Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2629731 пати)

Отсутен Passatdzia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #13020 на: 10 Април 2023, 22:08:56 pm »
Zdravo forumdzii,

Vo sekoj moment ochekuvam da me povikaat na sud za soobrakjajna nezgoda vo koja shto nema povredeni, nego samo e prichineta matrijalna shteta na dvete vozila i dopolnitelno "oshtetena" betonskata zhardinera na bulevarot. Evropski ne beshe opcija poradi faktot shto ednoto od vozilata odnosno na souchesnikot udri vo betonskata ograda i ne beshe vo podvizhna sostojba (padnat lev trap). Fala mu na boga nema povredeni, site sme zdravi i zhivi!
Prashanjeto mi e dali nekoj imal iskustvo okolu samite troshkovi shto bi go koshtale proglaseniot vinoven (sudski uvidna ekipa ostetuvanje na zardinjera itn), i koja e razlikata vo troshocite dokolku vo samata soobrakjajka ima povredeno lice i celata sudska postapka se vodi kako krivichna?

Vi blagodaram  :)
« Последно менување: 10 Април 2023, 22:19:32 pm Passatdzia »

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #13021 на: 10 Април 2023, 22:19:33 pm »
Zdravo forumdzii,

Vo sekoj moment ochekuvam da me povikaat na sud za soobrakjajna nezgoda vo koja shto nema povredeni, nego samo e prichineta matrijalna shteta na dvete vozila i dopolnitelno "oshtetena" betonskata zhardinera na bulevarot. Evropski ne beshe opcija poradi faktot shto ednoto od vozilata odnosno na souchesnikot udri vo betonskata ograda i ne beshe vo podvizhna sostojba (padnat lev trap). Fala mu na boga nema povredeni, site sme zdravi i zhivi!
Prashanjeto mi e dali nekoj imal iskustvo okolu samite troshkovi shto bi go koshtale proglaseniot vinoven (sudski uvidna ekipa ostetuvanje na zardinjera itn), i koja e razlikata vo troshocite dokolku vo samata soobrakjajka ima povredeno lice i celata sudska postapka se vodi kako krivichna?

Vi blagodaram  :)

Vi blagodaram odnapred
Јас платив 4000-5000 денари,и забрана од 1 месец

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #13022 на: 10 Април 2023, 22:21:58 pm »
Зошто се секираш? Регистрирана ти беше колата? Ти трезен беше?

Отсутен Passatdzia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #13023 на: 10 Април 2023, 22:26:54 pm »
Зошто се секираш? Регистрирана ти беше колата? Ти трезен беше?

Da da, se regularno i jas i souchesnikot

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #13024 на: 20 Април 2023, 21:12:53 pm »
Денес по 15 годиње легално возење ја папав првата казна, за ултра брзо возење, 61 на дозволено 50...  Во лер ги кренав на блага удолница, се заебавав со плинот префрлав од бензин на плин. Прашав пошо имам лица сообраќајци другари и ми имаат кажано дека можи ако сакаат да пишат опомена, дали ќе може опомена оти немам прекршок досега,  а и е безвезе брзина,  не можело.. Му уплатив  на Република Северна 23е, две штеки Вест од фри шоп :D
Фискална курац :D

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
« Последно менување: 20 Април 2023, 21:19:09 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #13025 на: 20 Април 2023, 21:25:40 pm »
Ги исчуре две штеки :) абе која опомена лажат како ѓупци,ме фатија кај ангрото на излез со 67 и демек ке ти пишам само опомена (една плава битолчанка) и ми стигна казна после 2 години...Си платив со се извршител 3600 денари...

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13026 на: 20 Април 2023, 22:36:21 pm »
Каква фискална од буџетска организација бе па и ти?

Да не сакаш и фактура, испратница и товарен лист случајно ;D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #13027 на: 20 Април 2023, 23:27:24 pm »
Каква фискална од буџетска организација бе па и ти?

Да не сакаш и фактура, испратница и товарен лист случајно ;D
Се прават паметни не даваат фискали, ама ако им улета Миле у ревизија...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #13028 на: 21 Април 2023, 01:19:18 am »
Денес по 15 годиње легално возење ја папав првата казна, за ултра брзо возење, 61 на дозволено 50...  Во лер ги кренав на блага удолница, се заебавав со плинот префрлав од бензин на плин. Прашав пошо имам лица сообраќајци другари и ми имаат кажано дека можи ако сакаат да пишат опомена, дали ќе може опомена оти немам прекршок досега,  а и е безвезе брзина,  не можело.. Му уплатив  на Република Северна 23е, две штеки Вест од фри шоп :D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

60 na tempomat (relana 1-2 km pmalku) da se chesaat kaj so ne gi jadi. Ni da te zastanat za 10evra ni da propustat nekoj so vozi 61 za +9 km.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #13029 на: 22 Април 2023, 21:16:21 pm »
Ги исчуре две штеки :) абе која опомена лажат како ѓупци,ме фатија кај ангрото на излез со 67 и демек ке ти пишам само опомена (една плава битолчанка) и ми стигна казна после 2 години...Си платив со се извршител 3600 денари...

ова те заебаја и ограбија оти за присилна наплата на казната е според чл.129 ст.2 од закон за прекршоци (сл.вес.96/19)
и оди строго само преку ујп кои се надлежни согласно законот за даночна постапка.
според овие одредби ујп ќе ти земеше само +5% од трансакциската сметка.
ова со извршител е незаконски грабеж со кој веројатно самите службеници или цајкани или судии си имаат процент.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #13030 на: 22 Април 2023, 21:17:09 pm »
сега изгледа рокаат казни за се живо и диво, им требаат пари за буџетот.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
« Одговори #13031 на: 30 Април 2023, 18:56:28 pm »
здраво дечки, после 20 години прописно возење поминав покрај радар во населено место.
Возев 55 на место каде што е дозволено 40. Едниот полицаец веќе имаше запрено возило а другиот стоеше со радар на трипод. Не ме застанаа, па дали може да ми стигне казна?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #13032 на: 30 Април 2023, 19:02:01 pm »
Каква казна за 55 во 40 дозволено би ти стогнала?

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
« Одговори #13033 на: 30 Април 2023, 19:04:46 pm »
пречекорување на дозволена брзина

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6995
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13034 на: 30 Април 2023, 19:06:55 pm »
Законов вели вака:
Зголемена брзина во населено место

На јавен пат во населено место, возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од 50 километри/час, односно со брзина поголема од брзината дозволена со поставениот сообраќаен знак за целото населено место или за негов дел.

Глоба во износ од:

- 400 евра во денарска противвредност  ќе му се изрече, на возачот кој во населено место се движи со брзина поголема од 50 km/h над дозволената брзина. Покрај утврдениот износ на глоба, на возачот ќе му се изрече и прекршочна санкција забрана на управување на моторно возило од шест до 12 месеци.

- 300 евра во денарска противвредност ќе му се изрече на возачот кој во населено место се движи со брзина поголема од 30 до 50 km/h, над дозволената брзина. Покрај утврдениот износ на глоба, на возачот ќе му се изрече и прекршочна санкција забрана на управување на моторно возило од три до 12 месеци.

- 45 евра во денарска противвредност ќе му се изрече на возачот кој во населено место се движи со брзина поголема од 10 до 30 km/h над дозволената брзина

- 10 евра во денарска противвредност ќе му се изрече, на возачот  кој во населено место се движи со брзина поголема до 10 km/h над дозволената брзина.

Е сега обично 40 км/ч. ограничување има во населено место.