната препорака "стокми си ја сам".

Имам слушано и муабети од други луѓе за други увозници на коли што демек мењаат уље и филтри а уствари ништо не мењаат. Барем за 2 други увозници. Не би сакал на некого истото да му се случи.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #37 на: 19 Јуни 2014, 17:49:25 pm »
Ќе биде избришано, кај и да е :)

Не беше цинична препораката, туку ако немаш доверба во мајсторот (или во било кој друг освен себе), тогаш не ја носи на мајстор... Јас на пример, сум ОК кога работам нешто, да гледа некој. Ама ако почне да коментира, слободно нека фати сам нека си ја заврши работата како што знае. Тоа не значи дека не прифаќам совети, но ако истиот мисли дека сам ќе направам дизастер, не мора ни да му ја одработам работата. После одработеното, ако не му се допаѓа, може да се жали и да бара да биде сработено на друг начин или од друг човек, ама додека работам да ми кажува прикаски „вака треба, онака треба“, е неќе... И потполно го разбирам ставот на овластените сервиси, каде не одговара директно сервисерот за сработеното, да не дозволуваат да им се виси на сервисерите над глава. Си има хиерархија, они се само извршители. Ако Петко кој работи во овластен БМВ сервис не сменил уље, а требало не е петко крив. Ако Петко работи во своја гаража и не го напраи истото Петко е крив. Тоа е муабетот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #38 на: 19 Јуни 2014, 18:06:18 pm »
Се сложувам со Симо.

Имам едно прашање до сите патем: дали иоткако ќе си ја земете колата од сервис правите комплетна инспекција на сработеното? Како на пример промена на уље, филтер, кабли, свеќици, што и да е...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #39 на: 19 Јуни 2014, 18:09:01 pm »
Еднаш се посомневав дека не ми е сменет филтерот за воздух. Си проверив, сменет беше.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #40 на: 19 Јуни 2014, 18:10:43 pm »
That's the way to do it, that's old school.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #41 на: 19 Јуни 2014, 18:51:57 pm »
Се сложувам со Симо.

Имам едно прашање до сите патем: дали иоткако ќе си ја земете колата од сервис правите комплетна инспекција на сработеното? Како на пример промена на уље, филтер, кабли, свеќици, што и да е...

НЕ

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #42 на: 19 Јуни 2014, 19:03:55 pm »
е па почни да правиш, поготово ако идеш на овластен сервис...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #43 на: 19 Јуни 2014, 19:29:44 pm »
е па почни да правиш, поготово ако идеш на овластен сервис...

Со оглед дека имам 5 години гаранција, мислам дека не им се исплати да забушаваат при сервис.

А и како би проверил? Како да знам дали смениле свеќици или било што? Сам не сум вичен да земам да отворам и проверувам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17597
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #44 на: 19 Јуни 2014, 20:00:22 pm »
Тие за воздух и полен можеш да ги провериш, знаеш разлика меѓу нов и прашњав филтер. На тој за уље гребни му со клинче некое симболче, ако го има после сервис, не е сменет.
Дента пред да одиш на сервис, провери си како изгледа уљето на шипка, по потреба и сликни си со телефон.
Има за се начин да провериш - ако сакаш.

П.С. Од филтрите за воздух и полен те делат максимум 4 шрафчиња.