Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1915846 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #5760 на: 12 Јануари 2015, 01:02:20 am »
Јас мислам дека е во право Возач почетник.

И законот: http://www.mvr.gov.mk/Uploads/Zakon%20za%20prijavuvanje%20zivealiste%20i%20prestojuvaliste-neoficijalen%20precisten%20tekst%20MAJ%202011.pdf

Ако се преселиш за постојано некаде да живееш, значи тогаш ке менуваш адреса. Во случајов само пријавуваш во МВР дека ке престојуваш на одредено место, ама живеалиштето ти е на адресата на личната карта.
« Последно менување: 12 Јануари 2015, 01:08:16 am FiLo »

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
« Одговори #5761 на: 12 Јануари 2015, 01:07:17 am »
Не сме се разбрале.
Сепак, може да ти дојде полиција на врата и да те легитимира. Ако не соодветствуваат податоците од личните документи со адресата на која те легитимирале..... напишав претходно веќе.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5762 на: 12 Јануари 2015, 01:08:46 am »
^^
Сменив, се побркав со прекарите :D На тебе мислев, на ситуациите кои ги опиша, во право си.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5763 на: 12 Јануари 2015, 01:10:18 am »
Фило, пријавата за престој и барањето за промена на адреса се две сосем исти работи административно гледано освен што во вториот случај плаќаш такса и трошок за изработка на нови документи. Никој нема да провери дали ти се придржуваш до тоа што го пишуваш во барањето ако имотниот лист ти е исправен.
Од таа причина (што немаш обврска да се придржуваш до пријавеното (освен декларативно во законот) бидејќи никој не ти брани ниту па може да те провери) пред година дена УЈП донесе одлука со која ги оптовари банките да ги ажурираат податоците за престој на клиентите кои поседуваат трансакциски сметки во нивните банки. МВР немаше скоро никаква евиденција за тоа кој и каде се наоѓа со живеалиште. Потребата се јави (само за одредена група на граѓани) поради зафрканциите што настанаа со пописите од пред некоја година и сите пропратни обиди за фалсификување на пописот и една од забелешките од Комисијата на Европска унија од 2005-та година ако добро се сеќавам (пошто тогаш побараа да бидат кандидати за ЕУ).

Не сме се разбрале.
Сепак, може да ти дојде полиција на врата и да те легитимира. Ако не соодветствуваат податоците од личните документи со адресата на која те легитимирале..... напишав претходно веќе.

Полиција може да дојде и да те легитимира и ако не соодветствуваат податоците што ќе се случи? Ништо. Не постои метрика полицаецот да одлучи дали ти тука живееш или си подживнуваш или кој кур нив ги боли ти што правиш.

Единствено може да те казнат ако брачните другари кои немаат поведено брако-разводна постапка живеат на две различни адреси. За тоа може да те казнат со 100 евра и да ти да ти дадат рок едниот од сопружниците да ја смени адресата на живеење.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5764 на: 12 Јануари 2015, 01:11:04 am »
Јас сум секогаш во право, ама добро, ќе ти стане јасно за некое време! :P

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5765 на: 12 Јануари 2015, 01:12:27 am »
Миле, законски е да се пријавиш.
Можеш да ескивираш, да.
Ако те легитимираат непријавен, ќе го кркаш.
Тоа е...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5766 на: 12 Јануари 2015, 01:14:31 am »
Нема да го кркаш. Ако го кркаш во тој случај нем да смееш да поседуваш стамбен имот во различни општини. Ако си прекршител, тогаш го јадеш секако, без обзир каде живееш :)

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5767 на: 12 Јануари 2015, 01:19:24 am »
Ми ги мешаш работиве.
Ќе почекаме некој правник за толкување, ама поседувањето имот во различни општини не го засега твоето живеалиште/престојувалиште.
ти можеш во колку сакаш општини да имаш станови. Живеалиштето ти е адресата од лична карта. Ако не се пријавиш во било кое од останатите, а престојуваш подолго од 30 дена (иако е твое), подлежиш на глоба пропишана со закон (види приврзок од Фило погоре).
Е сега, ти спориш, кој може да докаже дека си тука повеќе или помалку од 30 дена, а имотот е на твое име. Океј, не може никој да докаже..... ако не сака.
Моеш да се вадиш на тоа дека е твој имот, дека си дошол на викенд, на одмор или што и да е.
Во мојов случај, не може.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5768 на: 12 Јануари 2015, 01:20:05 am »
Нема да го кркаш. Ако го кркаш во тој случај нем да смееш да поседуваш стамбен имот во различни општини. Ако си прекршител, тогаш го јадеш секако, без обзир каде живееш :)

:)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #5769 на: 12 Јануари 2015, 01:23:34 am »
Јас бев во МВР да пријавам друго живеалиште (различно од тоа што ми е на личната карта), кое е на ~300 метра од адресата на личната карта. Во МВР ме погледнаа бело, ми се насмеаа и ме пратија дома.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5770 на: 12 Јануари 2015, 01:26:46 am »
Не знам што да ти кажам... мене и по неколку пати ме враќале да донесам де имотен лист, де да дојде сопственикот, де договор за закуп на стан.... а евиденцијата им е на ниво. Те запишуваат на картон кој го зафрлаат некаде во некоја архива, а тебе ти даваат пемпеле дека си пријавен на тоа живеалиштево даден временски период (од 6месеци).

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5771 на: 12 Јануари 2015, 02:17:11 am »
почнати се во Скопје да проверуваат,барем во новиот дел на Ново Лисиче.незнам дали по нечија пријава за непријавени кираџии или им текнало онака да проверуваат,ама проверуваат.

да, точно, во новиот дел во ново лисиче прават контроли периодов, ама не заради кираџии туку заради тоа што има премногу сопственици од цела мк, а едвај 10-тина посто се сменети личните карти.. плус да ти штукне паметот колку не-скопски таблици има тука...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5772 на: 12 Јануари 2015, 03:11:47 am »
Миле е расположен за дркање вечерва и сеа ајде...
Значи нема врска дали можи полицијата да докажи,покажи и сл.,нема врска дали ти си во бегство(не беше целта на муабетот тоа) или не,нема врска дали се почитува законот(ионака скоро никој закон не се почитува тииииит поточно почнаа да се почитуваат малку по малку),а најмалку врска има тоа шо си имал имот и во други општини со живеалиштето.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #5773 на: 12 Јануари 2015, 03:53:16 am »
и што ако имам 2 живеалишта, едното во Влае другото во Кисела Вода, живеам 3 дена во Кисела Вода и 4 во Влае, на која да се пријавам ???
No turbo, no fun :)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5774 на: 12 Јануари 2015, 04:32:58 am »
^^
Ako ja procita slikata od mojot post najgore, ke vidis deka toa e za poveke od 30 dena ako prestojuvas na adresa razlicna od onaa na tvojata licna karta.