Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2104254 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #13770 на: 25 Мај 2025, 12:40:52 pm »
Бев во ЦУКС пред неколку годнии. Семафорите се само-регулираат во реално време и користат прилично добра хеуристика за да се прилагодат кон моменталниот тек на сообраќај.

Нема да е лошо да се вратиш во ЦУКС и да им кажеш дека хеуристиката за семафорите кај Мавровка некој им ја багирал, веќе 20 години.
Истото времетраење за зелено (10-15 секунди, не сум броел).

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1727
« Одговори #13771 на: 25 Мај 2025, 13:07:48 pm »
Бев во ЦУКС пред неколку годнии. Семафорите се само-регулираат во реално време и користат прилично добра хеуристика за да се прилагодат кон моменталниот тек на сообраќај.

Нема да е лошо да се вратиш во ЦУКС и да им кажеш дека хеуристиката за семафорите кај Мавровка некој им ја багирал, веќе 20 години.

И таа кај старо Мида, сега Анхоч Премиум - свети црвено за пешаци а лентата што е пуштена за автомобили не може да го пресече тој пешачки. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #13772 на: 25 Мај 2025, 16:05:47 pm »

Подобро беше пред да го воведат тој систем, подобро беше претходно со фиксни тајмери и синхронизација на одделните семафори. Сега е 100 пати полошо со сите тие „контролори“ и алгоритми/хеуристики (кои гарант се по дифолт оставени како што биле кога изведувачот го инсталирал системот, нечепнато за оптимизација). Како поинаку да се разбере сето тоа чекање семафор, додека тој напред е зелено, па тргање без шанса да се фати следниот следниот семафор и без да се запали црвено, па чекање тој да се запали. Дали еднаш месечно ми се погодува да фатам зелен бран на пример на Илинденска, и нормално зборувам за офф периоди без гужви. За пешачките семафори и нивните алгоритми (непостоењето на истите) па ич не ми се зборува. Дури и во период кога жив човек нема, на места на кои инака во 99%  од времето нема пешаци, пак се чекаат тие семафори. И се разбира, скроз се несинхронизирани во серија. Со години така.

Скроз за никаде е сообраќајот, и надлежните очигледно се неспособни на сите нивоа. Од тие во ЦУКС, до градот и службите за тендери (со рокови) и надзор на изградби на делници (и надзор на роковите), па се до џандарите кои некогаш ретко кампањски си ја работат работата и со тоа го формираат овој ретардиран менталитет и однос кон сообраќајот што го имаме овде. Скроз не се чудни сите овие несреќи и загинати, чудно е што ги нема повеќе на целата оваа нефункционалност.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #13773 на: 25 Мај 2025, 16:51:58 pm »
^^^

Баш истото.
Навечер. буквално сам. Дремам на семафор, го гледам наредниот се пали зелено, јас стојам на црвено. Чекам, чекам, додека тој напред за никого свети зелено.
Ми се пали мене зелено, тргнувам и на половина пат наредниот што светел зелено, се пали црвено.

Ај преку ден, ама навечер нема никој и сите семафори ги фаќам на црвено..... Од 30 денови дали 2 дена и тоа навечер (за преку ден не зборувам) сум успеал зелен бран на празна Илинденска да фатам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13774 на: 25 Мај 2025, 18:15:06 pm »
Скопје има прилично напреден систем за контрола на сообраќајот. Бев во ЦУКС пред неколку годнии. Семафорите се само-регулираат во реално време и користат прилично добра хеуристика за да се прилагодат кон моменталниот тек на сообраќај. По било какво пореметување (изгасени семафори, блокирани семафори од полиција, или уште полошо, морони што блокирале раскрсница пошто „зелено ми е“), системот се враќа во баланс релативно брзо.

Ма јок каков напреден систем, се е тоа фарса, иначе ќе беше голема ПР кампања, а сите знаеме дека ништо од тоа не се случи. Ако додадеме покрај тоа дека системот е сосем неоптимизиран, неговата функција нема никаква смисла, би рекол дека тоа е уште еден скандал кој чека да биде обелоденет. Некој сериозни пари ставил во џеб а не испорачал ни гајба јајца. Ако споредиш како функционираат другиве градови во Европа, веќе па апла станува јасно дека во Скопје не функционира никаков систем.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #13775 на: 25 Мај 2025, 18:36:55 pm »
И јас прашав за зелениот бран, и фино ми објасни човекот таму - зелен бран е прилично застарен и веќе надминат начин за регулирање сообраќај. Да речеме дека 1000 коли ќе фатат зелен бран на Партизанска и ќе стигнат од Ѓорче во Центар. И? Одеднаш, 1000 коли во Центар. Па центарот е тесно грло, ќе се блокира. Многу е подобро да се регулира и да се темпира сообраќајот, за да биде цело време прооден.

Ама океј.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #13776 на: 25 Мај 2025, 18:43:49 pm »
И јас прашав за зелениот бран, и фино ми објасни човекот таму - зелен бран е прилично застарен и веќе надминат начин за регулирање сообраќај. Да речеме дека 1000 коли ќе фатат зелен бран на Партизанска и ќе стигнат од Ѓорче во Центар. И? Одеднаш, 1000 коли во Центар. Па центарот е тесно грло, ќе се блокира. Многу е подобро да се регулира и да се темпира сообраќајот, за да биде цело време прооден.

Ама океј.

Може да го има навечер зелениот бран.
Во 1 часот по полноќ во сред недела дремам по Илинденска на скоро сите семафори.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #13777 на: 26 Мај 2025, 01:53:49 am »
Ние не можеме ни семафорине кај Орце ( стара Америчка амбасада) да ги направиме на копче, па си дремеш ко мисир у 4 саат сабајле, а нема ни куче ни маче да помине.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #13778 на: 27 Мај 2025, 06:16:19 am »
Ja misla deka ko kje gi pishtis da trepkaat se remeti sistemot. Inaki da, imalo nekad na primer delegacija ako vrvi, zadavash tocki od do, vreme i drugi parametri i samite semafoti ti cistat pat. Sekako, na smetka na drugi raskrsnici kade shto kje ima guzva, ama.posle sistemot sam so sreduva. E sega, toj sistem so sitem od 2025 nemat sporedba, megjuvreme Vestackava inelogencija go dostigna singularitetot.

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #13779 на: 20 Јуни 2025, 13:13:25 pm »
Заборајв дека србите се понапредни од нас и мерат просечна брзина, па ме потсетија со две казни по 5 000 динари   ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2176
« Одговори #13780 на: 20 Јуни 2025, 13:20:06 pm »
Ќарот и зијанот се браќа. Што ќе заштедиш на пломби тоа ќе дадеш на казни.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #13781 на: 20 Јуни 2025, 13:26:52 pm »
Заборајв дека србите се понапредни од нас и мерат просечна брзина, па ме потсетија со две казни по 5 000 динари   ;D

Што збориш, на кој дел од патот е ова?

Те сопреа после патарина, колку ти беше просечна?

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #13782 на: 20 Јуни 2025, 13:28:57 pm »

Бегај бе сељо не замарај.

Да после првата патарина кај што се плаќа, просечна брзина еднаш 150 и втор пат 153, зошто два пати и мене не е јасно

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #13783 на: 20 Јуни 2025, 13:36:06 pm »

Бегај бе сељо не замарај.

Да после првата патарина кај што се плаќа, просечна брзина еднаш 150 и втор пат 153, зошто два пати и мене не е јасно
На кој дел,некаде мерат не од патарина до патарина, него на секции, на пример од надвожњак до надвожњак

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #13784 на: 20 Јуни 2025, 14:00:58 pm »
Dva pati te imaat fateno na kamerite na taa otsecka pomegju zemanje kuponce na patarina i do plakjanje na patarina. Isto kako dva pati da te ima zapreno policija so radar merenje.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.