Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2095927 пати)

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #6825 на: 18 Август 2015, 15:30:17 pm »
Ахахахахах, не бе, добро е, и да ми пишеа казна за појас барем, ќе вредеше(барем) малце, има зашто
No turbo, no fun :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #6826 на: 20 Август 2015, 18:39:56 pm »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #6827 на: 23 Август 2015, 19:46:05 pm »

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #6828 на: 23 Август 2015, 20:11:00 pm »
Дали некој знае по кој закон/уредба/правилник, сообраќајната полиција бара овластување заверено на нотар, кога се работи за возење на службено патничко возило и тоа во Македонија.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #6829 на: 23 Август 2015, 20:17:55 pm »
Ај овластување треба, ама ваљда е доволно само печат и потпис од управителот зошто да биде на нотар заверено

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #6830 на: 24 Август 2015, 19:49:18 pm »
Јас поставив конкретно прашање. Полицајци, рандом бараат овластувањето да биде заверено на нотар.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #6831 на: 24 Август 2015, 19:59:24 pm »
Мене ме интересира, доколку возиш службено возило со полномошно дали секогаш треба да имаш патен налог или? Застанале еден пријател пред неколку дена и полицаецот се заканувал дека ќе му пиши казна од 5000 евра дрн дрн затоа што немал патен налог а потоа го пуштил без никаква казна. Се работи за патничко возило, доколку тоа менува нешто.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #6832 на: 24 Август 2015, 20:25:50 pm »
До април 2016 прајте си што сакате. После тоа, мислете му ја ;D :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6833 на: 24 Август 2015, 23:05:14 pm »
Јас поставив конкретно прашање. Полицајци, рандом бараат овластувањето да биде заверено на нотар.

Заверката на нотар е потврда дека документот не е фалсификуван. Тоа се однесува на многу други разни типови документи.
Е сега, постојат и документи кои се рачунаат за оригинални само со потпис и печат, но рандом полицаецот кај нас е шериф, она мора се да има под контрола, како да го боли него курац уопште дали некој ти дозволил да ја земеш колата службено или не. Тотална глупост.

Мене ме интересира, доколку возиш службено возило со полномошно дали секогаш треба да имаш патен налог или? Застанале еден пријател пред неколку дена и полицаецот се заканувал дека ќе му пиши казна од 5000 евра дрн дрн затоа што немал патен налог а потоа го пуштил без никаква казна. Се работи за патничко возило, доколку тоа менува нешто.

Тоа не менува ништо ако се работи за патен налог, но менува ако се работи за товарен лист. Во вториов случај товарниот лист потребен е ако се пренесува стока со товарно возило (но не и патничко иако е службено), за која во возилото има присутно соодветна материјална документација, односно доказ дека стоката не е украдена.

Барањето на патен налог потекнува од тоа што, трошоците за користење на службено возило сметководствено паѓаат на терет на финансискиот резултат на фирмата односно на добивката. На добивката се плаќа данок на добивка од 10%. Со имањето на патен налог ти потврдуваш дека користењето на службеното возило е во корист на компанијата а не на индивидуата, затоа што за службените потреби се дозволува трошокот да падне на терет на добивката а за личните потреби не е дозволено. Уште понатаму, доколку се работи за транспортно возило, дозволено е платеното ДДВ да се пребие односно практично фирмата е ослободена од ДДВ-то што го платила при купување на возилото. Државата си ги сака парите од даноците на додадена вредност и добивка и затоа донела такво законодавство со кое спречува неплаќање на данок односно даночно затајување.

Полицаецот има полно право да казни доколку возилото не се користи за службени потреби. Се знае, патен налог мора да има кога се користи службено возило.
« Последно менување: 24 Август 2015, 23:13:30 pm Миле Џонтра »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6834 на: 25 Август 2015, 09:52:18 am »

Заверката на нотар е потврда дека документот не е фалсификуван. Тоа се однесува на многу други разни типови документи.
Е сега, постојат и документи кои се рачунаат за оригинални само со потпис и печат, но рандом полицаецот кај нас е шериф, она мора се да има под контрола, како да го боли него курац уопште дали некој ти дозволил да ја земеш колата службено или не. Тотална глупост.

Тоа не менува ништо ако се работи за патен налог, но менува ако се работи за товарен лист. Во вториов случај товарниот лист потребен е ако се пренесува стока со товарно возило (но не и патничко иако е службено), за која во возилото има присутно соодветна материјална документација, односно доказ дека стоката не е украдена.

Барањето на патен налог потекнува од тоа што, трошоците за користење на службено возило сметководствено паѓаат на терет на финансискиот резултат на фирмата односно на добивката. На добивката се плаќа данок на добивка од 10%. Со имањето на патен налог ти потврдуваш дека користењето на службеното возило е во корист на компанијата а не на индивидуата, затоа што за службените потреби се дозволува трошокот да падне на терет на добивката а за личните потреби не е дозволено. Уште понатаму, доколку се работи за транспортно возило, дозволено е платеното ДДВ да се пребие односно практично фирмата е ослободена од ДДВ-то што го платила при купување на возилото. Државата си ги сака парите од даноците на додадена вредност и добивка и затоа донела такво законодавство со кое спречува неплаќање на данок односно даночно затајување.

Полицаецот има полно право да казни доколку возилото не се користи за службени потреби. Се знае, патен налог мора да има кога се користи службено возило.

Дрн, дрн. Право на користење на службено возило, на вработен може да му се даде и како дел од договорот за вработување или менаџерски договор. И тоа најчесто се патнички а не товарни возила. И на вработениот никој не може (понајмалку џандар)да му забрани користење на возилото за приватни работи, да си оди на одмор или на гости со фамилија, ако тоа не му го ограничи фирмата.
Каков патен налог да му покажеш на џандарот ако со така добиено службено возило одиш на гости кај баба со фамилијата?!

Тоа ти е ко` службен телефон да ти дадат од фирма и да ти кажат „нема зборење со жена ти попладне на телефонов, за тоа купи си приватен број“. Глупости невидени.

Државата ќе си ги добие сите пари од даноци, Фирма за патничко возило ги плаќа сите даноци, исто така и горивото не е ослободено од оданочување. Нема никакви (даночни) пречки да се вози возило од фирма и за приватни потреби, доколку е таков договорот со фирмата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #6835 на: 25 Август 2015, 10:39:26 am »
Значи сепак немал полицаецот законска основа да пиши казна за немање патен налог, туку само да си мрчи.

Туку вчера вечерта си ставам кацигата, палам скутерчето и тргам ко еве јети пред мене и ми мавта полицаецот од внатре да застанам. Застанав на 10тина метри бидејќи тогаш се погодив на пешачки, иди со јетито до мене и уште неизвадена кацигата, ТИ БЕ кај седиш???? Ја вадам кацигата, му кажав кај живеам и го застега шкодичето, си замина. Можеби си рече дека сум некое детиште ама воопшто нема право така да се однесува. Ни се извнин ни ништо. Знам дека се неписмени ама до толку дрско однесување не треба да имаат.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6836 на: 25 Август 2015, 10:42:46 am »
Не очекувај доктори на науки да се полицајци. А се вообразени се додека не им светне значката на некој претпоставен, тогаш одеднаш стануваат фини ко од Финска.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #6837 на: 25 Август 2015, 10:43:03 am »
Зависи од договорот.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #6838 на: 25 Август 2015, 15:51:21 pm »
Нивото на културата на нашите полициски службеници со посебен акцент на сообраќајците е на многу ниско ниво со секоја чест за ретките исклучоци. Иако во МВР со Правилник и Кодекс е регулиран начинот на однесување на полициските службеници за жал ништо од тоа не се применува во пракса. Тоа "ТИ БЕ" наместо "ГОСПОДИНЕ" (збор кој не постои во нивниот речник) е сосема нормално да го слушнеш.

Мој совет до сите клабери пошто секој од нас е возач да не ве дупат у здрав мозок полуписмените и неписмените сообраќајци добро прочитајте и научете го ЗБСП за да знаете дали имаат или немаат основа да ви пишуваат казни за прекршоци. И да ви пишале а немале основа за тоа на Суд ќе падне пријавата ако дојде до Суд, но познавајќи го Законот барем ќе избегнете малтретирање по судови и губење драгоцено време.

Само еден пример ќе наведам: Не сум сигурен баш но мислам дека некаде во 2007 донесоа нов ЗБСП и бидејќи ниеден закон кај нас не е донесен како што треба па така и овој, одма почнаа со донесување на Измени и Дополни на ЗБСП а некаде во 2008 (не сум сигурен точно ) го донесоа и Законот за возила според кој што закон одредени одредби од ЗБСП престанаа со важност. Меѓу другото, намерно или не намерно, носењето на возачка дозвола за време на управување со возилото не беше задолжителна, односно оваа одредба се укина со Законот за возила и така беше се до 2010. Дали сеуште е така не знам пошто од тогаш не сум повеќе во тек со двата наведени закони. Знам дека жацовци пишуваа глоби за не носење на ВД во тоа време. Е сега, ако го знаете тоа нема да прифатите односно да се потпишете на глобата па ќе идете на суд каде ќе докажете на Судот дека таква одредба не постои веќе, пошто на жацото нема шанси да му го објасните тоа, но ако не го знаете тој дел тогаш ќе си ја платите глобата. Пак ќе напоменам ова важеше до 2010.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #6839 на: 25 Август 2015, 17:33:03 pm »
Со 1 година курс кога се станува полицаец тоа е нивото....Како и многу други работи во оваа “држава“.