Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2629449 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #13050 на: 04 Мај 2023, 00:49:53 am »
Јас досега немам видено да излези нешто од тој паркингот, покрај травата во нив и трева се израснати :D
Иначе, има аукции од време на време,  ама се интерна работа, како обичен смртник и да успееш да дознаеш нема шанса да земиш возило, исповрзани се таму,  ќе ти дојди батка и ќе ти наддава на твоето дур не се откажиш, па ќе здумат некој марифет и пак ќе оди кај тој шо е ветена.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #13051 на: 04 Мај 2023, 07:11:03 am »
А и да дојди ред да си ја земиш назад после неколку години,40% ќе остани од возилото. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6995
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13052 на: 04 Мај 2023, 09:30:12 am »
Здраво на сите, ме интересира дали е можно да се извади кола која е зедена од страна на полиција поради истечена регистрација/нерегистрирана и на странски таблици, моментално се наоѓа во полициски двор каде што се поминати скоро две години. Одзедена е на мој пријател, само слушам дека нема шанси кола да се врати одкако е одзедена од страна на полиција. Има некој некакви информации поврзани со ваков случај?
На татко ми му запленија нова опел тигра на граница бидејќи наводно била крадена и ние бевме оставени без кола на граница без никаква милост.
После молби, жалби и адвокати цела 1 година купивме  опел астра и заборавивме на тиграта.
После 3 години татко ми беше контактиран и доби извинување поради случката и тиграта му беше вратена но стоена 3 години едноставно не ја биваше или пак можеби астрата беше подобра и се навикнавме на незе и веднаш беше огласена и продадена и наредниот газда немаше проблеми со полиција, со запленувања и такви работи.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #13053 на: 04 Мај 2023, 10:17:42 am »
општо познато и законски прецизирано е дека до +49км/ч на автопат се плаќа паушал, без санкција одземање дозвола

може ли некој тука да објасни или да најде кој дел во законот вели дека тоа не се однесува на место на клучки, односно каде што има исклучување/вклучување од регионалена пат?

По правило кај што се клучки, мора да има и од лева страна ограничување за тие што го продолжуваат движењето по автопат, а такво нешто кај нас нема или многу ретко, само на Скопје - Штип имам приметено. Ама дека не важи правилото горе што го наведе, тоа никаде го немам тоа прочитано, ако е 100кмч, следствено до 149кмч е без одземање на дозвола.

Цитат
Член 36
(1) На јавен пат надвор од населено место, возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од:
- 130 km/h на автопат;
- 110 km/h на пат резервиран за сообраќај на моторни возила и
- 90 km/h на други патишта.
(2) На патот надвор од населено место возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од брзината определена со сообраќајниот знак поставен на патот.
...
...
(5) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 30 до 50 km/h над дозволената брзина и кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на овој член.

Обично има знак пред клучката.
Клучка нема збор во законот, автопат има влез и излез, со посебни ленти за забрзување и забавување. Тоа не му доаѓа како крстосница, крстосница нема на автопат, или има?.  :-\

Цитат
19. „Крстосница“ е површина на која се вкрстосуваат или соединуваат два или повеќе јавни патишта;

во понеделникот, пред Велес, ме запре полиција на означеното место

пред удолницата, на огрничување 120, возев 150 на темпомат, до 160 на претекнување
на знак 100 (некаде на почеток на правото пред исклучувањето), ц'цнав на кочница за да почне колата по инерција да забавува
пред мене имаше камион, па не кочев, туку оставив така по инерција да го поминам и воедно да не ги кочам останатите позади мене

излезе полицаецот во трета лента да мафта, забрзав малку да го допреминам камионот и да може да застанам, а притоа да не го изгазиме

побара документи за контрола и ме праша дали знам зошто ме застанал, одговорив дека претпоставувам дека на дозволено 100 сум возел околу 140
ме повика да излезам и одам кај радарот и ми покажаа снимка, сум возел 142

- во ред -велам- знам дека возев толку, претходно возев 150 и кога го видов знакот почнав да намалувам (му објаснив како и зошто)

- и сега што правиме?
- не знам, тоа останува на вас, јас сум свесен за прекршокот што сум го направил

почна да запишува во некоја тетратка нешто, во меѓувреме јас следев на радарот што се случува и како функционира
ме праша за лични податоци, иако ги има и во дозвола и во сообраќајна, па проверуваше дали истите му ги кажувам

- г-дин Марјан, каде работиш?
- графика
- значи дозволата нема да ти треба?
- молам?!?!
- за ваков прекршок следува одземање на возачката дозвола, покрај паричната казна, казната може да ја платите во рок од 8 дена на 50% попуст
- поправете ме ако грешам, но на патишта надвор од населено место до 49км/ч над дозволената брзина се плаќа сама парична казна без одземање дозвола

и тука почнува објаснување дека тоа не важи каде има исклучување/вклучување од спореден пат и дека требало дополнително внимание за возилата што се вклучуваат/исклучуваат
негирам и велам дека ниту се исклучувам, ниту се вклучувам, возам на автопат во лента за претекнување и барам доколку е можно да ми посочат каде во законот постои овој исклучок

тука се вклучува постариот полицаец што беше на радарот и почнува да објаснува дека тоа било исто како кога паркирам на тротоар или на плоштад, исто било, ама различна била казната....нити го разбрав што збори, ниту па слушав веќе

па имаше 3-4 минути тишина додека едниот гледаше во телефон, а првиот пак вртеше низ тетратката, па повторно:

- и сега што правиме?
- не знам што правиме, вие го спроведувате законот и соодветно треба да ме казните. Јас знам дека 25год. возам следејќи правила и прописи и во тие години немам ниту една казна, а ако требало првата да биде затоа што на автопат сум возел 140, се согласувам и ќе ја платам уште утре, ама дека треба да ми се одземе дозвола заради тоа, не се согласувам и се надевам дека ако бидам повикан на суд, ќе можам да го докажам тоа
- сам ли си, од кај идеш?
- од Грција, со сопругата и децата

- знаеш Марјан -се вмеша постариот- гледам дека си фер и не пробуваш да се вадиш и да лажеш, знаеш, возат луѓе 150 па не' убедуваат дека возеле 110, дека не работи радарот итн., ти си кажа дека си возел 140, ние те измеривме 142, што викаш колега овој пат да помине без казна и да внимава понатака како ќе вози?
- во ред Марјан, повели документите, овој пат нека биде без казна и внимавај на вакви клучки и не брзај толку - додаде помладиот

- фала многу, имајте убав ден

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #13054 на: 04 Мај 2023, 10:29:16 am »
Значи тоа дека неможе да се избрише снимката од радарот не држи вода. Се се може ако се сака. Освен ако не ти стигне честитка дома.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #13055 на: 04 Мај 2023, 10:29:47 am »
Ne bi im veruval 100% deka nema da ti stogne nisto...mada nikogas ne se znae

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2074
« Одговори #13056 на: 04 Мај 2023, 10:32:00 am »
општо познато и законски прецизирано е дека до +49км/ч на автопат се плаќа паушал, без санкција одземање дозвола

може ли некој тука да објасни или да најде кој дел во законот вели дека тоа не се однесува на место на клучки, односно каде што има исклучување/вклучување од регионалена пат?

По правило кај што се клучки, мора да има и од лева страна ограничување за тие што го продолжуваат движењето по автопат, а такво нешто кај нас нема или многу ретко, само на Скопје - Штип имам приметено. Ама дека не важи правилото горе што го наведе, тоа никаде го немам тоа прочитано, ако е 100кмч, следствено до 149кмч е без одземање на дозвола.

Цитат
Член 36
(1) На јавен пат надвор од населено место, возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од:
- 130 km/h на автопат;
(2) На патот надвор од населено место возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од брзината определена со сообраќајниот знак поставен на патот.
...
...
(5) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 30 до 50 km/h над дозволената брзина и кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на овој член.

Клучка нема збор во законот, автопат има влез и излез, со посебни ленти за забрзување и забавување. Тоа не му доаѓа како крстосница, крстосница нема на автопат, или има?.  :-\

Цитат
19. „Крстосница“ е површина на која се вкрстосуваат или соединуваат два или повеќе јавни патишта;

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

пред удолницата, на огрничување 120, возев 150 на темпомат, до 160 на претекнување
на знак 100 (некаде на почеток на правото пред исклучувањето), ц'цнав на кочница за да почне колата по инерција да забавува
пред мене имаше камион, па не кочев, туку оставив така по инерција да го поминам и воедно да не ги кочам останатите позади мене

излезе полицаецот во трета лента да мафта, забрзав малку да го допреминам камионот и да може да застанам, а притоа да не го изгазиме

побара документи за контрола и ме праша дали знам зошто ме застанал, одговорив дека претпоставувам дека на дозволено 100 сум возел околу 140

- во ред -велам- знам дека возев толку, претходно возев 150 и кога го видов знакот почнав да намалувам (му објаснив како и зошто)

- и сега што правиме?
- не знам, тоа останува на вас, јас сум свесен за прекршокот што сум го направил

почна да запишува во некоја тетратка нешто, во меѓувреме јас следев на радарот што се случува и како функционира
ме праша за лични податоци, иако ги има и во дозвола и во сообраќајна, па проверуваше дали истите му ги кажувам

- графика
- молам?!?!
- за ваков прекршок следува одземање на возачката дозвола, покрај паричната казна, казната може да ја платите во рок од 8 дена на 50% попуст
- поправете ме ако грешам, но на патишта надвор од населено место до 49км/ч над дозволената брзина се плаќа сама парична казна без одземање дозвола

и тука почнува објаснување дека тоа не важи каде има исклучување/вклучување од спореден пат и дека требало дополнително внимание за возилата што се вклучуваат/исклучуваат
негирам и велам дека ниту се исклучувам, ниту се вклучувам, возам на автопат во лента за претекнување и барам доколку е можно да ми посочат каде во законот постои овој исклучок

тука се вклучува постариот полицаец што беше на радарот и почнува да објаснува дека тоа било исто како кога паркирам на тротоар или на плоштад, исто било, ама различна била казната....нити го разбрав што збори, ниту па слушав веќе

па имаше 3-4 минути тишина додека едниот гледаше во телефон, а првиот пак вртеше низ тетратката, па повторно:

- и сега што правиме?
- не знам што правиме, вие го спроведувате законот и соодветно треба да ме казните. Јас знам дека 25год. возам следејќи правила и прописи и во тие години немам ниту една казна, а ако требало првата да биде затоа што на автопат сум возел 140, се согласувам и ќе ја платам уште утре, ама дека треба да ми се одземе дозвола заради тоа, не се согласувам и се надевам дека ако бидам повикан на суд, ќе можам да го докажам тоа

- знаеш Марјан -се вмеша постариот- гледам дека си фер и не пробуваш да се вадиш и да лажеш, знаеш, возат луѓе 150 па не' убедуваат дека возеле 110, дека не работи радарот итн., ти си кажа дека си возел 140, ние те измеривме 142, што викаш колега овој пат да помине без казна и да внимава понатака како ќе вози?
- во ред Марјан, повели документите, овој пат нека биде без казна и внимавај на вакви клучки и не брзај толку - додаде помладиот

Сеуште има по некој од мајка роден. Мило ми е што си поминал со предупредување.

Внимавајте сите, на одбележаното место од Марјан, на спротивната страна исто така, во правец спрема Скопје веднаш после Дади компани се пикаат во грмушките, потоа на наредното исклучување Велес Исток, и уште едно место после првиот мостот кога се уклучувате од Велес спрема Скопје на правото каде е дозволено 110 исто така се пикаат во грмушките од страната.

Во спротивен правец веднаш после мостот после мотел Македонија (на спротивната страна од каде што го запреле Марјан) и е дозволено 100, и малку понатаму спроти Дади компани на правецот.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13057 на: 04 Мај 2023, 12:19:18 pm »
Мислеа со повеќе ќе те сликаат, ама се сопнаа.
Нема на крстосница казна за брзо возење мислам, освен за непочитување сигнализација/ првенство...

Можеа да ти пишат 45€ ама ги збуна, не знаеа како да те излажат за повеќе.  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #13058 на: 04 Мај 2023, 12:36:57 pm »
Истото се случува и во град. Сведоци сме јас и @zeroSignal на Бул Словенија.

Имено застанува полицаецот со 76кмч со муабетот „Знаеш дека за брзо возење се зема возачка?“
Пришто возачот ги изговара зборовите „Нели за над 30кмч прекорачување се зема возачка?“
Полицаецот на тоа одговара „Да, да... Добро. Ок, оди“.

Казна по системот АПП.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2074
« Одговори #13059 на: 04 Мај 2023, 12:40:00 pm »

Имено застанува полицаецот со 76кмч со муабетот „Знаеш дека за брзо возење се зема возачка?“
Пришто возачот ги изговара зборовите „Нели за над 30кмч прекорачување се зема возачка?“

Казна по системот АПП.
АПП + АНЗ :)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #13060 на: 04 Мај 2023, 12:52:06 pm »

Цитат
Член 36
- 130 km/h на автопат;
...
...

Цитат

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

- и сега што правиме?

- графика
- молам?!?!

- и сега што правиме?

Ти ја покажа снимката?

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #13061 на: 04 Мај 2023, 12:57:27 pm »
слика
со евидентирано 142

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #13062 на: 04 Мај 2023, 14:08:08 pm »

Казна по системот АПП.
АПП + АНЗ :)

АПП... спомнуваат ригорозна казна за некој да понуди 50€ и да се спаси од губење возачка, а они да добијат дневница плус.
Сите среќни и задоволни. ;D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #13063 на: 04 Мај 2023, 14:16:40 pm »
На крајо пак испаднаа џандарите педери оти  на дозволено 100 тој го фатиле со 140 и не го казнале  ;D Ко демек тие се во криво.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #13064 на: 04 Мај 2023, 14:20:23 pm »
На крајо пак испаднаа џандарите педери оти  на дозволено 100 тој го фатиле со 140 и не го казнале  ;D Ко демек тие се во криво.

Требало да го казнат според закон. Закон кој гласи над дозволеното од 30 до 50км/ч, 45€.

А не да го плашат со одземање возачка и слично и да прашуваат И СЕГА ШТО ПРАВИМЕ? а тоа им е универзален јазик за барање мито. ;D 
Ако биле во право, нека ја пишат. Ама нееее...

Е затоа се педери скапани мрши глупи неписмени копилиња.