Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1822222 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #9900 на: 20 Февруари 2019, 04:02:55 am »
само да не те фатат ...
па да бидиш задоволен со 10 квадрати после.
нз како е за куќа со двор, ама стан кога земав си дојдоја си измерија инаку не ни можеше да направиме договор ако нешто не се поклапа. Е конкретно за случајот не знам као било... треба и другата страна да ја слушниме па да знаеме како било.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #9901 на: 20 Февруари 2019, 07:40:03 am »
Си требал го дошле геодетите да викнеш и полиција и веднаш до го уколчиш во нивен двор.
20 години владеење нема врска овде. Како е во катастар премерот таква е ситуацијата. Ти можеш и да си бараш надомест за користење.
Трета работа, и да не биле твои тие 70цм, ако не можеш со кола да влезеш имаш право на службен влез кој ќе ти го одредат за влез со кола.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #9902 на: 20 Февруари 2019, 07:59:41 am »
Јас прво би се јавил на претходниот сопстевник да ми каже дали тој постоечки ѕид од секогаш бил тука или е поместен откако си ја купил куќата.

Доколку бил од секогаш таму јас не би го чепкал. Тоа што геометар ти измерил дека е 70см навлезен кај тебе не значи дека е исправно. Прво, има отстапки од старото авионско снимање до сегашниве мерења со гпс. Таа грешка е всушност 70см. Таа меѓа, т.е ѕидот можеби и најверојатно е правата меѓа.

Ова ти го кажувам од лично искуство. И јас како тебе купив стара куќа и кога сакав да ѕидам потпорни ѕидови во дворот викнав геометар да ми ги обележи меѓите и според неговото мерење требаше кај комшијата (лепенка до мене) да му влезам пола метро у соба со ѕидот. Друг пример исто во комшии, до нив еден купи стара куќа и според новите мерења од геометар требаше луѓево дел од кровот да го рушат бидејќи навлегувал во комшиската парцела а таа куќа стара преку 60 години од секогаш била така.

Друго, уредите за одредување на точките (не знам како се викаат) не секогаш се бажадарени. Кај мене истиот геометар со истиот уред мереше два пати, во две различни прилики и кај некои точки имаше отстапување од 30-40см од претходните мерења.

Lugeto se nekade vo stranstvo. nemame nikakov kontakt.
Kukite se znaci novi  t.e.   stari okolu 10-12 godini.   Merenjata se tocni, bidejki 2 razlicni firmi merea vo razmak od 8 meseci i tocnite bukvalno i konecot bese na isto mesto.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #9903 на: 20 Февруари 2019, 08:02:20 am »
Ако не ги побарал никој тие 70цм наназад 20години нејзини се

kukite se maks stari 10 godini.  Oni iskoristile moment, koga lugeto zaminale vo stranstvo da si napravat cid vnatre 70 cm za da imaat sirok vlez.
Imoten list, katastar, dve geodeski firmi,  site velat deka toa bilo nepravno izgradeno.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #9904 на: 20 Февруари 2019, 08:04:11 am »
И јас би гласал да не си го рушиш раатот за две педи..

abe ne e raaat.  Ne turkav dzid za dzabe. ne naracuvav ograda za dzabe.
Baska mene mi treba prostor za vlez so kolata. drug vlez nemam.
Taa ne ni dozvoluva da se stavi ograda kade so bese pocetok na dzidot..... zatoa sega pak vikav geodeti i ke odam do kraj do tie 70 cm.   70 cm luge ne se malce, danok plakam na 70cm vo dolzina od 10-13 metra.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #9905 на: 20 Февруари 2019, 08:05:49 am »
Ем ти си ги купил така како што било, без тие 70цм...
ne e tocno !
kupeno e so tie 70 cm. znaci ubavo si se gleda preku imoten list, preku katastar, preku elaborad sto e-kako e.
Samo stoj jas ja kkupiv, ne pocnav da ziveam odma i eve sega gledam sto e kako e.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #9906 на: 20 Февруари 2019, 08:09:09 am »
Купуваш тоа што гледаш. Ако не изреагирал предходниот газда на време џабе ти е сега. што не викнал пртедходно геометар.Имаше тамо некои закони, ако е во нејзино владение повеќе од хх години, нејзино е. На пример ако дојдам и да ти направам куќа во двор кај тебе, ако не изреагираш за толку и толку време, можеш само да се чадиш... Местото никад нема да е мое, ама никад нема да добијам пресуда за рушење, така да ни ти нема да го користиш местото. Ако е за 300 евра поарно купи и ги.
mng gresno razmisluvas. i zakonite ne se taka.
Prvo tuka nema nad 20 godini.
Vtoro bezpravno e neshto izgradeno.
Treto nikade nema dokument ili slicno.
Ima vazecki dokumenti kako sto e:  imoten list, katastarska sostojba, momentalna sostojba. eloborad.  Spored site ovie.  Megata e stavena 70cm vnatre vo dvorot. I toa e dogradeno.

Gazdite sto ziveele tamu,koga se presile stranstvo i pocnale da ja prodavaat,  OVIE togas iskoristile moznost i dogradile takvo trotoarce.
Znaci ova se e taze. 6-7 god.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #9907 на: 20 Февруари 2019, 08:15:45 am »
Си требал го дошле геодетите да викнеш и полиција и веднаш до го уколчиш во нивен двор.
20 години владеење нема врска овде. Како е во катастар премерот таква е ситуацијата. Ти можеш и да си бараш надомест за користење.
Трета работа, и да не биле твои тие 70цм, ако не можеш со кола да влезеш имаш право на службен влез кој ќе ти го одредат за влез со кола.

Da ova za so sluzben vlez i mng mi go kazale i potvrdile. Samo nekako da proverev tocno kolku  cm e.

Znaci jas  ne ni sakav da odam do kraj do tie 70 cm.   Jas samo sakav i toa mi bese dovolno , da turnam dzidot debelina od 20 cm.  i da postavam ograda. takov bese dogg i zelenoto svetlo.
Koga dojdoa majstori da stavam ograda, pocna frkata i vika da stavam na staroto mesto. znaci pak na samiot kraj.
Tuka mi pukna filmot. Bidejjki znaev deka imam pravo na uste celi 50 cm.

Koga i rekov, da si vi vikne geodet, da si meri, da si go plati. Ona vika,  ne priznavam geodeti, katastar imotni listovi  :)
Bidejki znae tocno sto oni napraveli bezpravno pred 5-6 godini koga nikoj nemalo vo kukata za da gi spreci.

Da ne se povtoruvam , sega na lice mesto stojat sajcinjata, i tockite od sprej.
Planiram uste ednas da zboram covecki so nea.
Da ne gi krsam i zemam site moie 70 cm. Tuku na pola na 30 cm ograda da si stavime.....
Baska do sega sve jas si plakam, so nema vrska toa. ama nekam nekoja budala da me jebe za neso so e moe, za neso so go plakam i plakam danok.......

Nz vo opstina kade da se obratam, inace sum pod centar.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #9908 на: 20 Февруари 2019, 08:16:56 am »
И јас би гласал да не си го рушиш раатот за две педи..

abe ne e raaat.  Ne turkav dzid za dzabe. ne naracuvav ograda za dzabe.
Baska mene mi treba prostor za vlez so kolata. drug vlez nemam.
Taa ne ni dozvoluva da se stavi ograda kade so bese pocetok na dzidot..... zatoa sega pak vikav geodeti i ke odam do kraj do tie 70 cm.   70 cm luge ne se malce, danok plakam na 70cm vo dolzina od 10-13 metra.

Данокот најлесно се решава, али кога веќе си решил да тераш - терај!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #9909 на: 20 Февруари 2019, 08:33:50 am »
Така на слепо ја купи куќата? Кога си видел дека нема влез, што си ја зел воопшто. За пари беља си купил. Што не си зел некоја со средени имото-правни односи. Без разлика чии се тие 50 цм...

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #9910 на: 20 Февруари 2019, 09:03:09 am »
Така на слепо ја купи куќата? Кога си видел дека нема влез, што си ја зел воопшто. За пари беља си купил. Што не си зел некоја со средени имото-правни односи. Без разлика чии се тие 50 цм...

ne be drugar.

Vidi vaka :)     Gazdi na kukata sto jas ja kupiv  e nejzina  POLUSESTRA  :)  tipka koja napravila mng pari, i so celo semejstvo si otisla so germanija.
Kukata do mene, od sosedtaka  zivee zenava sto se polusestri, nejzin soprug i dete malo.
Dodeka site ziveele tuka, oni epten se karale ova ona, si pravele megusebni problemi.      I ogrado nemalo.  Dzid nemalo. Nemalo nishto.
Gazdaricava  resava da prodava i da odi za germanija. Odi za germanija i posle 4 godini se pojavuvam jas, sto ja kupuvam kukata.

Koga ja kupiv kukata,  znaci oni , iskoristile sto lugevo se vo stranstvo i si stavi nikakov dzid koj se klatese na sekoj vetar :)   Iskoristile moment, mislese ovaa ne se vraka ili nikoj nema da kupi.

Koga ja kupiv, i koga vidov deka toa e promena,  soprugot na ovaa nenormalnata,  ne pravese problem  i rece, mozes slobodno da go turnes, toa zenata od inat go stavile  i imav podrska od nego.

Posle 1 godina se vlesuvam jas,  no soprugot otisol za francija  t.e. ke se razvedat.

Mene vlezot mi bese okej, bidejki imav pomalo vozilo i nemav bash golema pricina da go turnam,  no kupiv novo vozilo golemo, i zatoa i objasnav deka dzidot ke go turnam.
namesto da imame dzid od 20 cm ke imame ograda od 3 cm.  Sto mene mi bese dovolno.
Ona se slozi.
I ona kazvuase deka se karale tepale so polusestrata.
Poso znam deka ne se pri pari, rekov se ke bide na moj trosok i plus edna vrata od mene ke dobijat bidejki nivnata bese celata  rg i padnata.  Da go lici mestovo na neso.

Go turnav. bez problem.  Duri i ona kafe varese na lugeto  :)
Koga dojde moment da se stava ograda, ona se smeni.  Pocna frkata.
I taka red po red.
Zatoa sega, sakam da odam do kraj.
Bidejki bev fer, samo dzidot i tuka ke stoese ograda. i vrata ke dobiese.  radi nejzin inat, kurcenje, zakani, sega sakam da si otidam do moeto.
kade sto ke ima konec, ete 5 cm ke se vratam nazad i toa e toa....

:)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #9911 на: 20 Февруари 2019, 09:10:40 am »
Обиди се уште еднаш со убаво, со иста аргументација како што си пишал, ако не иде, терај до крај, до милиметар.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3418
« Одговори #9912 на: 20 Февруари 2019, 09:21:36 am »
Друже, во изминативе година дена катастар направи попара со новите авионски мерења. Кај мене плацот е мерен 3 пати до пред 4 години кога ја правевме ограда со одобрение од општина, за минатава година кога дојде ред оградата и шупата ново изградени да се впишат во катастар, да ни кажат таму дека оградата е навлезена кај соседот од лева страна, дека црквата со имотот е завлезена кај нас од десна страна и дека оградата е завлезена позади кај соседот, сето тоа за околу 40-50цм на сите 3 страни, и не ни беше дозволено да се впишат. Утре ден ако му прдне на тој позади од досада, може да ми каже руши оградата си влегол кај мене, зошто, затоа што се кретени невидени од катастар. Истото и со друга нива, нивата е во фамилија 80год, меѓу нашата нива и друга нива поминува пат широк 4-5м, за сите тие 80 години и по катастар беше така, е сега тој пат е поместен за 5м во нивата, општ хаос.
Јас мислам дека најпаметно ти е да се распрашаш што ќе се случува, дали оваа состојба од катастар е финална или пак можеби имаат план нешто да преправаат средуваат, ако преправаат стави си ја оградата каде што си била, ако не преправаат терај до крај, земи си ги тие 70цм.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1841
« Одговори #9913 на: 20 Февруари 2019, 09:25:04 am »
Не исто ама сличен проблем имавме и ние со соседите во куќата.

Ние имавме ѕид кој богзнае колку време стоеше таму, ама бидејќи во куќата никој не живее, мангупов почна да го бута дел по дел башка старо беше ѕидчето, високо околу 180 см. почна да потпира ствари од неговата страна и ѕидов се навали малтене 50 см кај мене во двор, а ние си го користиме дворот па постоеше можност да падне а он од негова страна полека полека ставаше огради, градежен материјал заземајќи дел од просторов кај нас, пробавме да средиме викна инспекција и као сме немале дозвола за да градиме нов ѕид, со соседот немавме разбирачка он си тераше по старо и така дел по дел заземајќи од нашиот двор стигна до одводната цефка од канализацијата која е во нашиот дел кој он си го присвои и ја искрши, па останавме без одвод. Тука ми пукна филмот, се собравме другариве плус роднини и мајстори, почнавме во сабота попладне за да во недела вечер се беше готово, ископани нови канали со поставена нова одводна цефка, бутнат стариот ѕид однесен шутот со камиончиња, изграден нов висок 50 см со шипки на растојание од два метра поставена нова убава ограда и ајт. викаше скоскаше додека се правеше ама ако влезеше кај мене ќе го изедеше помрачина бидејќи многу бев накурчен (ден пред свадбата моја завршив во станица ради него). Се ова што го правевме преку викенд не советуваа инспекторите бидејќи го знаат дека е терсене мангупов зш и другите соседи имаат проблеми со него, дојдоа во понеделникот викаат се е ОК, ние незнаеме како било претходно (малку се направија на тошо) и од тогаш навака сме раат.

Ова го пишав чисто како искуство, делот е твој, оградата е веќе бутната, како што она ја ставила противправно, така и ти у еден викенд кога не работат инспекциите земи среди си.

Ако тргнеш по судови за меѓа ќе се изнадаваш пари и со години ништо нема да решиш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #9914 на: 20 Февруари 2019, 09:27:37 am »
Ауу па да ти ја продадам и мојана, и јас сум искаран со комшијана кој воедно ми е и вујко.... Македонска работа. Него комшивка ти сама осамена таја не и е дојдено до 30 см на меѓата, друго ќе да и е маката, ако добро те разбрав xD
Ако те ремети во работата викни полиција, као да пазат, тоа би требало да е прв чекор, ако не адвокати јбг...