Ви се има десено да ве измерат на радар, едниот полицаец на радарот што снима да каже на другиот запри го овој, тој другиот пак гледал во брзата помош што поминува и не ве сопира? Стигам дома, тој во меѓувреме пренел на радио врска дека кола со таа и таа табличка не застанала и ме бара полиција од Радовиш и Струмица под дрво и камен.
Ми се јавува пријател, полицаец, ми вели оди во станица во Радовиш, те бараат, не си застанал на полиција.
Јас тргнав одма кон Радовиш, дознав по пат каде стојат сега (во меѓувреме смениле локација), одам таму, ми вика абе не можевме да реагираме брзо и да те запреме, овие што ти пренеле, погрешно разбрале дека не си застанал, ама па проблем снимката стои во радар и затоа те баравме. Ми покажа снимката на радар, ја поминавме картичката на терминал и ајде чао. Мислам ако не се вратев, слободно можеле да напишат дека сум избегал и не сум застанал.
Инаку, како им стои снимката? Сакаш да кажеш дека почнаа да пуштаат казни дома или? Или ке те гонеа за бегство? А помина за брзина?
Ќе ти одговорам на прашањето од полициско лице за случајов, за кој случајно паднавме на муабет пред месец дена.
Кога те сликаат на радар со над дозволената брзина, обврска на полицаецот е да те застани, и казна да ти пиши.
Ако не застаниш ти, прва обврска е да се пушти по тебе со колата, пошто не знае дали бегаш од нешто, криеш, крадиш.
Тој полицаец мора да ја оправда снимката пред надредениот, не можи да ја избриши. Надредениот е тој што ви треба за да помини сликата неказнето, го барате додека ви пишуваат казна, или можи и отпосле, појма немам, си знаат тие „нивните“.
Полицаецот пошто те заборавил да те застани, треба да ја оправда снимката. По „човечки“ пат те побара по пријатели, адреси, ова она, за да си ја платиш казната, да не мора да пишува одбил да застани на наредба, па екстра казна за тебе и за тоа, или ако си интер да треба да одите двата по судови и да се докажувате кој е во право, пошто и полицаецот сака да спаси газ.
Тоа е тоа, мислам се разбираме.