За да се намалат гужвите - кај Мавровка, кај Макпетрол-Ист Гејт и кај Пошта/Влада треба кружен тек со три ленти, а не семафори што траат 6.5 секунди.
Само што на кружен нема црвено, жолто и зелено, па нема да има камерки кој поминал на жолто...
Семафорите треба да траат колку што ќе одлучи некој систем кој е добро истрениран.
Гужвите низ Скопје во главно се од луѓе што поминуваат на црвено, грешно менување ленти и коли паркирани на булеварите.
Кружни се најлошото решение.
Освен последнава реченица. све ок.
Зошто се кружни најлошо решение? Јас баш мислам дека во некои ситуации се неопходно и прекрасно решение, поготово ако се изведени со малце акал.
Лошо се изразив, јас мислам дека во Скопје нема потреба од кружни текови на булеварите во моментов. Треба прво да се искористат целосните можности на регулирање со семафорите и потоа да се направат студии како може да се подобри сообраќајот.
Кружни текови секако би ја зголемиле безбедноста затоа што ја намалуваат брзината на движење.
Повеќето наши раскрсници ептен заглавуваат во две насоки, кружни текови подобро функциоинраат кога на сите насоки отприлика исто е оптоварувањето, но треба да се извршат студии.
Јас немам добро искуство на ниеден кружен тек во Македонија кој сум го возел, нема добра сообраќајна култура. Не се почитува предимство, се користат грешни ленти, не се користат трепкачи, никој не те пушта да смениш лента итн.
Друг проблем е тоа што конверзија во кружен тек би траела со години за да се постигне нешто што е можно во моментов да пробаат да го средат со постоечките семафори, а луѓето со почитување на светлосните знаци и зголемување на сообраќајната култура.
Семафорите треба да траат колку што ќе одлучи некој систем кој е добро истрениран.
Гужвите низ Скопје во главно се од луѓе што поминуваат на црвено, грешно менување ленти и коли паркирани на булеварите.
Кружни се најлошото решение.
Гледам системот кај Мавровка е баш добро истрениран.
Последната реченица не ми се ни коментира, може на Фемина да го дебатираш тоа, не тука.
Не е добро истрениран и тоа е целиот проблем, често има интервенции од луѓе што го пореметуваат софтверот.
Таа раскрсница постојано е заглавена од коли кои што поминуваат на црвено во сите насоки. Барем 2 коли поминуваат на секое црвено, не може да тргнеш во својата насока затоа што ризикуваш да те мавне некој или ти да ја блокираш раскрсницата.
Потоа накај подвозникот секогаш се паркирани коли во десната лента и на наредниот семафор постојано вртат возила на забранета насока(кога се доаѓа од кај подвозникот вртат на лево) што дополнително прави застој и опасност.
Наводно со новите камери ќе има подобрување на системот за контрола на сообраќајот, но бидејќи камерите се од 3 различни производители им треба подолго време да ги усогласат. Можно е и да пуштат далечинска контрола на семафорите за возила на полиција, брза помош, пожарна итн.
Во новиот закон за сообраќај се воведени можности за ULEZ зони, 30 зони и некои други работи за успорување и намалување на сообраќајот така да останува да видиме што ќе реализираат.
Еве студија од 2011г за Скопје.
https://www.fpz.unizg.hr/eivanjko/files/ttsconference2018.pdf