Абе другар ми со платена казна во рок од 8 дена - го натераа да плати ЦЕЛОСНА КАЗНА затоа што тој не доставил фотокопија од уплатницата (пази богати) и затоа што не ја чувал уплатницата после тоа. Место 150 него го кошташе 150 + 300. Во полиција му се правдаа ние немаме евиденција за тоа кој платил а кој не платил казна. Кога се појави на суд му стегнаа некоја условна од 1 година, погрешно да паркира во наредната година дена му ја земаат дозволата...
Каде стигнуваат каде не стигнуваат поканите за суд, по правило штом платиш во оние 8 дена не треба да одиш на суд, ама бидејќи евиденцијата е килава се праќа секаде без правила...
Пред 1 година бев во кола, погрешно паркиран на дел од велосипедска патека, чекав 5 минути внатре во кола бев, ми дојде полицаец ми ги зеде документите, јас се јавив кај кумашин кој е началник баш во тој реон, веднаш му се јави да интервенира, полицаецот по телефон му рече уживај ќе средиме еве, не знаев дека е твој, него слушај дај жити се сврши ми ова и ова за во внатрешна контрола...
Типот казната ми ја пиша а си заврши работа, педерче, веднаш му се јавив на кумашинот и казната ми ја скинаа (ако полицаецот ми се правдаше веќе ја напишал и не можела да се скине)
Штом не си се потпишал тоа значи дека вината не ја признаваш, потписот значи признавање на делото, со пријатели или добри врски можиш да се отарасиш од казнава и маткањето по судови само ќе треба да изгњавиш луѓе.
Немајте верба во полицајци, премногу случаеви знам кога лажираат записници и триста чуда, големи преваранти има меѓу нив, навистина има еснаф луѓе и за пример ама многу има заебанти и воопшто немајте верба...
Сега навистина се променети, покултурни итн итн ама пак финтите им останаа и тешко се излегува на крај, порано ај што беа безобразни него не смееше да ги погледнеш попреку а камоли да одбиеш да се потпишеш...Паметам еднаш еден полицаец кај Кичево (има едни криви некој километар два пред кичево кога возиш од охрид, со карпи околу, не се баш прегледни се кријат тука) ме фати претицував на полна, имаше некоја запрежна кола пред мене, колку ми беше смешен ме убедуваше да потпишам, ако не сум се потпишел многу полошо ќе изгледало на суд и поголема казна ќе сум јадел, па за мое добро.... ахахаха.