Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1909088 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #6480 на: 18 Мај 2015, 14:10:13 pm »
Задните стакла се фабрички затемнети и се во рамките на дозволеното односно <30% освен ако нешто дополнително не се затемнети кај тебе.

А за прва помош, треба согласно правилникот башка и други работи ...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5760
« Одговори #6481 на: 18 Мај 2015, 15:03:49 pm »
Epa koga se vozite so nekompletna oprema vo vozilata :)
Neznam barem mene do sega koga i dame soprela policija osven dokumenti nikad nemi barale prva pomos,lanci,trokuti i drugi budalastini sto treba dase nosat vo kola..
Neznam kolku e tocno ali ako si kulturen nema nikakov problem e ako se kurcis i pocnes da filozofiras deka znaes zakoni i ostanati saltanati epa togas gospod neka ti e napomos i dlabocina na sari od gumi kje ti merat..

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #6482 на: 18 Мај 2015, 15:26:02 pm »
Сигурен сум дека кај Саше не било тоа случај од негова страна, повеќе моментот дека некој џандар не го мириса баш многу ...

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #6483 на: 18 Мај 2015, 16:53:30 pm »
Не го знам полицаецот, државна полиција беа. Ме сопреа на автопат Ск-Ве, поточно велешка патарина кога ја минев. Само што ја поминав ме сопре одма. Ми побара документи за колата и возачка, му дадов се најкулутрно како што е редот. Ме праша дали имам задолжителна опрема, мислев дека имам и отворив во багажникот ама сум немал :) Му кажав дека сум крив што немам и толку, најнормално и си ја потпишав казната. Немаше што да се бунам кога го немав тоа што го бара.

А што се однесува за џамовите не се одмене затемнувани, ја купив со такви џамови а пред да ја купам минеше на хомологација и технички, ако не чинеле незнам зошто ја пуштиле на хомологација и технички. Како и да е ќе ја однесам деновиве во Велес да ми направат Атест и да ми ги впишат во сообраќајната.
Исто и пакетче за прва помош купив, 150 денари во продавница за Авто делови.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6484 на: 18 Мај 2015, 21:02:03 pm »
каква врска има хомологација и технички со затемнетите стакла? и волвовците што ги имав, имаат ФАБРИЧКИ затемнети задни стакла, увезени се и двете, и двете на атест ги носев..

законот друже, си е јасен... над 30% затемнување, треба атест на стаклата.. лепена фолија, и помалку од 30% пак атест. крај со муабетот. во сообраќајната тебе не ти пишува дека имаш атест. не се повикувај на хомологација, бидејки не ти впишале во сообраќаната, како што им впишуваат на пример за плински уред. ако го впише плинот, ке има ознака ТНГ кај тип на мотор, а за стаклата тураат во забелешка дека има затемнети стакла со ТОЛКУ проценти затемнување.. и печат врз тоа... ти немсш и тоа е тоа...

инакунејкел да ти пише уште една казна, па си прошол само со 100 евра, односно 50 во рок од 8 дена, или негативни бодови ке запишеш... следниот пат кога ке те заустави полицаец, со намера да попиеш казна, ке ти пише 300 евра т.е.150 во рок од 8 дена па ти после докажувај дека така е увезена колата... знаеш кога ке докажеш? никогаш друже... никогаш.. ке си платиш казна како попче... иди атестирај фолиите, помалку од 50 еура кошта...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #6485 на: 18 Мај 2015, 21:10:07 pm »
Треба атест за фабрички затемнети стакла? What?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6486 на: 18 Мај 2015, 21:32:30 pm »
јап... треба... ако се над 30% затемнување т.е. под 70% провидност
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #6487 на: 18 Мај 2015, 21:48:20 pm »
Фабричките затемнети стакла се хомологизираат при увезувањето (или нема увоз). Така да самиот процес на хомологација е утврдување дали соодветниот уред, апарат, возило, и што и да се увезува е во согласност со регулативата за тој тип на производ.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #6488 на: 18 Мај 2015, 22:37:33 pm »
И мене пред една недела сакаа да ме казнат затоа што немам прва помош и сајла за влечење.
За прва помош се правев луд им кажав дека сум заборавил да ја ставам кога сум ја чистел колата а 5 години одкога ми е купена колата и никогаш не сум имал(се заборавам, никако да ми текне да си купам). Сега ќе земам ќе си напишам на едно ливче и ќе одам да го ставам на волан. :D

А за сајлата за влечење ги прашувам дали е задолжително? И ми вели па ако ти се расипа колата на пат шо ќе правиш? Му викам ќе си викнам шлеп служба и тој замолчи и после му викам дека знам и дека е забрането влечење а тој ми вели дека само по автопат е забрането. И тука само се подсмевнав си земав документите и да ме нема.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6666
« Одговори #6489 на: 18 Мај 2015, 22:41:27 pm »
Дозволено е влечење, имам по темава постирано членови. И на автопат е дозволено, ДОКОЛКУ возилото ти се расипало по автопатот, ама на првата исклучка за спореден пат да се исклучиш.

законот друже, си е јасен... над 30% затемнување, треба атест на стаклата.. лепена фолија, и помалку од 30% пак атест.

На болидот, стаклата фабрички си се стандард, 0% затемнетост. Ако му залепам фолии до 30% затемнетост, треба да го носам на атест ?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6490 на: 18 Мај 2015, 22:45:53 pm »
да. затоа што се фолии... мора на атест да се утврди дека се само за затемнување и дека не се рефлектирачки или огледални.. тие се забранети... а и воопшто, кога сме кај забранети, секакви и нај легални фолии, ако  не се атестирани се всушност, забранети...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #6491 на: 19 Мај 2015, 00:07:49 am »
Фабрички затемнетите стакла не ги пишува во Сообраќајната. Имам видено доста сообраќајни на коли со фабрички затемнети стакла и никаде не пишува тоа. Незнам дали се на Алфата фабрички оти не сум прв газда но колата е увезена со такви стакла и поминала Хомологација со такви така да одредена институција потврдила дека колата каква што им е однесена нив за испитување е погодна за возење во Македонија.
Што се однесува до првата помош и елекот за тоа знам дека сум си крив.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6492 на: 19 Мај 2015, 00:11:34 am »
друже.... ме мрзи да се повтарам... прочитај го законот...

а ако уклучиш логика, ке сватиш дека колата ти е подобна за користење, само треба да си направиш атест... и не се објаснувај со мене, не те запрев јас, туку пробај објасни се со следниот полицаец што ке сака да ти пише казна за неатестирани фолии...

жал ми е, но законите се такви кај нас...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #6493 на: 19 Мај 2015, 00:13:07 am »
Процесот на хомоогација ја утврдува техничката ускладеност на производот со регулативата. Нема потреба да се допишува ништо во сообраќајна книшка бидејќи тоа не е дополнителна модификација настаната после изведената хомологација. Проблемот е што кај нас тој процес е за земање пари а не за заштита на купувачите и на населението од ризици на несоодветноста на производот.
Јас не би одел на атест одма, би проверил со тие што ја издале хомологацијата што значи таа во контекст на затемнувањето. Иако нели кај нас можат да ти се праат луди и да кажат дека отпосле си ја затемнил.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6494 на: 19 Мај 2015, 00:14:55 am »
ако во 12:30 си ја извадил колата од хомологација, во 12:31 ке добиеш казна за затемнети стакла, ако им се сака...

малце утињате во начелата за хомологација ан возилото... исто како што на времето за се и сешто еден куп луѓе се јавуваа во агенција за телекомуникации да пријавуваат глупости, така и сега со хомологацијава поистоветувате еден ку работи кои немаат врска...

на хомологација ке ти речат, да, колата има стакла и е подобна за користење... а затемнетоста на истите, е надлежност на друг орган...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk