Не бидна бајо ништо... Оноа чуство кога одиш да си купиш кола... Пробав над 30 возила.. Петица, тројка... Фантазија, сите над 2008ма година. Ништо под 180кс.. Даваш на гаста и ти го шинува вратот. Признавам, треба муда и искуство да ја возиш. Ама на крај си купуваш Голф со 105кс. Можам да кажам само едно. Оваа наша држава е жими ку*ов држава. Ако сака да следи пример од Европа или Америка, тогаш нека следи на ПРАВИЛЕН начин, а не да става глупави ограничувања на моќност на возило за да пишува казни. Правев муабет со полицаец инспектор и рече дека законот за возач почетник е сменет. Ај ќе се издржи уште година дена, зошто по новиот закон од Април важело:
Возач почетник си 2 години ОД ДЕНОТ кога имаш положено. Не мора 21 година да наполниш. Инаку за инфо еве како е во европа:
(*ова важи до 25 години ( кај нив до тогаш си newbie) )
"
A car manufactured is a high-powered vehicle if it has:
a power-to-weight ratio of more than 130kW per tonne.
an engine modification that must be approved under section 13 of the Transport Operations
The power-to-weight ratio is calculated by dividing the car’s maximum engine power in kilowatts (kW) by the tare mass and multiplying the result by 1,000.
For example, the power-to-weight ratio of a car that has a maximum engine power of 195kW and a tare mass of 1,667kg would be calculated as:
(195 ÷ 1667) x 1,000 = 117kW/t.
"
Ова кретенскиов лимит од 77KW нека си го начукаат во г*з и нека не ме убедуваат дека тоа е баш битното за да се намали бројот на сообраќајки. НЕ Е. Одлучно е само за кога ќе запрат било кого да го казнат. Стандардот во државата е тој, не може многу да се бира, кој колку има, таква ќе си купи. Жалосна е реалноста дека го собираме ѓубрето од европа и го возиме тука. И сега некој што си купил издрнкан ТДИ трактор со 115кс што во германија му ја ебале мајката од возење, они ќе му јадат лајна дека е над лимит и ќе му пишат казна. А не дека BMW не се уште повеќе издрнкани и не им е маста извадена. Исто срање се сите половњаци.. Купуваш кола како мачка во вреќа.... Ама зошто ми го ограничува изборот на какво тезгере ќе возам? Секој може да направи беља. МОЖАМ и со 250кс, а можам и со 100КС да направам МНОГУ БЕЉИ. Ама убаво ми кажа еден член: Не барај логика во Македонскиве закони, никогаш нема да ја најдеш.. Болна работа...