Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1907007 пати)

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7005 на: 01 Октомври 2015, 11:05:26 am »
Нема веќе крвни анализи, одбиваш да дуваш 500ки низ газот ќе ти летнат :D само со потврда за астматичари може да се оди за крв.
Ако во скоро време пред да те застани си се напил некаков алкохолен пијалок,имаш право да му кажиш на џандарот и да почекаш 15мин пред да дуваш...Инаку како оној погоре споменат пример,одам на анализа на крвта па ке одиме на суд...односно има да биде калакурница таму...
100х пати сум рекол дрегерите повеќе се на здив одколку на % алкохол во крвта.
Мече, не си во право, барем не потполно.
Алкохолот, кога влезе во крвоток, се метаболизира до оцет и се моча. Во меѓувреме, долго време циркулира низ крв, а дел се издишува (т.е. елиминира преку бели дробови). Таа порција Порано ја детектираа со балончињата со калиум бихромат, кои позеленуваа ако имаш над 0,05%. Тогаш можеше да се ИЗвадиш со мастика или со ментол бомбона. Сега методата е малку поспецифична.
« Последно менување: 06 Октомври 2015, 21:47:48 pm Влатко К. »

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #7006 на: 01 Октомври 2015, 11:08:07 am »
Јас практикувам да пивнувам вода у меѓувреме, на пример кисела, исто и на крај. На пример сум бил на слава пијам што пијам и последниот пола саат саат пијам вода да се неутрализира убува па си тргам ;D И, ако имате Fishermans бонбончиња не шмукајте, изгризајте 5-6 и терајте ;) :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20698
« Одговори #7007 на: 01 Октомври 2015, 11:09:41 am »
Или можете и со такси да отидете на слава, кога веќе знаете дека ќе се пие.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7008 на: 01 Октомври 2015, 11:10:38 am »
Нит водата, нит Fisherman's вршат работа.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #7009 на: 01 Октомври 2015, 14:40:08 pm »
Не важи. Сори. :/

А знаеш за колку време треба да се плати таа од 45е? 8 дена, или30 и колку беа, како казнените?

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7010 на: 01 Октомври 2015, 15:51:10 pm »
За 8 дена треба да ја платиш казната. Ако не ја платиш за 8 дена имаш рок од 30 дена да ја однесеш возачката книшка кај чичко Жацо да ти упише негативни бодови.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14378
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7011 на: 01 Октомври 2015, 18:07:49 pm »
Нема веќе крвни анализи, одбиваш да дуваш 500ки низ газот ќе ти летнат :D само со потврда за астматичари може да се оди за крв.
Ако во скоро време пред да те застани си се напил некаков алкохолен пијалок,имаш право да му кажиш на џандарот и да почекаш 15мин пред да дуваш...Инаку како оној погоре споменат пример,одам на анализа на крвта па ке одиме на суд...односно има да биде калакурница таму...
Алкохолот, кога влезе во крвоток, се метаболизира до оцет и се моча. Во меѓувреме, долго време циркулира низ крв, а дел се издишува (т.е. елиминира преку бели дробови). Таа порција Порано ја детектираа со балончињата со калиум бихромат, кои позеленуваа ако имаш над 0,05%. Тогаш можеше да се вадиш дека си џвакал мастика или си јадел ментол бомбона (би ја дале истата реакција). Сега методата е малку поспецифична.
На пракса во полиција имавме правено гаргара со пиво и кога ке дувневме покажуваше околу 1 примиљ,пази со гаргара без ниту една голтка испиена.Која крв кој црни камења.
Дрегерот не ти зема крв,затоа те тера да земиш воздух длабоко да извадиш се шо има од желудник.
Ме застанувале со испиени над 2-3л пиво и покажало 0,3-0,4,ме застанале со испиено 0.5л пиво и две чаши мали шприцер и покажало 1,50...
Последна случка беше зимата кога не застанаа со другарот(тој возеше со неговата кола),имавме испиено над 4л вино и кога дувна покажа 0,48...И сега ние не бевме пијани?Да можеби не бевме пијани многу ама за возење бевме пијани.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #7012 на: 01 Октомври 2015, 18:18:47 pm »
Затни го со јазик и напумпај образи :D

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #7013 на: 01 Октомври 2015, 20:43:21 pm »
А совет за дување? :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4008
  • MadaFunker
« Одговори #7014 на: 01 Октомври 2015, 20:58:26 pm »
 ;D
New blood of old school

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7015 на: 02 Октомври 2015, 01:46:57 am »
Алкохолот, кога влезе во крвоток, се метаболизира до оцет и се моча. Во меѓувреме, долго време циркулира низ крв, а дел се издишува (т.е. елиминира преку бели дробови). Таа порција Порано ја детектираа со балончињата со калиум бихромат, кои позеленуваа ако имаш над 0,05%. Тогаш можеше да се вадиш дека си џвакал мастика или си јадел ментол бомбона (би ја дале истата реакција). Сега методата е малку поспецифична.
На пракса во полиција имавме правено гаргара со пиво и кога ке дувневме покажуваше околу 1 примиљ,пази со гаргара без ниту една голтка испиена.Која крв кој црни камења.
Дрегерот не ти зема крв,затоа те тера да земиш воздух длабоко да извадиш се шо има од желудник.
Ме застанувале со испиени над 2-3л пиво и покажало 0,3-0,4,ме застанале со испиено 0.5л пиво и две чаши мали шприцер и покажало 1,50...
Последна случка беше зимата кога не застанаа со другарот(тој возеше со неговата кола),имавме испиено над 4л вино и кога дувна покажа 0,48...И сега ние не бевме пијани?Да можеби не бевме пијани многу ама за возење бевме пијани.
Не издишуваш од желудник, од бел дроб издишуваш. Се мери она што се елиминира од бели дробови. Она ш5о викаш гаргара - тоа ти е концентрирана алкохолна пареа шо ти останал во усна шуплина.
Ако само што си станал од маса, од пиење, ти измерат - може да покаже лажно повисока вредност. Некој погоре напиша _ ќе ти речат да почекаш за влијанието на алкохолниот "воздух" од уста да не е релевантен во резултатот. Инаку, има фактори кои влијаат на лажно повисоки или лажно понкиски вредности, ама да земеш како правило дека дрегерите не мерат оти не те фатиле еднаш ко си бил пијан е - погрешно.
Инаку, алкохол е една од супстанците која многу лесно може и ретроспективно да се измери. Ти земаат два пати крв во распон од пола саат или саат, ќе ти кажат што, колку и во колку часот си испил, ако дојде дотаму работата.
Да не тупам овде, ама метаболизирањето на алкохолот следи т.н. "линеарна кинетика" на елиминација од организмот. Затоа.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14378
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7016 на: 02 Октомври 2015, 21:00:20 pm »
Никаде не реков дека дрегерите не мерат,реков дека не мерат во крвта,не ме фатиле еднаш туку можам есеј да ти напишам на таа тема.Јас кажав дека дрегерите знаат да ‘излажат‘ и ако јас се осеќам дека не сум пијан и сум сигурен во тоа,ке си одам на болница да ми земат крв не заради друго туку ради инает на џандарот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7017 на: 02 Октомври 2015, 21:02:16 pm »
Не издишуваш од желудник, од бел дроб издишуваш. Се мери она што се елиминира од бели дробови. Она ш5о викаш гаргара - тоа ти е концентрирана алкохолна пареа шо ти останал во усна шуплина.
Ако само што си станал од маса, од пиење, ти измерат - може да покаже лажно повисока вредност. Некој погоре напиша _ ќе ти речат да почекаш за влијанието на алкохолниот "воздух" од уста да не е релевантен во резултатот. Инаку, има фактори кои влијаат на лажно повисоки или лажно понкиски вредности, ама да земеш како правило дека дрегерите не мерат оти не те фатиле еднаш ко си бил пијан е - погрешно.
Инаку, алкохол е една од супстанците која многу лесно може и ретроспективно да се измери. Ти земаат два пати крв во распон од пола саат или саат, ќе ти кажат што, колку и во колку часот си испил, ако дојде дотаму работата.
Да не тупам овде, ама метаболизирањето на алкохолот следи т.н. "линеарна кинетика" на елиминација од организмот. Затоа.
Кои фактори влијаат за лажно пониски вредности?

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7018 на: 03 Октомври 2015, 01:22:48 am »
Прво на Мечето: ако си испил повеќе отколку шо требало и не се осеќаш пијан, в болница сигурно ќе покаже вистински, т.е. може да со над 0,05 и без да си свесен.
Субјективната перцепција колку си пијан е различна од човек до човек.
Инаку, да речеме, метаболизирањето на алкохол е побрзо кај мажи отколку кај жени, затоашто мажите имаме повисок титар на еден ензим во ѕидот на желудникот, кој уште пред да премине во крв, го метаболизира алкоголот. Едноставно речено - две ракки кај машко ќе покажат помалку алкохол во крв отколку кај женско.
Постојат и индивидуални разлики - секој има другар кој се праи дрво од една и другар кој може да испие литар без да покаже симптоми на пијанство. Тоа е генетика.
Храната игра, не голема, но понекогаш доволна улога во нивоата на алкохол во крв и здив, а понекогаш, одредена храна или лекови или супстанци може да го забрзаат метаболизмот на алкохолот.
Масата на човек, исто така, процент на мас о ткиво, број на срцеви отчукувања..... Има варијабли колку сакаш, т.е. колку луѓе - толку ситуации.... Знам дка не е прецизен одговоров, ама попрецизен, само во case study....

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #7019 на: 03 Октомври 2015, 01:56:32 am »
Влатко, доктор си ? :)
No turbo, no fun :)