Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2100843 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7200 на: 03 Декември 2015, 18:44:05 pm »
Aхтунг, у војска си бил три месеци ?
Не, 6 бев во војска, 3 месеци бев на принуден одмор даден гратис од државата :D

Отсутен kargh77

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7201 на: 03 Декември 2015, 22:05:28 pm »
Ви благодарам на сите на комплиментите кои ми ги упативте :)
Бидејќи не се разбирам многу од мултицитат на форумов, ќе се обидам да појаснам уште некои работи.
Најпрвин ќе почнам од запирањето на постапката: Тоа е чисто формално-административна постапка, која едноставно... мора да биде :)
Кога еден предмет за присилна наплата на казна е формално отворен со барање, истиот тој предмет еден ден мора да биде и затворен. За да биде затворен, постојат неколку начини: Првиот е да биде наплатен, вториот е лицето кое треба да плати да е починато, третиот е застареноста на казната и четвртиот е запирањето на постапката. Тоа е само форма за да се запре постапката. Во вид на решение за запирање. Утврдено е дека лицето нема имот, иселено... такви работи. Во пракса, се чека застареноста.
Кога веќе ја начнавме застареноста во дискусијата, еве еден линк од Правдико каде е прекрасно опишано се, препорачувам да го прочитате сите :)
http://www.pravdiko.mk/za-kolku-vreme-zastaruvaat-soobrakajnite-prekrshotsi/

Ако нешто треба да се појасни, ќе се обидам да појаснам. Генерално застареноста е 6(шест) години од денот на сторување на прекршокот.

Мислам дека trkalo спомна паушал од 2004 година наплатен сега или во блиско минато. Паушалот, за разлика од казната, не е буџетски приход, туку е сопствен приход на судот и него судот си го наплаќа преку приватните извршители. Тука има други процедури... долга и широка е....

И, сега пак ќе се навратам на самото извршување.
Во пракса, најлесно е да се спроведе извршување со блокирање на сметка, или, ако лицето е вработено, со задршка на 1/3 од платата. Тоа се два различни начини на наплата. Во првиот случај банката сопира средства во износ наведен во решение за извршување, а во вториот работодавецот сопира 1/3 од нето платата која треба да биде исплатена, и таа 1/3 ја уплаќа во име и за сметка на вработениот кој треба да плати казна. Раширена заблуда е дека банката треба да сопира 1/3 од плата, а не е така... всушност тоа го прави работодавецот. :)
За другите начини на наплата нешто: Ако веќе зборуваме за сообраќајни прекршоци, каде највисока казна е 500 евра, најлесно е да се наплати од сметка или од плата.
Ако не може така, тогаш е заплена. Да се заплени некој предмет, најлесно е тоа да е предмет за кој најлесно се докажува сопственоста. На пр. куќа или кола... Куќата е запишана во катастар, колата во МВР... A неисплатливо и глупо е да се запленуваат предмети со многу поголема вредност од казната. Убаво некој беше констатирал дека не знае дека некому му е нешто запленето за казна...
Предметите од домаќинството на пр. не може со сигурност да се утврди кој е сопственик. Казната е лична, поврзана е со сторителот лично. Таа неможе да се наследи како долг. само и единствено одговорен е казнетиот.
Еве го случајот со 18-19 годишникот... како одговор до brm brm.
Или ќе платат родителите од срам :) или ќе му се блокира сметка, или ако е вработен ќе му се сопира 1/3 од платата... Освен во случајот со 1/3 ќе се чека до наплата или застарување.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7202 на: 03 Декември 2015, 22:41:09 pm »
Брм брм, како може за казна кој ја направил полнолетен граѓанин, да се скратат средства од мама или тато?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7203 на: 03 Декември 2015, 22:49:44 pm »
Само ако се жиранти.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7204 на: 03 Декември 2015, 23:25:00 pm »
Ова за жиранти се однесува само при кредитирање, нема врска со неплаќање на казни.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #7205 на: 04 Декември 2015, 00:22:13 am »
Брм брм, како може за казна кој ја направил полнолетен граѓанин, да се скратат средства од мама или тато?
Не реков дека ќе се скратат, туку дека, сакале или не, морале или не, мама и тато ќе платат, тоа се случува во 99% од случаите.
Мене прашањето ми беше, ако НЕ платат мама и тато, и ако казнетиот на свое име нема НИШТО баш ништо, ни банкарска сметка ни кола ништо!
 Како што објасни kargh77, ќе се чека тоа дете додека да се вработи, после 5-6, 10 години... кога тогаш, или, делото ќе застари и готово. Тоа сакав да знам, благодарам kargh77 на исцрпниот одговор.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #7206 на: 04 Декември 2015, 01:20:29 am »
ако не се вработиш за 5-6 години од казната,ти застарува.Ако се вработиш,ти кратат 1/3 од платата,дур не се исплати.Камата нема.Затвор нема.Општокорисна работа,нема.Нема кратење од мама и тато и дедо и баба.

У кратки црти :D

Отсутен Beki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
« Одговори #7207 на: 04 Декември 2015, 02:43:16 am »
Дечки ме интересира до колку коња е дозволено почетник возач да управува со возило,колку што знам до 100 коња или грешка сум?
И уште нешто,дали полицијата се држи стрикно до тие коњи што се дозволени,доколку сте биле во ваква ситуација споделете некое искуство?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #7208 на: 04 Декември 2015, 08:25:03 am »
Ако имаш казна од 150 евра, не си вработен, а на свое име имаш кола,  дали ќе ти ја одземат ако не ја платиш казната?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7209 на: 04 Декември 2015, 09:04:39 am »
Кхарг на Правдико го пишува следново:

„Застареноста за изречената прекршочна санкција не може да се изврши ако од денот на правосилноста на одлуката за прекршокот поминат три години.“

Значи ако судот пресудил некому да ја земе возачката на месец дена или 3 месеци и ако не му стигне покана во рок од 3 години дека застарува?

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #7210 на: 04 Декември 2015, 11:41:11 am »
Дечки ме интересира до колку коња е дозволено почетник возач да управува со возило,колку што знам до 100 коња или грешка сум?
И уште нешто,дали полицијата се држи стрикно до тие коњи што се дозволени,доколку сте биле во ваква ситуација споделете некое искуство?
по новиот закон,77 kw или во превод,105 коња.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #7211 на: 04 Декември 2015, 11:51:58 am »
Границата е 77kw.
Искуство немам, од рекла казала некои тврдат дека за коњските сили гледат меѓу прсти, а за другите ограничувања (возење после 23ч. И брзо возење си казнуват прописно). Кажав рекла казала, не ме држи за звор, казната е 200 евра или 40 негативни бода!

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #7212 на: 04 Декември 2015, 14:56:54 pm »
Границата е смента, сега е 105кс.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #7213 на: 04 Декември 2015, 15:02:40 pm »
105 коња=77kw.претходно беше 75kw=100 коња.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #7214 на: 04 Декември 2015, 15:07:20 pm »
Не видов дека има одговор ;D