Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2107623 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5935
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11940 на: 09 Септември 2021, 10:51:50 am »
Џабе Зиле ако сакаш и на зелено врви, ако пишал тој црвено во записник, згора на тоа и ти си се потпишал,значи си се соглсуваш на вината дека на црвено си поминал..Да не потпишеше ќе можеше на суд да си ја кажиш приказната,плус и во забелешка можеше да му го наполниш записникот со твој работи за на суд да ти се најди, сеа џабе е.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2470
« Одговори #11941 на: 09 Септември 2021, 11:04:31 am »
И јас не знам зошто потпишувате како попчиња...
Нејќам да потпишам, не се слагам со пријавеното и чао - чао, се гледаме на суд.

За да не дојде да се докажуваат кој е во право, дали си бил на таква одалеченост или не си бил, најлесно им е црвено. Зошто црвено е црвено, нема што да се докажува понатака.

А зошто да не дојде да се докажуваат? Ти се поставуваш сега во позиција на цајканот и ајде сега "нема што да се докажува понатака".
Зошто да не се докажува, која е пречката? Има да им барам сведоци, снимки од камери, да видиме дали сум бил на растојание кога сум можел/не можел да закочам на жолто. Без сите тие докази останува зборот на службено лице против твојот. На суд и со ОК адвокат (не сам да се браниш како будала) не се докажува така баш лесно зборот на цајканот,

Имам турнато на суд казна за нарушување јавна чистота (седев на клупа каде што веќе некој претходно јадел сончоглед и имаше лушпи по земајата, дојдоа и не пишаа, нормално не потпишав ништо).
Цајканот не можеше да докаже дека лушпите се од мене и така заврши случајот. Епа за ова ме фати инат, не пак за прекршок како „поминување“ на црвено.

Исто, пробаа да ме пишат зошто бев паркиран обратно (колата беше паркирана како и сите други коли, но обратно поставена помеѓу нив) во едносмерна улица.   :-X
Пробаа да ми докажат дека сум се ДВИЖЕЛ обратно по улицата, а колата стоеше паркирана. И викаат - Е сега како ќе ја извадиш? Викам во рикверц ќе терам до крај на улицата... и се чудат. Абе ненормална работа.
Бунете се луѓе доколку сметате дека навистина сте во право и по закон, не дозволувајте да ве јаваат и да земаат бонуси на плата заради нивните норми за казни.
« Последно менување: 09 Септември 2021, 11:25:01 am balanar »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11942 на: 09 Септември 2021, 11:16:52 am »
Според досегашно искуство еден месец ќе добиеш забрана.Многу мали се шансите да не добиеш,ама секој со среќата.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #11943 на: 09 Септември 2021, 11:18:51 am »
Абе и џандарите се копуци не ти објаснува шо како со записникот дека ако потпишиш прифаќаш вина и немаш право на жалба, глеа само да те одеби, ќе ти речи дај потпиши овде и терај. Затоа ако сметаш дека си прав никако потпишвање, уште пред да пиши можиш да му нагласиш дека не потпишуваш и можи да се откажи оти можи да треба да се влечка на суд, второ ако веќе тргни да пиши имаш и ти право да си допишиш работи во забелешка шо ќе чита судија, ако си троа паметен уште со забелешките можи да го тргниш случајот.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #11944 на: 09 Септември 2021, 11:29:32 am »
Ти се инаетиш пак
- жолто светло - забрана на минување, освен за возилата кои во моментот кога
ќе се појави жолто светло се наоѓаат на таква оддалеченост од светлосниот знак
што не можат на безбеден начин да се запрат, а да не го поминат тој знак, а за
другите учесници - забрана на минување, освен за оние пешаци кои веќе почнале
да го преминуваат коловозот.

Значи и за жолто е забрането и се плаќа казна, ама и не е. За да не дојде да се докажуваат кој е во право, дали си бил на таква одалеченост или не си бил, најлесно им е црвено. Зошто црвено е црвено, нема што да се докажува понатака.

Жиле може само со пари ќе поминеш. А ако ти пратат пријава за суд итн, рачунај после неколку месеци/година дена ќе биде тоа. Се надевам нема.
Ама ти си навистина тежок тип.

Цитат
освен за возилата кои во моментот кога
ќе се појави жолто светло се наоѓаат на таква оддалеченост од светлосниот знак

Како да пише во записник поминал на жолто?

А ако веќе не си на таква одалеченост, ем си можел да застанеш, а ако не си застанал си поминал на дебело црвено, и ќе биде пишано црвено во записник.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11945 на: 09 Септември 2021, 11:30:45 am »
Баланар, ај уште еднаш жити се прочитај што сум пишал, ама овој пат побавно читај.
Ти да си полицаец што ќе пишеш црвено или жолто? Црвено нормално, нема што понатака да се докажуваш. Ако пишеш жолто и одиш на суд, ќе треба и ти твоето како полицаец да го браниш и другиот ќе се брани и на крај судијата ќе пресече.
Ако ти стават дека на црвено си поминал, ти во забелешка и пред судија ако сакаш рецитирај Блаже Конески, џабе ти е. Особено како Жиле што се потпишал. И што ќе каже таму, не видов брзав. Судијава за уште толку малоумен ќе го рачуна. 18+ години си? Да. Писмен си? Да. Како не виде дека потпишуваш за црвено? Ам вака беше, така беше... Џабе потрошено време.

Добро ви кажа Владич два поста погоре. Јбг тоа е што е.

edit: @Mikius потежок тип од тебе нема на планетава, верувај. Јас сум нула за твојата тежина. За да не си трошам букви и време непотребно, ти си во право за се. Ако ништо друго барем член од закон копи пејст направив, а ти направи само едно огромно јадење бурек и тресење празна слама. Ајде поздрав

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #11946 на: 09 Септември 2021, 11:34:41 am »
Поради заштита од полицајци кои решиле да пишат казна за поминување на трепкаво зелено/жолто, си набавив дашкам (добро и за други непредвидени дешавки). За волја на вистината, сега многу поретко ми се случува да поминам на жолто/розево (во никој случај на црвено) :D Но ако поминам на трепкаво зелено и сака да ми пиши казна дека сум поминал на црвено, само ќе му напоменам дека имам камера (па макар и ме казнил дека снимам со камера по не знам кој член од законот :) ) Па ќе видиме како ќе се одвива казнувањето понатаму.
« Последно менување: 09 Септември 2021, 14:24:54 pm Silvester »
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #11947 на: 09 Септември 2021, 11:34:46 am »
Абе другари, крив бев, поминав на жолто, вината моја е што не прочитав пред да потпишам, а со цајканот двајцата се согласивме дека поминав на жолто. Ама тоа е пишал црвено. Памет за друг пат.

Дали има шанси да знам некако дали ке ме викнат на суд? Од цајканот добив две ливчиња. Едното налог за плаќање а другото е записник за сторен прекршок.

Јеби га, втора казна во 20 години стаж, и не е така лошо.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #11948 на: 09 Септември 2021, 11:44:30 am »
Убаво реков копиљаци се, те потапка по рамо "да да жолто беше се согласувам,ела само потпиши овде" убаво ти го спопикал, за ум за другпат.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #11949 на: 09 Септември 2021, 11:49:36 am »
Абе другари, крив бев, поминав на жолто, вината моја е што не прочитав пред да потпишам, а со цајканот двајцата се согласивме дека поминав на жолто. Ама тоа е пишал црвено. Памет за друг пат.

Дали има шанси да знам некако дали ке ме викнат на суд? Од цајканот добив две ливчиња. Едното налог за плаќање а другото е записник за сторен прекршок.

Јас не добив забрана, и не верувам дека и ти ќе попиеш.
Си можел да не потпишуваш ако веќе толку си сигурен дека си поминал на жолто, но полицаецот никако не можел да напише дека си поминал на жолто во записникот, тоа да си знаеш.
А Интер најубаво си знае дали откако се натегал со полицајците сепак му изготвиле записник дека поминал на жолто, или му се смилувале и го пуштиле без записник.

Присутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
« Одговори #11950 на: 09 Септември 2021, 11:52:12 am »
Петиција да се отвори под форум "Fight Club" каде што ќе имаат пристап само @Mikius и @Inter1. Кој е за нека крене рака!

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11951 на: 09 Септември 2021, 11:56:11 am »
Не ме тагнувајте непотребно. Инаку инает клуб треба да се вика, не фајт. И му препуштам победа од старт. Непобедлив е.

Во законот ти вика за поминување и на жолто и на црвено казна е 250еу. Микиус убедува дека не можело да ти пишат жолто. Јас по 100ти пат укажувам дека не да може, туку ептен може, ама поради икс други компликации најлесно им е црвено.

Секој нека тера како мисли дека е најдобро и како знае. Сепак не сум адвокат да се докажувам по судници. Гледам на најлесниот начин да се тргнам од проблем.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #11952 на: 09 Септември 2021, 12:08:14 pm »

Си можел да не потпишуваш ако веќе толку си сигурен дека си поминал на жолто, но полицаецот никако не можел да напише дека си поминал на жолто во записникот, тоа да си знаеш.
А Интер најубаво си знае дали откако се натегал со полицајците сепак му изготвиле записник дека поминал на жолто, или му се смилувале и го пуштиле без записник.
А те викнаа на суд?

Сеа можам да ви ја објаснам целата случка.

Возиме во колона два камиони, две коли автобус па јас едвај 40км/ч. Семафорот во визбегово угасен (не трепка ни жолто, често се случува кога нема струја во визбегово) поминуваат камионите колите и автобусот, доаѓам буквано на 30 сантима до семафорот и случајно онака од навика погледнувам во семафорот и видов само жолто(дошло струја). Од што бев блиску до семафорот не ни видов дали се запали црвно и незнам дали е трепкаво жолто или отиде на црвено. Кога ете ти ги цајканите позади новото тобако ме застанаа. И му ја објаснувам на цајканот ситуацијата и ми вика знам дека не работа ама тебе те фати жолто. И ми вика казна, се побунив ама џабе.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #11953 на: 09 Септември 2021, 12:14:40 pm »
Не ме викнаа на суд.

Дефинитивно не си требал да потпишеш, доколку виделе поцврст став од тебе, најверојатно, како на Интер,  немало ниту да го изготват записникот.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11954 на: 09 Септември 2021, 12:19:52 pm »

А те викнаа на суд?

Сеа можам да ви ја објаснам целата случка.

Возиме во колона два камиони, две коли автобус па јас едвај 40км/ч. Семафорот во визбегово угасен (не трепка ни жолто, често се случува кога нема струја во визбегово) поминуваат камионите колите и автобусот, доаѓам буквано на 30 сантима до семафорот и случајно онака од навика погледнувам во семафорот и видов само жолто(дошло струја). Од што бев блиску до семафорот не ни видов дали се запали црвно и незнам дали е трепкаво жолто или отиде на црвено. Кога ете ти ги цајканите позади новото тобако ме застанаа. И му ја објаснувам на цајканот ситуацијата и ми вика знам дека не работа ама тебе те фати жолто. И ми вика казна, се побунив ама џабе.

Ум за друг пат. Да си го пишел ова што ни го пиша нас во записник немаше да имаш гајле, па јас не би ни плаќал, ќе чекав да ме викнат на суд па таму да им кажам истото. Вака си се потпишал на црвено. И сега твојава страна е буквално како да измислуваш приказна. Да се надеваме само со 250 еу ке поминеш. И види едно време беше така, ако платиш во рок од 8 дена беше 50%. Па пиши и тоа дали ке поминеш со 125еу казна.

Два пати имам избегнато казна. Во принцип сива зона и поцврст став. Не им попуштам. Два пати ме пуштиле и сум имал среќа. Во секој случај доста стресна работа, особено и нашиве плати ако ги имаш во предвид...