Казните кај нас се за собирање пари за пензии, плати и слични државни исплати. Мене ми се деси пред 2 години, се симнувам на кај Гостивар, пред мене уште три коли и напред камион товарен со дрва - се движи 0,5км на саат. На еден правец, додуша со полна линија, сите го претстигнавме и кога опаааа, кај последниот каменолом полиција. Паркирани 3 полициски коли, 16 цајкани и еден од нив со чварки, некој полициски командир. Ми бараат документи и уште види богати, ме прашуваат дали знам за што ме застанале - ја им викам дека не знам, додуша им реков дека ако е заради камионот со дрва што го заобиколив на полна линија, тогаш јаз'к...доле цајканите се распишале казни, едно дете со пикап ги молеше да не му пишуваат - очигледно беше некој дистрибутер, кој заработува возејќи роба наваму-натаму. Јас само гласно прокоментирав дека дента полицијата е на радничка акција, цајканот со чварките само ме погледа и ништо не рече.
Инаку, автопатот или некои го викаат брз пат Тетово - Гостивар е т.н. рекет пат. Ограничувањето е 80 км, а 90% возат со над 100. Жетва за цајканите. Инаку, на магистралиот пат спрема Штип, ограничувањето е 100 - е сега ти биди паметен, па разбери.