Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2629312 пати)

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #13065 на: 04 Мај 2023, 14:33:11 pm »
општо познато и законски прецизирано е дека до +49км/ч на автопат се плаќа паушал, без санкција одземање дозвола

може ли некој тука да објасни или да најде кој дел во законот вели дека тоа не се однесува на место на клучки, односно каде што има исклучување/вклучување од регионалена пат?

По правило кај што се клучки, мора да има и од лева страна ограничување за тие што го продолжуваат движењето по автопат, а такво нешто кај нас нема или многу ретко, само на Скопје - Штип имам приметено. Ама дека не важи правилото горе што го наведе, тоа никаде го немам тоа прочитано, ако е 100кмч, следствено до 149кмч е без одземање на дозвола.

Цитат
Член 36
(1) На јавен пат надвор од населено место, возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од:
- 130 km/h на автопат;
- 110 km/h на пат резервиран за сообраќај на моторни возила и
- 90 km/h на други патишта.
(2) На патот надвор од населено место возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од брзината определена со сообраќајниот знак поставен на патот.
...
...
(5) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 30 до 50 km/h над дозволената брзина и кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на овој член.

Обично има знак пред клучката.
Клучка нема збор во законот, автопат има влез и излез, со посебни ленти за забрзување и забавување. Тоа не му доаѓа како крстосница, крстосница нема на автопат, или има?.  :-\

Цитат
19. „Крстосница“ е површина на која се вкрстосуваат или соединуваат два или повеќе јавни патишта;

во понеделникот, пред Велес, ме запре полиција на означеното место

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

пред удолницата, на огрничување 120, возев 150 на темпомат, до 160 на претекнување
на знак 100 (некаде на почеток на правото пред исклучувањето), ц'цнав на кочница за да почне колата по инерција да забавува
пред мене имаше камион, па не кочев, туку оставив така по инерција да го поминам и воедно да не ги кочам останатите позади мене

излезе полицаецот во трета лента да мафта, забрзав малку да го допреминам камионот и да може да застанам, а притоа да не го изгазиме

побара документи за контрола и ме праша дали знам зошто ме застанал, одговорив дека претпоставувам дека на дозволено 100 сум возел околу 140
ме повика да излезам и одам кај радарот и ми покажаа снимка, сум возел 142

- во ред -велам- знам дека возев толку, претходно возев 150 и кога го видов знакот почнав да намалувам (му објаснив како и зошто)

- и сега што правиме?
- не знам, тоа останува на вас, јас сум свесен за прекршокот што сум го направил

почна да запишува во некоја тетратка нешто, во меѓувреме јас следев на радарот што се случува и како функционира
ме праша за лични податоци, иако ги има и во дозвола и во сообраќајна, па проверуваше дали истите му ги кажувам

- г-дин Марјан, каде работиш?
- графика
- значи дозволата нема да ти треба?
- молам?!?!
- за ваков прекршок следува одземање на возачката дозвола, покрај паричната казна, казната може да ја платите во рок од 8 дена на 50% попуст
- поправете ме ако грешам, но на патишта надвор од населено место до 49км/ч над дозволената брзина се плаќа сама парична казна без одземање дозвола

и тука почнува објаснување дека тоа не важи каде има исклучување/вклучување од спореден пат и дека требало дополнително внимание за возилата што се вклучуваат/исклучуваат
негирам и велам дека ниту се исклучувам, ниту се вклучувам, возам на автопат во лента за претекнување и барам доколку е можно да ми посочат каде во законот постои овој исклучок

тука се вклучува постариот полицаец што беше на радарот и почнува да објаснува дека тоа било исто како кога паркирам на тротоар или на плоштад, исто било, ама различна била казната....нити го разбрав што збори, ниту па слушав веќе

па имаше 3-4 минути тишина додека едниот гледаше во телефон, а првиот пак вртеше низ тетратката, па повторно:

- и сега што правиме?
- не знам што правиме, вие го спроведувате законот и соодветно треба да ме казните. Јас знам дека 25год. возам следејќи правила и прописи и во тие години немам ниту една казна, а ако требало првата да биде затоа што на автопат сум возел 140, се согласувам и ќе ја платам уште утре, ама дека треба да ми се одземе дозвола заради тоа, не се согласувам и се надевам дека ако бидам повикан на суд, ќе можам да го докажам тоа
- сам ли си, од кај идеш?
- од Грција, со сопругата и децата

- знаеш Марјан -се вмеша постариот- гледам дека си фер и не пробуваш да се вадиш и да лажеш, знаеш, возат луѓе 150 па не' убедуваат дека возеле 110, дека не работи радарот итн., ти си кажа дека си возел 140, ние те измеривме 142, што викаш колега овој пат да помине без казна и да внимава понатака како ќе вози?
- во ред Марјан, повели документите, овој пат нека биде без казна и внимавај на вакви клучки и не брзај толку - додаде помладиот

- фала многу, имајте убав ден
На тоа место редовно вребаат и се кријат секогаш подлабоко и ппоумешно, дури и ги имам видено во тревата испикнати (паркирани на зеленило !!).
За дали имаш казна зa 5-6 дена оди во околна полициска станица или во сообраќајната полиција и провери дали под твојот матичен број има казна (или пиши му електронска пошта на мвр, одговараат), ако има најарно плати им да не се расправаш џабе со џандари, ионака за нив се пресудува секогаш.
Зависно кој член од законот за безбедност на сообраќајот и патиштата можно има или нема забрана. За така, чекај покана од суд.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #13066 на: 04 Мај 2023, 14:40:22 pm »
На крајо пак испаднаа џандарите педери оти  на дозволено 100 тој го фатиле со 140 и не го казнале  ;D Ко демек тие се во криво.

Требало да го казнат според закон. Закон кој гласи над дозволеното од 30 до 50км/ч, 45€.

А не да го плашат со одземање возачка и слично и да прашуваат И СЕГА ШТО ПРАВИМЕ? а тоа им е универзален јазик за барање мито. ;D 
Ако биле во право, нека ја пишат. Ама нееее...

Е затоа се педери скапани мрши глупи неписмени копилиња. 
Законот е јасен. Паушален трошок од 45Eur. Не знам дали уште важи дека е 23еур со картица ако е на лице место платено - или е полниот паушал од 45еур.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3356
« Одговори #13067 на: 04 Мај 2023, 14:56:43 pm »
Марјан направил прекршок. Човекот си признава и не бега од делото.
Полицискиот службеник бидејќи го евидентирал прекршокот требало да издаде записник и да му даде налог за да си плати казна.

Тука треба целата постапка да заврши.

Прашањата од типот:
- Каде работиш?
- Што правиме?
- Дозволата нема да ти треба?

... не се предмет на интерес ниту пак треба да ги постави службено лице. Тие се само увертира во митото што треба да следи доколку другата страна (Марјан во случајов) е подисплашена од случката и сака да најде брзо и лесно решение кое е неззаконско. Корупција на службеникот.
Марјан можел слободно да не му даде одговор на ниту едно од прашањата. Нема обврска никаква да дава одговор на тие прашања.
Но причината заради која што бил запрен е првенствено изнуда на пари надвор од казнениот систем.
Бидејќи Марјан бил присебен, директен и не оставил простор за манипулација - инсистирал да го казнат, полицајците го пуштиле. Не затоа што му го простиле прекршокот туку затоа што не успеале да ја протнат техниката на изнуда на мито која што ја учат уште прв ден кога ќе станат џандари. Едноставно не им прошол штосот на изнуда.
Марјан им дал нестандардни одговори и очекувањата му биле - „казнете ме згрешив„.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #13068 на: 04 Мај 2023, 15:07:41 pm »
Јас сметам дека постапиле коректно и сакале да помини само со опомена, баш и културно му се обратиле. Дека барале мито,  не ми се верува, не се глупи за казна од 45€ да ризикуваат и да бараат мито, барем така мислам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #13069 на: 04 Мај 2023, 15:19:58 pm »
Јас сметам дека постапиле коректно и сакале да помини само со опомена, баш и културно му се обратиле. Дека барале мито,  не ми се верува, не се глупи за казна од 45€ да ризикуваат и да бараат мито, барем така мислам.
Така делува. Но, зошто се споменува возачка? Тоа е тотално некоректно. И погрешно меѓудругото. Тука нема ништо коректно.

Ете и примерот погоре е ист. Пак спомнува возачка кога нема основ за тоа.

Што е целта на спомнување возачка?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #13070 на: 04 Мај 2023, 15:26:53 pm »
Мислам дека Марјан тука не постапил според непишаните правила и традицијата!

Камо: "А да се договориме нешто", "Сега ќе ѕвонам имам пријател у МВР", "ЗНАЕШ ЛИ КОЈ СУМ ЈАС?"

Значи тотално се забораваат традиционалните вредности и обичаи.

Отсутен L

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 92
« Одговори #13071 на: 04 Мај 2023, 15:48:28 pm »
За секој случај да си прашаш во полиција за казна.

Дур беше короната ме застана џандар за маска на улица каде што уште немаше ни закон за да се носи задолжително, ми запиша само матичен во тетратка, не ми даде ни записник ни ништо оти немаше со него и по неколку месеци ми стаса дома казна 20е со забелешка дека сум одбил да платам.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #13072 на: 04 Мај 2023, 16:06:15 pm »
општо познато и законски прецизирано е дека до +49км/ч на автопат се плаќа паушал, без санкција одземање дозвола

може ли некој тука да објасни или да најде кој дел во законот вели дека тоа не се однесува на место на клучки, односно каде што има исклучување/вклучување од регионалена пат?

По правило кај што се клучки, мора да има и од лева страна ограничување за тие што го продолжуваат движењето по автопат, а такво нешто кај нас нема или многу ретко, само на Скопје - Штип имам приметено. Ама дека не важи правилото горе што го наведе, тоа никаде го немам тоа прочитано, ако е 100кмч, следствено до 149кмч е без одземање на дозвола.

Цитат
Член 36
(1) На јавен пат надвор од населено место, возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од:
- 130 km/h на автопат;
- 110 km/h на пат резервиран за сообраќај на моторни возила и
- 90 km/h на други патишта.
(2) На патот надвор од населено место возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од брзината определена со сообраќајниот знак поставен на патот.
...
...
(5) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 30 до 50 km/h над дозволената брзина и кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на овој член.

Обично има знак пред клучката.
Клучка нема збор во законот, автопат има влез и излез, со посебни ленти за забрзување и забавување. Тоа не му доаѓа како крстосница, крстосница нема на автопат, или има?.  :-\

Цитат
19. „Крстосница“ е површина на која се вкрстосуваат или соединуваат два или повеќе јавни патишта;

во понеделникот, пред Велес, ме запре полиција на означеното место

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

пред удолницата, на огрничување 120, возев 150 на темпомат, до 160 на претекнување
на знак 100 (некаде на почеток на правото пред исклучувањето), ц'цнав на кочница за да почне колата по инерција да забавува
пред мене имаше камион, па не кочев, туку оставив така по инерција да го поминам и воедно да не ги кочам останатите позади мене

излезе полицаецот во трета лента да мафта, забрзав малку да го допреминам камионот и да може да застанам, а притоа да не го изгазиме

побара документи за контрола и ме праша дали знам зошто ме застанал, одговорив дека претпоставувам дека на дозволено 100 сум возел околу 140
ме повика да излезам и одам кај радарот и ми покажаа снимка, сум возел 142

- во ред -велам- знам дека возев толку, претходно возев 150 и кога го видов знакот почнав да намалувам (му објаснив како и зошто)

- и сега што правиме?
- не знам, тоа останува на вас, јас сум свесен за прекршокот што сум го направил

почна да запишува во некоја тетратка нешто, во меѓувреме јас следев на радарот што се случува и како функционира
ме праша за лични податоци, иако ги има и во дозвола и во сообраќајна, па проверуваше дали истите му ги кажувам

- г-дин Марјан, каде работиш?
- графика
- значи дозволата нема да ти треба?
- молам?!?!
- за ваков прекршок следува одземање на возачката дозвола, покрај паричната казна, казната може да ја платите во рок од 8 дена на 50% попуст
- поправете ме ако грешам, но на патишта надвор од населено место до 49км/ч над дозволената брзина се плаќа сама парична казна без одземање дозвола

и тука почнува објаснување дека тоа не важи каде има исклучување/вклучување од спореден пат и дека требало дополнително внимание за возилата што се вклучуваат/исклучуваат
негирам и велам дека ниту се исклучувам, ниту се вклучувам, возам на автопат во лента за претекнување и барам доколку е можно да ми посочат каде во законот постои овој исклучок

тука се вклучува постариот полицаец што беше на радарот и почнува да објаснува дека тоа било исто како кога паркирам на тротоар или на плоштад, исто било, ама различна била казната....нити го разбрав што збори, ниту па слушав веќе

па имаше 3-4 минути тишина додека едниот гледаше во телефон, а првиот пак вртеше низ тетратката, па повторно:

- и сега што правиме?
- не знам што правиме, вие го спроведувате законот и соодветно треба да ме казните. Јас знам дека 25год. возам следејќи правила и прописи и во тие години немам ниту една казна, а ако требало првата да биде затоа што на автопат сум возел 140, се согласувам и ќе ја платам уште утре, ама дека треба да ми се одземе дозвола заради тоа, не се согласувам и се надевам дека ако бидам повикан на суд, ќе можам да го докажам тоа
- сам ли си, од кај идеш?
- од Грција, со сопругата и децата

- знаеш Марјан -се вмеша постариот- гледам дека си фер и не пробуваш да се вадиш и да лажеш, знаеш, возат луѓе 150 па не' убедуваат дека возеле 110, дека не работи радарот итн., ти си кажа дека си возел 140, ние те измеривме 142, што викаш колега овој пат да помине без казна и да внимава понатака како ќе вози?
- во ред Марјан, повели документите, овој пат нека биде без казна и внимавај на вакви клучки и не брзај толку - додаде помладиот

- фала многу, имајте убав ден
Моето искуство вели да си провериш во станица дали имаш пријава, со тие "просјаци" не  си на чисто.

Вчера возев Паланка на излагање кај мак оил ме стопира полиција, се живо ми побара пп апарат, товарни листови итн. Возам возило кое е 1 месец старо и не е брендирано. Му дадов некоја милка ми ги врати документите. А гледам полицаец исто ко да гледам ромче на раскрсница.

Sent from my SM-A035G using Tapatalk

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #13073 на: 04 Мај 2023, 16:14:02 pm »
На крајо пак испаднаа џандарите педери оти  на дозволено 100 тој го фатиле со 140 и не го казнале  ;D Ко демек тие се во криво.

Требало да го казнат според закон. Закон кој гласи над дозволеното од 30 до 50км/ч, 45€.

А не да го плашат со одземање возачка и слично и да прашуваат И СЕГА ШТО ПРАВИМЕ? а тоа им е универзален јазик за барање мито. ;D 

Законот е јасен. Паушален трошок од 45Eur. Не знам дали уште важи дека е 23еур со картица ако е на лице место платено - или е полниот паушал од 45еур.

Да, важи тоа упола 23€ на лице место со картица, татко ми пред недела дена го измериле ~160 на обиколница, си платил упола одма 23€.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #13074 на: 04 Мај 2023, 16:44:48 pm »

Да, важи тоа упола 23€ на лице место со картица, татко ми пред недела дена го измериле ~160 на обиколница, си платил упола одма 23€.
Корисна информација за претстојната сезона.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #13075 на: 04 Мај 2023, 17:08:24 pm »
За секој случај да си прашаш во полиција за казна.

Дур беше короната ме застана џандар за маска на улица каде што уште немаше ни закон за да се носи задолжително, ми запиша само матичен во тетратка, не ми даде ни записник ни ништо оти немаше со него и по неколку месеци ми стаса дома казна 20е со забелешка дека сум одбил да платам.

Епа пушти преставка за ова до Внатрешна контрола или до судот ако ти е стигната казната преку нив. Само не ти како физичко лице, адвокат некој ако имаш.

Имам пишувано на форумов за сличен настан. Пробаа да ме казнат за јадење сончоглед (не ни јадев, имаше претходно лушпи под клупата кај што седев), ми стигна казна после некој месец.
Го бутнавме тоа на суд.

И јас не знам зошто потпишувате како попчиња...
Нејќам да потпишам, не се слагам со пријавеното и чао - чао, се гледаме на суд.

За да не дојде да се докажуваат кој е во право, дали си бил на таква одалеченост или не си бил, најлесно им е црвено. Зошто црвено е црвено, нема што да се докажува понатака.

А зошто да не дојде да се докажуваат? Ти се поставуваш сега во позиција на цајканот и ајде сега "нема што да се докажува понатака".
Зошто да не се докажува, која е пречката? Има да им барам сведоци, снимки од камери, да видиме дали сум бил на растојание кога сум можел/не можел да закочам на жолто. Без сите тие докази останува зборот на службено лице против твојот. На суд и со ОК адвокат (не сам да се браниш како будала) не се докажува така баш лесно зборот на цајканот,

Имам турнато на суд казна за нарушување јавна чистота (седев на клупа каде што веќе некој претходно јадел сончоглед и имаше лушпи по земајата, дојдоа и не пишаа, нормално не потпишав ништо).
Цајканот не можеше да докаже дека лушпите се од мене и така заврши случајот. Епа за ова ме фати инат, не пак за прекршок како „поминување“ на црвено.

Исто, пробаа да ме пишат зошто бев паркиран обратно (колата беше паркирана како и сите други коли, но обратно поставена помеѓу нив) во едносмерна улица.   :-X
Пробаа да ми докажат дека сум се ДВИЖЕЛ обратно по улицата, а колата стоеше паркирана. И викаат - Е сега како ќе ја извадиш? Викам во рикверц ќе терам до крај на улицата... и се чудат. Абе ненормална работа.
Бунете се луѓе доколку сметате дека навистина сте во право и по закон, не дозволувајте да ве јаваат и да земаат бонуси на плата заради нивните норми за казни.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8387
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #13076 на: 04 Мај 2023, 17:54:49 pm »
Во врска со претставки до внатрешна контрола, освен формата на сајтот, има ли друг начин да се поднесе?

Адреса, некоја насока?

Може и ПП.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3507
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #13077 на: 04 Мај 2023, 19:44:46 pm »

Корисна информација за претстојната сезона.

Само што до сега 50 проценти не им работеле терминалите за наплата. Така лани ме зезнаа на идење накај грција ме измерија со 120 на знак 80 кај радовиш ( меѓу другото истотака е клучка за исклучување местото кај што ме измерија па затоа и знакот е 80 и не спомнаа ништо за одземање на возачка, се прашувам дали имаат надлежност да одземат странска возачка). да се вратиме на муабетот ми вика казна 45 евра му викам добро да платам и да си продолжам и викаа аа терминалот нема батерија оди во радовиш плати ја казната ама таму покасно отвараат а беше некаде 5 сабајле рано тргнав да избегнам гужви надолу и после морав да платам полн износ бидејќи не се вратив во рок од 8 дена да платам пола казна. Имало и други случаи кај што не им работел терминалот.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #13078 на: 04 Мај 2023, 19:47:51 pm »
Во врска со претставки до внатрешна контрола, освен формата на сајтот, има ли друг начин да се поднесе?

Адреса, некоја насока?

Може и ПП.

41.987985, 21.427862

На првава капија тука појди, ќе ти објаснат, во писмена форма можеш да поднесеш претставка до внатрешна контрола.. и да удрат печат примено на поплаката.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #13079 на: 04 Мај 2023, 19:48:08 pm »
Или не им работат или "не им работат". И двете опции се можни.

Исто како за возачка муабетот.