Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2096071 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #5490 на: 30 Ноември 2014, 21:16:01 pm »
Една интересна вест. Во 2013 година во Австралија (сите во Австралија) потпишувавме петиција да се зголеми ограничувањето на брзината од 100км/ч (110) на 130км/ч како што е во Европа.

За Северњаците (Northern Territories) баравме целосно укињување за во пустината.

Илијадници потписи, петиции, притисоци во јавност...

NT нема веќе ограничување на брзината

Еве како може волјата, притисоците, потписите и така натаму да променат мислење.

Јас лично мислам дека кај нас и 130 е премногу за нашите автопатишта. Ама зошто да не.

Иначе ова е обиколница во Мелбурн

100-ка а возиш 5.7 V8 или во случајов јас 370Z :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #5491 на: 30 Ноември 2014, 21:26:08 pm »
Секоја чест за иницијативата. Така се работи. Браво. Браво.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5492 на: 30 Ноември 2014, 21:54:44 pm »
Како не ги потепа некој сообраќаен инџињерац со факти дека се убиваат луѓе без ограничувања на патиштата?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #5493 на: 30 Ноември 2014, 22:45:46 pm »
Па со македонска сообраќајна култура треба од 120 на 90 да се намали

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5494 на: 30 Ноември 2014, 23:07:32 pm »
да, 90 може. 90 е ок.

на стотка казна бап

освен на обиколница или некој сличен џам нов пат. таму може знак 120

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5495 на: 01 Декември 2014, 00:29:35 am »
среќа наша што таквите како тебе се помалку се во власта...  абе какво намалување на брзини бе? тука луѓе сакаат и бараат зголемување, он за намалување збори... свашта...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5496 на: 01 Декември 2014, 00:42:43 am »
Јас не барам зголемување. 130 е супер брзина за на автопатишта. Проблем ми се магистралните кои имаат на некои места беспотребни ограничувања од 40-50-60км/ч.И автопатишта како на пример Скопје-Велес.  таму е многу глупо да има ограничување од 50-60, кога по целиот пат може без силење да се вози 90-100, со било кое ауто. Демиркапија-Гевгелија, кој е двосмерен пат, има поголеми брзински ограничувања од Катланово-Велес. Веројатно им останале неревидирани од кога тој дел бил за двосмерен сообраќај пред едно 25-30 години.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #5497 на: 01 Декември 2014, 01:06:59 am »
Еден од поголемите проблеми се старите ограничувања(знаци) кои не се променети
За охрид кога одев знак забр. престигнување а патот со испрекината лента,исто и со брзината има непроменети знаци

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #5498 на: 01 Декември 2014, 01:51:18 am »
треба да има зимски и летни ограничувања,за во зима би рекол дека 120 е доволно брзо(намалена видливост,подзамрзнато,лапавици итн.)
во лето нема зошто да се влечеш со 120

а да и културата за возење на автопат ни е ужас(не дека за во град е подобра)ама баш ми се деси на тетово-гостивар возам 100км/х ме претицува дотичен со 140-150 на 200 метри пред него излегува комбе да претица комбе со +2км/х

да го фатиш тој што вози 150 да му пишеш 300 евра казна,ама тој што го сече да му ги искршиш и рацете и нозете ни пешки да неможе да оди

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #5499 на: 03 Декември 2014, 15:06:16 pm »
Ми спасија поени. Си тргам од дома кога 2-3ца на улица горе блендираат, така ли викам ставам појас палам светла кога ете ги мајчините на влезот за Ремедика што се иде на крвина, ќе ме застанеа 100% слободни беа :) Има сеуште фер луѓе затоа и ја блендам :) За назад му блендав на еден ги упали одма светлата. Така да пазете се луѓе, врие полиција, мерат со радари казни се пишуваат на велико. И не заборавајте да блендирате, ништо не ве кошта  ;)
« Последно менување: 03 Декември 2014, 15:31:51 pm Allexxander »

Отсутен D(runk)river

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #5500 на: 03 Декември 2014, 15:22:33 pm »
Казните кај нас се за собирање пари за пензии, плати и слични државни исплати. Мене ми се деси пред 2 години, се симнувам на кај Гостивар, пред мене уште три коли и напред камион товарен со дрва - се движи 0,5км на саат. На еден правец, додуша со полна линија, сите го претстигнавме и кога опаааа, кај последниот каменолом полиција. Паркирани 3 полициски коли, 16 цајкани и еден од нив со чварки, некој полициски командир. Ми бараат документи и уште види богати, ме прашуваат дали знам за што ме застанале - ја им викам дека не знам, додуша им реков дека ако е заради камионот со дрва што го заобиколив на полна линија, тогаш јаз'к...доле цајканите се распишале казни, едно дете со пикап ги молеше да не му пишуваат - очигледно беше некој дистрибутер, кој заработува возејќи роба наваму-натаму. Јас само гласно прокоментирав дека дента полицијата е на радничка акција, цајканот со чварките само ме погледа и ништо не рече.

Инаку, автопатот или некои го викаат брз пат Тетово - Гостивар е т.н. рекет пат. Ограничувањето е 80 км, а 90% возат со над 100. Жетва за цајканите. Инаку, на магистралиот пат спрема Штип, ограничувањето е 100 - е сега ти биди паметен, па разбери.
Кога возиш немој да пиеш.....пијуцкај!

Отсутен D(runk)river

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #5501 на: 03 Декември 2014, 15:23:29 pm »
Ми спасија поени. Си тргам од дома кога 2-3ца на улица горе блендираат, така ли викам ставам појас палам светла кога ете ги мајчините на влезот за Ремедика што се иде на крвина, ќе ме застанеа 100% слободни беа :) Има сеуште фер луѓе затоа и ја блендам :) За назад му блендав на еден ги упали одма светлата.

Тоа се вика возачка солидарност - јас се имам спасувано така милион пати на отворен пат.
Кога возиш немој да пиеш.....пијуцкај!

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5502 на: 03 Декември 2014, 21:39:27 pm »
Moже ли а тест да се направи на предни затемнети стакла?
Прочитав на фб новус пишале можело, ама не ми е веродостојно па да си прашам случајно да не има измена во закон.

Отсутен Darshns

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 147
  • "A smooth sea never makes a skillful sailor."
« Одговори #5503 на: 03 Декември 2014, 22:48:29 pm »
Ми спасија поени. Си тргам од дома кога 2-3ца на улица горе блендираат, така ли викам ставам појас палам светла кога ете ги мајчините на влезот за Ремедика што се иде на крвина, ќе ме застанеа 100% слободни беа :) Има сеуште фер луѓе затоа и ја блендам :) За назад му блендав на еден ги упали одма светлата. Така да пазете се луѓе, врие полиција, мерат со радари казни се пишуваат на велико. И не заборавајте да блендирате, ништо не ве кошта  ;)

Ептен ми е ќејф кога има паметни и солидарни луѓе на пат, немојте да бидете себични! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5504 на: 03 Декември 2014, 22:52:47 pm »
Казните кај нас се за собирање пари за пензии, плати и слични државни исплати. Мене ми се деси пред 2 години, се симнувам на кај Гостивар, пред мене уште три коли и напред камион товарен со дрва - се движи 0,5км на саат. На еден правец, додуша со полна линија, сите го претстигнавме и кога опаааа, кај последниот каменолом полиција. Паркирани 3 полициски коли, 16 цајкани и еден од нив со чварки, некој полициски командир. Ми бараат документи и уште види богати, ме прашуваат дали знам за што ме застанале - ја им викам дека не знам, додуша им реков дека ако е заради камионот со дрва што го заобиколив на полна линија, тогаш јаз'к...доле цајканите се распишале казни, едно дете со пикап ги молеше да не му пишуваат - очигледно беше некој дистрибутер, кој заработува возејќи роба наваму-натаму. Јас само гласно прокоментирав дека дента полицијата е на радничка акција, цајканот со чварките само ме погледа и ништо не рече.

Инаку, автопатот или некои го викаат брз пат Тетово - Гостивар е т.н. рекет пат. Ограничувањето е 80 км, а 90% возат со над 100. Жетва за цајканите. Инаку, на магистралиот пат спрема Штип, ограничувањето е 100 - е сега ти биди паметен, па разбери.
Истата случка мене лилчно ми се случи на истото место. После година дена кога отидов во Гостивар на суд, судијката ми рече дека сето тоа е намештаљка, дека она би ми ја укинала казната ама педерите би ја обжалиле и тогаш не ми бегале 6 месеци без дозвола.