Јас поставив конкретно прашање. Полицајци, рандом бараат овластувањето да биде заверено на нотар.
Заверката на нотар е потврда дека документот не е фалсификуван. Тоа се однесува на многу други разни типови документи.
Е сега, постојат и документи кои се рачунаат за оригинални само со потпис и печат, но рандом полицаецот кај нас е шериф, она мора се да има под контрола, како да го боли него курац уопште дали некој ти дозволил да ја земеш колата службено или не. Тотална глупост.
Мене ме интересира, доколку возиш службено возило со полномошно дали секогаш треба да имаш патен налог или? Застанале еден пријател пред неколку дена и полицаецот се заканувал дека ќе му пиши казна од 5000 евра дрн дрн затоа што немал патен налог а потоа го пуштил без никаква казна. Се работи за патничко возило, доколку тоа менува нешто.
Тоа не менува ништо ако се работи за патен налог, но менува ако се работи за товарен лист. Во вториов случај товарниот лист потребен е ако се пренесува стока со товарно возило (но не и патничко иако е службено), за која во возилото има присутно соодветна материјална документација, односно доказ дека стоката не е украдена.
Барањето на патен налог потекнува од тоа што, трошоците за користење на службено возило сметководствено паѓаат на терет на финансискиот резултат на фирмата односно на добивката. На добивката се плаќа данок на добивка од 10%. Со имањето на патен налог ти потврдуваш дека користењето на службеното возило е во корист на компанијата а не на индивидуата, затоа што за службените потреби се дозволува трошокот да падне на терет на добивката а за личните потреби не е дозволено. Уште понатаму, доколку се работи за транспортно возило, дозволено е платеното ДДВ да се пребие односно практично фирмата е ослободена од ДДВ-то што го платила при купување на возилото. Државата си ги сака парите од даноците на додадена вредност и добивка и затоа донела такво законодавство со кое спречува неплаќање на данок односно даночно затајување.
Полицаецот има полно право да казни доколку возилото не се користи за службени потреби. Се знае, патен налог мора да има кога се користи службено возило.