Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1874184 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10487
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11535 на: 02 Февруари 2021, 07:35:05 am »
@Djelo brat shto bidna ?

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4006
  • MadaFunker
« Одговори #11536 на: 02 Февруари 2021, 08:09:21 am »
Пакуј теглите и штека цигари :D
New blood of old school

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3817
« Одговори #11537 на: 02 Февруари 2021, 09:44:09 am »
Vikas vekje gi ima reseno 🤔😁🪓

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11538 на: 02 Февруари 2021, 14:35:39 pm »
Од вчера имам маратонско гледање на dash cams од запрени возачи во САД, како ги третираат и како треба да го кажеш секој можен потег во возилото што ќе го направиш. Стигнале до степен да направат и туторијал за: How to tell an officer you are armed. Mене дури и на трагикомедија ми изгледа.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #11539 на: 03 Февруари 2021, 11:36:20 am »
Мислиш од аспект на тоа зошто на некој би требало да му се објаснуваат вакви работи (како не допирај оружје кога те запира полиција), или нешто друго?

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11540 на: 03 Февруари 2021, 11:53:34 am »
Па да, отприлика тоа. Од наша (европска) перспектива, ни е малку чудно, бидејќи тука се многу построги правилата за купување и поседување на оружје. Во пола од државите во САД, не можеш да купиш цигари ако си малолетен, ама затоа можеш да купиш пушка. Нема воведено ограничување на возраста.

И не само за оружје, и да те запрат за рутинска контрола треба да известуваш за секој чекор. Баш имаше една ситуација каде што застанаа Ламбо од Дубаи во Канада и муабетот оди вака:

I am taking my belts off and I am reaching the glove box to the right
- "Yeah sure"
I need to open my door in order to reach my left pocket
- "I'm not American it's fine you're in Canada now"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #11541 на: 03 Февруари 2021, 12:11:48 pm »
Се извлече, не му проверија резерва сијалички, прва помош, број на шпенагли во прва помош... ;D

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
« Одговори #11542 на: 03 Февруари 2021, 15:46:17 pm »
Како се штанцаат пари: Три контроли Велес Скопје ТРИИИ. Две со радар една само контрола. Нека воведат закон за да се стави на секој увоз лимитер на брзина и повеќе од 60км/ч да не ни одат возилата. На автоат што по цела европа се шиба крајна брзина во лева лента.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #11543 на: 03 Февруари 2021, 17:20:53 pm »
Ние битолчани напредни сме, ме имаат аднато во една група за кодошење кајма џандари низ бт во моментот,  вкрај ажурирани податоци  има внатре, дури се паркираат веќе некој ги има накодошено :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #11544 на: 03 Февруари 2021, 17:27:42 pm »
Jas blendiram kolku sho mozham pokje

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6487
« Одговори #11545 на: 03 Февруари 2021, 17:32:23 pm »
Златен waze е многу корисен за вакви работи. Само треба луѓе да го користат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #11546 на: 03 Февруари 2021, 17:38:37 pm »
Баш имаше една ситуација каде што застанаа Ламбо од Дубаи во Канада и муабетот оди вака:
Aнтиклимактично, сѐ нешто очекував дека ќе се деси ама и двете страни беа упорни во намерата да истрајат во љубезноста.  :)
Од Дубаи? Чудно што зборуваа на Фарси (Персиски/Ирански)...

Ок за поентата, ама статистиките велат дека најголемиот дел џандари ги убиваат при вакви контроли и следствено протоколите им се „тригер-хепи“ а законите ги штитат... Паметен човек ќе си пази и ќе се понаша ретардирано со прашување за секое движење на рацете ама ќе остане жив во 99% од ситуациите. Не знам дали го гледаше видеото со оној црњото со чиј случај започнаа БЛМ протестите, тоа ваљда би можело да послужи како упатство како да не се однесуваш со џандари ако сакаш да не те упукаат (и со право).

Цитат
Па да, отприлика тоа. Од наша (европска) перспектива, ни е малку чудно, бидејќи тука се многу построги правилата за купување и поседување на оружје. Во пола од државите во САД, не можеш да купиш цигари ако си малолетен, ама затоа можеш да купиш пушка. Нема воведено ограничување на возраста.
Неповрзано со другиот муабет, ама пошто е интересно за размислување - мислам дека нивниот начин е подобар. Мислам конкретно на полесната достапност на оружје... Криминалците секако не се замараат со дозволи, така? Освен тоа еден куп насилство и убиства се прават со ладно оружје или било што што се нашло при рака. Епа тогаш која е поентата да се спречуваат нормалните граѓани потешко или никако да не можат легално да поседуваат оружје, нели со цел самоодбрана, или лов, итн.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 705
« Одговори #11547 на: 03 Февруари 2021, 17:48:11 pm »

Пред некоја година кога се вракав од Охрид, пред Кичево некаде ме се сопреа заради блиндирање.
Си возам јас лагано, поминувам полициска контрола, и почнувам да блиндирам.
Колата после мене пушти сирена и ме сопре. Одам, цајкани во цивилка. Ми одржаа културно предавање и ми посочи дека ваквото блиндирање многу често им прави проблем кога следат некого.
Ме запишаа и ме прашаа дали ке блиндирам пак :)

Од тогаш пазам и многу поретко (скоро ич) блиндирам.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #11548 на: 03 Февруари 2021, 17:56:23 pm »
Знам све. Ама бленирам.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1790
« Одговори #11549 на: 03 Февруари 2021, 18:42:25 pm »

Пред некоја година кога се вракав од Охрид, пред Кичево некаде ме се сопреа заради блиндирање.
Си возам јас лагано, поминувам полициска контрола, и почнувам да блиндирам.
Колата после мене пушти сирена и ме сопре. Одам, цајкани во цивилка. Ми одржаа културно предавање и ми посочи дека ваквото блиндирање многу често им прави проблем кога следат некого.
Ме запишаа и ме прашаа дали ке блиндирам пак :)

Од тогаш пазам и многу поретко (скоро ич) блиндирам.

Нека ти посочат кој е тој закон кој спречува да блиндираш, ако постои во ред, ако не постои нека си влезат во кола и нека пичат накај некоја кафана.

Едит: Поентата ми е ако не постои таков закон, нема што он да измислува закони и да запишува. Постојат институции кои ги прават законите, полицијата се обични службеници кои работат според законите и истите треба да ги спроведат. Ако не постои закон, нема право да го измислува, инаку и ние да почнеме да ги запираме нив и да ги прашаме што пуштаат флешери, може и јас следам некој па нејќам да ме застане.