Автор Тема: Opel Astra H 1.4 16V Cosmo + Stage 1 Tuned  (Прочитано 193717 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Одг: Opel Astra H 1.4 16V Cosmo + Stage 1 Tuned
« Одговори #510 на: 19 Јануари 2012, 14:44:19 pm »
Тооооо Џиџиииииии!! Екселентнес! :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kirilsbmw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
« Одговори #511 на: 19 Јануари 2012, 15:52:29 pm »
На астрата г (1.4 16в) користам Мобил синт с (така нешто) 5w-40 го сменив пред околу една година поминати околу 7000км  до сега презадоволен...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #512 на: 19 Јануари 2012, 16:01:16 pm »
Убаво уљенце е и тоа, класа е подоле додуша по API, ама проблемот не е во тоа - туку што е (по)препорачливо пред све за дизелаши (бар кај Опел).
http://www.autokreso.hr/ulja/downloads/osobni_mobil/Mobil%20Synt%20S%205W-40.pdf

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #513 на: 19 Јануари 2012, 16:26:06 pm »
Што цена ги зема уљето и филтерот Џиџи ако не е тајна?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #514 на: 19 Јануари 2012, 16:36:54 pm »
Не бе тајна, па ти :) 3.500,00 у Ауто филтер. Скапо е стварно, ама еднаш и ја со (супер) премиум да се омрсам :D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #515 на: 20 Јануари 2012, 16:13:26 pm »
     Денес, еве после една година - повторно дојде денот за редовен сервис. Како што знаете, за сервис се спремам во текот на цела година (иако оваа ме изненади, ме фати не спремен - не очекував дека толку брзо помина една година, си мислев дека средина на март е сервисот... :) ), среќа претходно имав ги имав набавено грото потребни потрошни материјали.
     Изведувачот на сервисот е секако незаменливиот маестро marsher во неговата сервисна хала Ауто Престиж со персоналот bobi 903 и acev6 !!!

Еве некои слики од сервисот:

Прво го поделивме Кератек-от сразмерно према волуменот на вкупното уље со филтерот за во мотор,

потоа го ставивме уљето у мотор,

па кератекот во мењач и уљето за мењач (иако не ми се ставаше кератек у мењач, ама мора да пробам :D )

На крај си добив печат и потпис за ова ;)

Се најавувам од сега кај marsher и за: Ќе си нарачам иридиумски свеќици од NET, сепаратор за масло и чистење на клапна, електроника за EGR (ќе си изработам сам) и негово чистење ;D

« Последно менување: 23 Јануари 2012, 16:50:38 pm Djidji »

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #516 на: 20 Јануари 2012, 16:55:01 pm »
Ајде со среќа сервисот !
Каква елетроника за ЕГР ???
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #517 на: 20 Јануари 2012, 17:02:11 pm »
А бе Опел е комплициран многу за заштопување на ЕГР-от, препознава дека е заштопан и се пали сијаличката. Пошто ЕГР е нормално затворен, со помош на додатна електроника ќе емулира дека ЕГР-от е вклучен во коло НО нема и физички да отвори кога тоа ќе му нареди ЕКУ. За оваа цел значи не ни е потребна полна шајбна, ниту електронска или физичка дисконекција на самиот ЕГР.

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #518 на: 20 Јануари 2012, 17:05:30 pm »
А бе Опел е комплициран многу за заштопување на ЕГР-от, препознава дека е заштопан и се пали сијаличката. Пошто ЕГР е нормално затворен, со помош на додатна електроника ќе емулира дека ЕГР-от е вклучен во коло НО нема и физички да отвори кога тоа ќе му нареди ЕКУ. За оваа цел значи не ни е потребна полна шајбна, ниту електронска или физичка дисконекција на самиот ЕГР.
;)
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #519 на: 23 Јануари 2012, 16:25:20 pm »
Djidji, здраво! Me again.. :D

Не сум многу активен со постирање на форумов (ветувам дека тоа ќе се смени), но го читам редовно. Твоите постови ми се омилени.. :D :D :D

Имам неколку прашања - пошто возиме ист мотор, а по постовите ми остави дојам дека си повеќе од компетентен, и заедно со помош од marsher, да се образувам малку.

1. Околу маслото: што не беше во ред со ЛМ? Зошто го смени? ЛМ на нивната веб-страна препорачува за мојот мотор TopTec 4600 5W-30 или Leichtlauf High Tec 5W-40. Ти, ако не се лажам, користеше поинакво. Дали има некоја битна разлика? Колку литри масло сипаш во моторот (во Олимпиа Моторс, при сервис, мене ми сипаа рамно 4л = 1 кантичка ГМ)..?

По редовно читање на твоите постови, и по твоја индиректна сугестија, Ликви Моли маслата ги ставив на ниво на божество. Не ми паѓаше напамет да ставам друго масло кога ќе дојде време за сервис, а сега ти вака ми направи, го смени за Мобил 1..? :D :D :D Дури и брат ми го убедив, во неговата кола стави LM Superleichtlauf 10W-40. Сега за сега е се супер кај него.

2. Свеќиците - на колку километри/години се менуваат редовно? Оригиналните се Bosch, ти имаше NGK, сега гледам ќе ги менуваш. Не си задоволен од NGK? Имаше некои проблеми?

3. Антифризот - гледам G12 се менувал на 5 години. Мојата е 2008ма. Што би се случило ако не го сменам антифризот, да речеме по 5 години? Може ли да има сериозни последици од тоа?

И после се, заклучив дека ти си еден вид перфекционист, и пробуваш се, додека не биде се совршено. Така е, или се лажам..?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #520 на: 23 Јануари 2012, 18:11:54 pm »
Здраво RedBaron ;)

Многу ми е мило ми е што ти се моите постови најомилени :P 

1. LM е прекрасно масло и апсолутно ништо не му фали. Го сменив зашто мене нешто ми фали у главата :D Да, тие го нудат тоа што го кажа, иако ако сакаш да бидеш доследен МОРА да бараш уље со Dexos2 спецификација! Ја користев поинакво, зашто сакам да експериментирам ;) Битна разлика ... па има :D Ако не знаш шта је боље, узми скупље ;D Сипам 3.6 литри заедно со филтерот, зашто толку е до максимум цртата. Те лажеле дека ставиле 4 литри, зашто 10х400 милилитри (колку што те краделе) = 4 литри  ::) Го сменив за Mobil1 од ххх причини, ама субјективни. Градацијата ја избрав заради фактот што одам на зимување каде температурите паѓаат под -25 степени, а последно што ми се случи е дека на Пониква еден хидроподизач почна да ми чука од ладното, па фала богу се смири ...

2. Свеќиците на Bosch се менуваат на 30000 км. Овие ја што ги ставив би можеле да гураат и до 60000 км, АМА пусто перфекциониста како мене сака да проба и супер премиум класа, па затоа сакам да ги сменам ИАКО ги извадив да проверам како изгледаат постоечкиве - што да речам ... да је боље не би ваљало :)

3. Антифризот G12, G12+ и G12++ препорачливо е да се менува на 5 години. Апсолутно ништо нема да му се случи на овој антифриз ако го смениш и на 10 години, ниту пак било какви последици - само мораш повремено да го контролираш нивото.

ДА, убаво си ме проценил  8) болен перфекциониста сум и затоа не ти препорачувам да ги следиш моите постапки - опасно е по здравје и џеб  :o

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #521 на: 23 Јануари 2012, 19:40:47 pm »
Здраво RedBaron ;)

Многу ми е мило ми е што ти се моите постови најомилени :P 

1. LM е прекрасно масло и апсолутно ништо не му фали. Го сменив зашто мене нешто ми фали у главата :D Да, тие го нудат тоа што го кажа, иако ако сакаш да бидеш доследен МОРА да бараш уље со Dexos2 спецификација! Ја користев поинакво, зашто сакам да експериментирам ;) Битна разлика ... па има :D Ако не знаш шта је боље, узми скупље ;D Сипам 3.6 литри заедно со филтерот, зашто толку е до максимум цртата. Те лажеле дека ставиле 4 литри, зашто 10х400 милилитри (колку што те краделе) = 4 литри  ::) Го сменив за Mobil1 од ххх причини, ама субјективни. Градацијата ја избрав заради фактот што одам на зимување каде температурите паѓаат под -25 степени, а последно што ми се случи е дека на Пониква еден хидроподизач почна да ми чука од ладното, па фала богу се смири ...

2. Свеќиците на Bosch се менуваат на 30000 км. Овие ја што ги ставив би можеле да гураат и до 60000 км, АМА пусто перфекциониста како мене сака да проба и супер премиум класа, па затоа сакам да ги сменам ИАКО ги извадив да проверам како изгледаат постоечкиве - што да речам ... да је боље не би ваљало :)

3. Антифризот G12, G12+ и G12++ препорачливо е да се менува на 5 години. Апсолутно ништо нема да му се случи на овој антифриз ако го смениш и на 10 години, ниту пак било какви последици - само мораш повремено да го контролираш нивото.

ДА, убаво си ме проценил  8) болен перфекциониста сум и затоа не ти препорачувам да ги следиш моите постапки - опасно е по здравје и џеб  :o

Благодарам Djidji, на брзиот и исцрпен одговор. Во моментов можам да ти гарантирам две работи: првата е дека не си го прочитал последното од мене (односно, ќе те замарам уште, се надевам не сум напорен) и второ - ќе има консултации со тебе за сервисот, има време додека да го направам, налето.

Фала уште еднаш, па се читаме.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #522 на: 23 Јануари 2012, 19:53:09 pm »
Џиџи глеам си сменил масло во менувач на астрата, пред некој ден јас ставив Арал 75w90 на една Нисан Алмера 2.2di малку солено беше 1000 денари литар многу го исфалија дека е добро маслото што мислиш ти за него, извини што ти ја шкртам темата не можев да ја најдам таа тема што беше за маслата а сакав да слушнам мислење дали го имаш користено и какви се впечатоците.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #523 на: 23 Јануари 2012, 21:22:14 pm »
За мене ARAL отсекогаш бил репер за квалитет на уље, како и за плафон цена на уље :D 75W-90 што си го ставил е Fully synthetic и мислам дека е врв у понудата. Уљeто ја што го ставив е од LM 75-90 GL5 е 690 денари, а имаше и GL3 75W-80 за 780 денари. Ова ја што го одбрав е исто едно од најдобрите и немам намера да го менувам наредните 90000 км, здравје, поготово што му додадов и кератек плус :D Инаку тренутно од ARAL го користам црвениот антифриз G12 ;)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #524 на: 23 Јануари 2012, 22:10:16 pm »
Има нешто подобрување со кератек во менувач?
I’m so mean, I make medicine sick