Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1915769 пати)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #5775 на: 12 Јануари 2015, 06:30:13 am »
А како побогу ќе знаат они дали престојуваш поише од 30 дена у Влае, наместо во Кисела Вода ?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #5776 на: 12 Јануари 2015, 07:01:25 am »
Ја ке те пријавам и ке сведочам дека седиш повеке од 30 дена надвор од твоето живеалиште, :P ;D

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4285
« Одговори #5777 на: 12 Јануари 2015, 07:28:02 am »
Единствено може да те казнат ако брачните другари кои немаат поведено брако-разводна постапка живеат на две различни адреси. За тоа може да те казнат со 100 евра и да ти да ти дадат рок едниот од сопружниците да ја смени адресата на живеење.
Миле,со што е пропишано ова и каде може да се најде таква одредба каде што пишува дека брачните другари треба да живеат на иста адреса?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5778 на: 12 Јануари 2015, 08:25:14 am »
Не знам што да ти кажам... мене и по неколку пати ме враќале да донесам де имотен лист, де да дојде сопственикот, де договор за закуп на стан.... а евиденцијата им е на ниво. Те запишуваат на картон кој го зафрлаат некаде во некоја архива, а тебе ти даваат пемпеле дека си пријавен на тоа живеалиштево даден временски период (од 6месеци).

Нели? Тоа е тоа. Ефект од тоа по тебе и по државата= потрошено време по шалтери.

Миле е расположен за дркање вечерва и сеа ајде...
Значи нема врска дали можи полицијата да докажи,покажи и сл.,нема врска дали ти си во бегство(не беше целта на муабетот тоа) или не,нема врска дали се почитува законот(ионака скоро никој закон не се почитува тииииит поточно почнаа да се почитуваат малку по малку),а најмалку врска има тоа шо си имал имот и во други општини со живеалиштето.

Добро бе зошто мора да си толку безобразен? Ако не знаеш што да кажеш не кажувај ништо. Мора да научиш основно барем како фубнкционира правниот систем и администрцијата.

и што ако имам 2 живеалишта, едното во Влае другото во Кисела Вода, живеам 3 дена во Кисела Вода и 4 во Влае, на која да се пријавам ???

На која сакаш. Нема да има никаков ефект за тебе а и за нив.

Миле,со што е пропишано ова и каде може да се најде таква одредба каде што пишува дека брачните другари треба да живеат на иста адреса?

Не сум точно сигурен. Но кога се преселувавме со жената од мојот стан во нејзиниот (кои се на различна адреса нели) адвокатот кој ни е пријател ми посочи дека е многу битно сопружниците да се на иста адреса инаку се плаќало глоба. Не знам баш дали така изрично пишува во некој закон или правилото е изведено индиректно. Ме заинтересира сега ќе побарам и ќе проверам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5779 на: 12 Јануари 2015, 08:31:36 am »
Dobro utro Mile, aj sega ti kazi mi so ima vrska ovoj zakon za koj nepotrebno se rasiri eden kup muabet so moeto poznavanje na pravniot sistem I administracijata?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5780 на: 12 Јануари 2015, 08:48:17 am »
Каков куп муабет?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5781 на: 12 Јануари 2015, 09:15:49 am »
Nepotreben. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #5782 на: 12 Јануари 2015, 09:27:38 am »
Ова околу сопружниците и адресата не го знаев. Моите се на различни адреси по лична карта. А јас и брат ми на скроз трета :)

На државната безбедност и требало еден куп време за да ме најде каде стварно живеам, ебати државатa ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4285
« Одговори #5783 на: 12 Јануари 2015, 11:36:02 am »
жена ми сега пред некој месец менуваше лична карта поради промена на презиме,ама си ја задржа старата адреса.во мвр не и посочиле дека треба да промени и адреса чим мења презиме заради тоа што се омажила,а претпоставувам ако е задолжително тоа дека ќе им кажуваат у мвр кога ќе отидат за промена на презиме

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #5784 на: 12 Јануари 2015, 11:38:12 am »
И мене ми е чудно ова, треба да се провери али немам време, а ни потреба :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5785 на: 12 Јануари 2015, 17:00:32 pm »
Банзаи ти си по овие работи, молим те провери дали е тоа така. И мене не ми кажаа во МВР ама адвокатката така ми рече. Можеби и поима нема, шо знам, зошто иначе би ми кажувала така.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #5786 на: 12 Јануари 2015, 17:13:28 pm »
На брзина што побарав.

Во кои случаи се менува адреса:

http://www.mvr.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=186&parent=100

Немам време ни потреба да барам подетално. Ако сум адвокат не значи дека целото право го познавам и сите закони ;D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5787 на: 12 Јануари 2015, 18:21:06 pm »
Јас кај што живеам е дивоградби, без средени документи 17год.
Кога требаше да извадам од новите л.карти на нова адреса да биде ми кажаа неможе.

Ме фати инает и не се сликав за л.карта, дојде зорт пред некој месец ми требаше и извадив на старата адреса.

И да сакаш не можеш да промениш адреса, документ од општина приложен имаше незз како се викаа, сметки на наше име, ништо од тоа.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #5788 на: 14 Јануари 2015, 10:49:34 am »
Вчера сообраќајците мереа со радар на Илинденска, кај ресторан Имес 14:00... ццц/

http://www.telegraf.mk/aktuelno/hronika/233221-vo-skopje-za-24-casa-6-soobrakajki-pajakot-otstranil-46-vozila

10мина возеле 90+км/ч во населено место.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #5789 на: 14 Јануари 2015, 10:54:15 am »
Ете, тоа е тоа. Сигурно не се договарале толку да возат, туку чувствувале дека таа е нормална брзина на движење.

И уште еднаш: