Автор Тема: Возење со Бугарски регистрации во МК  (Прочитано 12742 пати)

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
Здраво,
ме интересира која е процедурата за возење на автомобил со бугарски таблици во МК (секако со БГ државјанство/пасош)
Рабрав нешто морало некоја одјава да се вади од МВР, па ако некој знае повеќе околу тоа нека пише.

Дали има проблеми од страна на полиција, прблеми на граници и слично...?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14163
Одг: Возење со Бугарски регистрации во МК
« Одговори #1 на: 16 Јули 2014, 14:16:28 pm »
Ако си тази блгарски гражданин немаш никаков проблем да си возиш во МК.

Отсутен banjifiko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #2 на: 16 Јули 2014, 17:15:30 pm »
"Законската основа за престој на овие возила е Уредбата за спроведување на Царинскиот закон, која во потполност е усогласена со Конвенцијата за привремен увоз
(Ис танбулска конвенција). Со измените на Уредбата во март 2009 година, се допреци зира рокот, односно се предвиде рок од 6 месеци во 12 месеци. Ова практично значи дека едно возило во период од 12 месеци може да престојува вкупно не повеќе од 6 месеци, без оглед на бројот на остварени поми нувања преку граничните премини."
Извадок од Гласило на Царинската управа на Република Македонија.
Имам пријателче што има двојно државјанство и плус жена Бугарка. Поради ова што му го изрецитираа на граница, пола година ја вози неговата, пола година колата од жена му.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
Одг:
« Одговори #3 на: 16 Јули 2014, 17:21:53 pm »
Хмм знам за ова ама колку се почитува..
Сум слушнал дека и ако не минеш граница не ти прават проблеми иако возилото е повеќе од 6месеци во мк.
Затоа пишав ако знае некој шо како е да каже. Најдобро некој што вози на бг

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4 на: 16 Јули 2014, 17:39:28 pm »
И шо демек ако си странски државјанин што живее во Македонија (пример од Русија) ...не можеш постојано да си ја возиш?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #5 на: 16 Јули 2014, 17:46:18 pm »
Ако си странски државјанин треба да ја напуштиш државата секои три месеци, или да извадиш соодветна дозвола за престој.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #6 на: 16 Јули 2014, 17:54:10 pm »
Ако си странски државјанин треба да ја напуштиш државата секои три месеци, или да извадиш соодветна дозвола за престој.

Да де... пример имаш дозвола ...ама гледаш овие ти ограничуваат престој на возило.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7 на: 16 Јули 2014, 18:10:49 pm »
И шо демек ако си странски државјанин што живее во Македонија (пример од Русија) ...не можеш постојано да си ја возиш?

Можеш ама треба да извадиш C9 таблици.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #8 на: 16 Јули 2014, 20:54:01 pm »
По закон 6 месеци тука, 6 месеци во БГ. Ама ова колку се поштува во земјава е дискутабилно. :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9 на: 16 Јули 2014, 22:08:09 pm »
"Законската основа за престој на овие возила е Уредбата за спроведување на Царинскиот закон, која во потполност е усогласена со Конвенцијата за привремен увоз
(Ис танбулска конвенција). Со измените на Уредбата во март 2009 година, се допреци зира рокот, односно се предвиде рок од 6 месеци во 12 месеци. Ова практично значи дека едно возило во период од 12 месеци може да престојува вкупно не повеќе од 6 месеци, без оглед на бројот на остварени поми нувања преку граничните премини."
Извадок од Гласило на Царинската управа на Република Македонија.
Имам пријателче што има двојно државјанство и плус жена Бугарка. Поради ова што му го изрецитираа на граница, пола година ја вози неговата, пола година колата од жена му.

a да му кажеш на пријателчето на секои 6 месеци да си скокне до ќустендил... за 20 европски и 10 минути, има нови таблици и сообраќајна... одговор од “браќата“ бугари на нашиот закон. и ова кај нив стапи на сила, првиот ден кога и кај нас стапи на сила законот за престој не повеќе од 180 дена за едно возило. пред закон и полиција си шист, бидејки си излегол со возилото што си влегол претходно, а сега влегуваш со ново евидентирано возило...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #10 на: 16 Јули 2014, 22:43:39 pm »
Не држи вода горново.. Битно е да имате влез-излез на граница од МК во БГ и обратно.. Друготов е небитно !

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 16 Јули 2014, 23:28:07 pm »
сигурен си? јас не сум... чак што више знам за луѓе против кои се води случај за царински прекршок. луѓе кои велеа истово што и ти...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #12 на: 16 Јули 2014, 23:50:07 pm »
Епа сеа се знае дека не е законски. Секако дека на секои 6 месеци треба да правиш влез - излез во земјава со различна кола за да бидеш мирен. Јас знам човек што еве цела година си ја вози на БГ табли, и тоа низ цел балкан и досега немал проблеми.

П.С: Сеа моментално со колата е во ГР на одмор. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 18 Јули 2014, 10:44:22 am »
Муабетите околу МК вс БГ пасоши се преместени тука

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.