Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1873786 пати)

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 414
Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11985 на: 09 Септември 2021, 20:15:19 pm »
Ви се има десено да ве измерат на радар, едниот  полицаец на радарот што снима да каже на другиот запри го овој, тој другиот пак гледал во брзата помош што поминува и не ве сопира? Стигам дома, тој во меѓувреме пренел на радио врска дека кола со таа и таа табличка не застанала и ме бара полиција од Радовиш и Струмица под дрво и камен.
Ми се јавува пријател, полицаец, ми вели оди во станица во Радовиш, те бараат, не си застанал на полиција.
Јас тргнав одма кон Радовиш, дознав по пат каде стојат сега (во меѓувреме смениле локација), одам таму, ми вика абе не можевме да реагираме брзо и да те запреме, овие што ти пренеле, погрешно разбрале дека не си застанал, ама па проблем снимката стои во радар и затоа те баравме. Ми покажа снимката на радар, ја поминавме картичката на терминал и ајде чао. Мислам ако не се вратев, слободно можеле да напишат дека сум избегал и не сум застанал.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11986 на: 09 Септември 2021, 20:25:02 pm »
И ти без адвокат од форумов си бил. Следен пат барај совет овде :)

Нешто слично ми се деси и мене, од грмушка ми излезе навечер, цел во темно облечен, јас мислев детиште е некое и да не го згазам лево тргнав. Гледам мафта нешто, невестава ми вика полиција, се враќам му викам повели, рамковен ваљда беше некој, сообраќајна ми вика. Му давам, во ред поздрав. Му викам малку темно е и не се гледаш, стај елек или земи стоп знак, ке те згази некој, се исчуди, ме погледна глупо и си замина. Да не го видев во ретровизор кај што мафта и трча по колава и јас „ќе бегав“.

Инаку, како им стои снимката? Сакаш да кажеш дека почнаа да пуштаат казни дома или? Или ке те гонеа за бегство? А помина за брзина?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11987 на: 09 Септември 2021, 20:37:13 pm »
Ova za advokat ekspert e nedozvolivo "преку 10К евра платени казни". Prav ekspert sto so senzorot meri 2 sekundi zolto ova ne smee da si go dozvoli!!!

Ajde dusicko mikiusce od 5 godinki detence pak da ti objasnam!!! Paricno e isto i zeleno i zolto i crveno - 250 eu!!! Sekoe ebavanje so semafor po zakonot kosta tolku. Do ovde jasno ti e?

Pokraj sto e isto, ako dojde predmet na sud so zolto toa ti e olesnitelna okolnost, vidov, ne vidov, bla bla ke se vadis i imas golemi sansi da ne si kaznat. Jasno do sega?

Ako e staveno crveno vo zapisnik i osobeno si go potpisal, ti nema nikakpv spas. Svesno krsis pravila i toa za crveno e bas tezok prestap. Nema togas trepkase ne trepkase bla bla. Si potpisal zapisnik ke go jades 100%. Ako ne potpises i togas imas sansi da se dokazuvas, ama minimalni. Zborot na ovlasteno lice sekogas e pogolem od zbor na drven advokat

Jasno e sega?

Ako vo praksa nema zapisnici za zolto (vidi pricini pogore) ne znaci deka i za zolto ne moze da te kazni. Ne znam na koj praven fakultet ste odele, ama eden den ke popiete kazna bash za zolto zosto ste ubedeni vo nekaznivosta. I 10+ da vozis isto valjda so radar nema da te zastanat. Taka i so zoltoto. Toa sto progleduvaat ne znaci deka e nekaznivo.  I da moze da lovat luge na zolto, ama ne im se zamara. Crveno e sigurna rabota.

Jasno ti e ili treba pak?

Колку си саркастичен,бре бре.Остави адвокатурата на тие што учеле за тоа,јас сум по сообраќајот. :)
Инаку за семафорите со сензори не напоменав дека такви се во Германија,па ете и други членови шо се тука можат да потврдат ако го имаат приметено тој момент.
За да ти биди јасно за шо зборам ќе ти дам и пример.
-Свети зелено семафорот 10секунди,не доаѓа кола,светнува жолто 2-3 пати и "затвора".
-Свети зелено 10 секунди,доаѓа кола(одредена оддалеченост од семафорот),сензорот ја регистрира колата или камионот ,трепка 2-3 пати и останува да свети жолто уште 2-3 секунди па "затвора".
Е сега ако ова "продолженото" жолто не го фатиш и светни црвено  па ти влезиш,ако има камера за сликање(нема секаде),тогаш во зависно од тоа  после  колку секунди си поминал на црвено ќе зависи и казната и забраната.

Со ова се избегнува моментот објаснување  на суд и со полицаецот дали било и какво било светлото на семафорот.
Имам пред полиција(чекаа за лево) 2 пати понинато на "родолжено" жолто,никому ништо.
Јас никаде не спомнав дека мојот збор или на било кој(освен ако имаш вујко владика) е поголем од на овластеното лице,затоа да не ми реплицираш за нешто шо го немам кажано.
Е сега и покрај толку убаво објаснето ако не чактисаш,тогаш незнам шо да ти речам.
Казна за ПОМИНУВАЊЕ НА ЖОЛТО не постои,никаде.Тоа што ти ќе се објаснуваш со полицаецот беше жолто,зелено,бело,тој ти го пишува црвено,и после оправај се.
Инаку за на црвено имам еднаш добиено казна и тоа поминато намерно,не дека не го видов. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11988 на: 09 Септември 2021, 20:44:52 pm »
Ти може и за Австралија да пишиш како е слободно и за Нов Зеланд и за Марс ако возиш и таму. Јас зборам стриктно за нмк (ова ваљда за норт кореа е скратеница). Ти можда ќе се разбереш таму, ама овде тешко. А твојот збор против нивниот е општ термин, во мојот реплај правам комбо и за тебе и за микуис. Ако не си кажал ти значи не е тој дел од реплајот за тебе :D

По 10 пат приказнава ја споделувам. На излез од автопат Гостивар накај Кичево, има магла прст пред око не се гледа. Ова сигурно 10 години има. Пуштаме магленки. Има еден дел од 100 метри буквално нема малгла и таму застанати двајца браќа. Не стопираат две коли. Едната исто со брат, него го пуштат,после 2 секунди муабет. И тој и ние со магленки.

Ми викаат направивте прекршок, што прекршок возите со магленки и ги ослепувате тие од другата страна. Им викаме види прст пред око не се гледа, е тоа таму било, а тука кај нив чисто. Инает не фати, не му потпишуваме ни записник ни ништо. Другиот од кола ми вика, море хеј, ај потпишете да не ви станам од колава да тепам. Му викам слободно дојди. Видоа не видоа ни дадоа празен записник, го фрливме пред нив си заминавме. После 3 пати полиција дома ме бараше, да ми носи од суд покана за рочиште во Гостивар :D

Едит: Записникот беше со наслов МРВ, па шкртано тоа и напишано пак МВР - и објаснето пола букви кирилица, пола латиница. ОсLepuва кОЛI. Маглеnqi. Нешто вака беше :D

Нормално не примив, застари делото. Ај сеа објасни ми, како таму на рочиште ќе објаснам дека еден од браќава сакаше да ме тепа за пуштени магленки, 45 или 50 еу беше казна? Затоа Германии, Австралии, Јупитер, Галаксии, не се споредуваат со оваа вукојебина овде, не 3 ца адвокати си имаш, што сакаш имај.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11989 на: 09 Септември 2021, 20:52:42 pm »
Не ми го врти муабетот од тоа што седи во законот и самоволието на полицијата.
Во Мк знаеме како работи полицијата и дека нивниот збор е Алфа и Омега па колку и ти да си бил во право.
Но ти зборуваше за законски дека е казниво,а не за самоволието на полицаецот и ако те нанерачил ќе те казни оти му се можи.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11990 на: 09 Септември 2021, 20:58:35 pm »
Случки со полиција, казни, судови итн е новиот ковит-деветнајсе
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11991 на: 09 Септември 2021, 20:59:30 pm »
@MecheTo  Последна реплика, пошо реално малку почнавте нервиве да ми ги кинете, а тоа не е добро работа, ни за вас ни за околинава.

Член 43
(1) На крстосница и на друго место на кое сообраќајот е посебно регулиран со
уреди за давање светлосни сообраќајни знаци, светлосните сообраќајни знаци за
учесниците во сообраќајот ги имаат следниве значења:
- црвено светло - забрана на минување,
- зелено светло - слободно минување и
- жолто светло - забрана на минување, освен за возилата кои во моментот кога
ќе се појави жолто светло се наоѓаат на таква оддалеченост од светлосниот знак
што не можат на безбеден начин да се запрат, а да не го поминат тој знак, а за
другите учесници - забрана на минување, освен за оние пешаци кои веќе почнале
да го преминуваат коловозот.
(5) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 250 евра во денарска
противвредност, ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбата
од ставот (1) на овој член.

Ако не си писмен, не знаеш да читаш, не сфаќаш или од било која причина тераш инает, во Став 5 ти е напишано дека секое постапување спротивно на став 1 е казниво со 250 евра. Јасно ти е до сега?

Во став 1 е објаснето кој семафор - која боја е за што. Јасно?

За жолта што стои? жолто светло - забрана на минување, освен за возилата кои во моментот кога
ќе се појави жолто светло се наоѓаат на таква оддалеченост од светлосниот знак
што не можат на безбеден начин да се запрат, а да не го поминат тој знак, а за
другите учесници - забрана на минување, освен за оние пешаци кои веќе почнале
да го преминуваат коловозот.

ЗНАЧИ ЗАБРАНА ЗА МИНУВАЊЕ.  З А Б Р А Н А  З А  М И Н У В А Њ Е.    З А Б Р А Н А  З А  М И Н У В А Њ Е.     З А Б Р А Н А  З А  М И Н У В А Њ Е.   Ок е или пак да ти повторам неколку пати??
Дали ќе те казнат по овој основ или не, ќе треба да се докажуваш дали си можел да запреш или не. Така да шансите за казна ти се 50%. Никаде не вика на жолто не се казнува, туку ти вика забрането освен... А за црвено ти вика само забрането.
Жиле го застанале за жолто, се договориле дека е жолто, тој додека го правел записникот да се поштеди од трошење време на суд и слично зошто во меѓувреме му текнало дека ќе се консултира со некој, па на суд ќе проба да негира или небитно, му подметнал црвено. Најголем број од луѓето веруваат на полицаецот па не проверуваат што потпишуваат. Ако стигне на суд, црвено е далеку поотежителна околност од црвено.

Ете соберете се сега 3ца адвокати или колку и да сте, еден нека пише жалба, еден пријава до внатрешна контрола, еден нека спрема терен на врховен и ќе го спасите од казна.

Јасно ти е или уште не? Ако не слободно пак прашај, пак ќе ти објаснам.

@loopz во ковид 19 сите беа стручни лица, доктори, фармацевти со 1000 години стаж, со по 2-3, кој 5 прочитани статии, тука сите се адвокати, затоа и толку натегање.
За проста работа 250 еу прекршочна казна, толку јасно напишан член, некој те убедува дека не може да те казнат, епа да ми извините ама не можев да преќутам. Мн глупости игнорирам, ама кај што се во прашање пари/казна, не можам да ќутам.
« Последно менување: 09 Септември 2021, 21:06:17 pm Inter1 »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #11992 на: 09 Септември 2021, 21:06:40 pm »
Хахаха, колку ти се имаат навртено џандариве да те казнуваат, пун си со необични причи и постојано излегуваш како победник во меѓусебните дуели ;D

Имав еден таков колега на времето, всушност, во секоја фирма што работев се погодуваше по еден таков лик.
За што и да паднеше муабет со останатите колеги, и тој лик имаше своја варијанта на доживеани настани.

Така еден од нив имаше  у АРМ испукано со снајпер рафално цел шаржер од 30 куршуми по некои шишиња...
Друг, се женеше без невеста, татко му купил ганц ново Пежо некое и ќе почнел со него да доаѓа на работа, ама орво да го исперел...
Трет, во Радуша скокнал од 1 кат преку прозор со 3 сандака муниција, па го погодил шКрапнел во газо и морал на боловање, за на крај да се испостави дека не ни бил регрутиран од полициска станица...

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11993 на: 09 Септември 2021, 21:10:50 pm »
Ти имам кажано, место внуци да си чуваш тежок безделничар си. Приказниве од ЈНА, АРМ се ултра жални. Можда биле интересни пред 20 години и ти кога си имал 40 ваљда, сега на 60 јна, арм е жално.

Барем се трудам да му помогнам на секого, а ти батка освем јадење бурек и сеир, од тебе аир нема.

Како не ти е мака само цело време да си „шегаџија“ и стално најпаметен еве не знам. Стварно, заморно е да си микиус и на една минута, а не цел живот. Не ти е лесно ни тебе. Еве што постигна ти денес во животов на пример? На кого помогна? Што направи? Ете јас можам да кажам дека најдов член од закон, го постирав, предупредупредив дека и за жолто и за зелено и за секакво можеш 250еу казна да добиеш. И јас не го знаев до крај членот од законот, ама ете откако го постирав, видов, па во иднина ќе пазам повеќе, некој ќе прочита тука ќе пази и тој и ке спаси и пари и се. Ти кажи ми што направи освем 10 пити бурек што изеде? Добро се чусвуваш кога се заебаваш на туѓа мака/несреќа или? Сеир ти е најбитно во животов? Мн интересен случај за посматрање.

И фала што си не бранел во јна и арм небитно. Друг пат не не брани толку, зошто како не одбранивте, у пм... уште 100 генерации ке пати од таквата одбрана.
« Последно менување: 09 Септември 2021, 21:16:58 pm Inter1 »

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #11994 на: 09 Септември 2021, 21:18:28 pm »
@Inter1 и @Mikius кажете вп од јна, да видиме на кој му е поголем.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #11995 на: 09 Септември 2021, 21:20:53 pm »
Само го чекам денот кога ќе пишеш дека полиција сакала да те казни што си жив, па ќе советуваш на форумов превентивно да се утепаме за да избегнеме казна ;D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11996 на: 09 Септември 2021, 21:21:38 pm »
На Микиус секогаш му е најголем. Во секој поглед и за секое прашање.

П.С. @Mikius  Не ти е лоша идеата превентивно да се утепаш. Ќе спасиш многу луѓе, верувај. Особено од твоја околина. Мене сеедно ми е ама навивам да не се утепаш. Ако се утепаш ќе немам занимација тука.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11997 на: 09 Септември 2021, 21:24:04 pm »
Сите вие сте добри деца, само ви треба пофреквентна консумација на следните две работи што живот значат:

- ќебап (или вешалица)
- путка.

Сè ќе биде подобро.

** Инаку, како и секогаш, сите подеднакво ве мразам и не заземам страни при било какви тврдења, адвокатури, докторати и курташаклаци.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11998 на: 09 Септември 2021, 21:25:17 pm »
Џабе, прееска кебапи јадев, сега виски, ама некои глупости мора да се одговорени. Од многу игнорирање глупости за мир во куќа, стигнавме на ова кај што сме.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #11999 на: 09 Септември 2021, 21:29:15 pm »
Сите вие сте добри деца, само ви треба пофреквентна консумација на следните две работи што живот значат:

- ќебап (или вешалица)
- путка.

Сè ќе биде подобро.

** Инаку, како и секогаш, сите подеднакво ве мразам и не заземам страни при било какви тврдења, адвокатури, докторати и курташаклаци.
Не е само ќебап. Си треба и https://www.facebook.com/105107548050288/posts/317447600149614/