Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2105206 пати)

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #8505 на: 04 Јануари 2018, 13:33:02 pm »
Брачо, пак да ви кажам јас: Законот не ве таргетира ВАС лично! Одлично е тоа што имате исправни коли, имате цела опрема и нови гуми. Тоа е супер, форумов се гордее со вас! Браво! Главниот проблем со тоа е што вие не сте сами на овој свет, и хормонално погонуваните деца со јака кола мора на некој начин да се ограничат од анархично однесување. Бидејќи покрај сувото страда и суровото, или биди маж, стисни заби и плаќај ги казните (и глеај да не се убиеш со колата), или вози друга кола која нема да ти прави проблеми со полицијата.
Го преферирам првиот предлог, јер BMW па онда све остало ;D

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #8506 на: 04 Јануари 2018, 13:40:53 pm »
што сте се запнале со 150 коња. Еве има Opel Tigra 1.4 (90hp) и Opel Tigra 1.6 (106hp- 78Kw - недозволено за почетник). Разликата во цена на половна Opel Tigra (1.4 и 1.6) е минимална и главна улога во бирањето Opel Tigra кога купуваш половна е колку е сочувана а не каков мотор има. Ете ти прост пример кога овој закон ГЛУПАВО те ограничува. Тебе неможе да те убедиме и нема потреба да те убедиме бидејќи не си ти тој што ни ги пишува казните. А се додека не ме видиш во живо колку си ја сакам и пазам колата нема да сфатиш каква е ситуацијата. Правиш реален муабет базиран на СТЕРЕОТИП дека сите 18-19-20 годишни луѓе се неодговорни и незрели. Друга работа, и на 40 да положош ПОВТОРНО СИ ПОЧЕТНИК!

Правам реален муабет базиран на постовите кои ти, и твојот казнуван колега, ги пишувате тука на форумов. Ти си играл со некој џип на 160 км/ч, на колегата твој на 140 км/ч некој му сецнал волан, овој се извртел искинал гуми, ќе се потепал за малце.

Токму вие го правите стереотипот, и поради таквите како вас државата закачила закон со кој ќе ве казнува со 200-300 евра на секое запирање. Едвај чекам да видам кој ќе попушти прв (а државата не попушта).
Нека воведат казна одземање на возачка на една година, плус пролонгирање на времето за возач почетник од висина на казната за прекршок над дозволената моќност, па ќе видиш како сите ќе возат коли како што е законски пропишано.
« Последно менување: 04 Јануари 2018, 14:01:53 pm Diablo »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #8507 на: 04 Јануари 2018, 13:42:16 pm »
Луки, се додека не се воведе пропритет и непристрасност во решавањето на проблемите, прво државата ке биде крива, а потоа народот кој ја бира.

Не можеш да ме казниш за возење магленки или пазарски ксенонки навечер,  додека околу мене други возат без предни и задни светла.
Не можеш мене да ме казниш за возење 60 км/ч како возач почетник, а околу мене кршови да пичат со 100 ка и никој да не ги застане.
Не можеш мене за 24 часа да ме казниш затоа што сум крадел марули, а 3 години да водиш судски процес против терористи од Диво насеље.
Не може мене да ме казниш што сум се поткачил на тротоар и да ме репнеш 4000 за пајак, а косовар да може да остави кола на сред раскрница во Центар према Собрание и да протестира..

Не...Мо....Же.

Мо-же!

Тоа што некој друг прави прекршок не го оправдува твојот! Тој што ти го посочуваш како прекршок додека тебе те казнуваат гарант размислува исто ко тебе, си вика шо бе мене ке ме казнат со келави гуми, види го оној со пазарскиот ксенон, цела улица ја ослепи.
На сопругата пајак и ја собра колата на битпазар и се нервира вика зашто не почнале од другата страна, ако почнеле од другата страна тој од таму ке се бунел е зашто па од тука почнале. Исто ке било и од средина ако почнеле да собираат. Едноставно е, кога си направи прекршок крив си, без разлика дали си единствениот што е казнет за тоа, пред законот ти си крив.

Се додека размислуваме, ама види го оној шо прај, нема да биде ни селска задруга од нас не па држава.

А чек, по приказнана горе за поршето разбрав дека уствари вие купувате бемвиња за да НЕ ве застанува полиција, да си помислат дека е некоја фаца унутра со врски и да не ни пробуваат да ве застанат?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8508 на: 04 Јануари 2018, 13:49:29 pm »
Брачо, пак да ви кажам јас: Законот не ве таргетира ВАС лично! Одлично е тоа што имате исправни коли, имате цела опрема и нови гуми. Тоа е супер, форумов се гордее со вас! Браво! Главниот проблем со тоа е што вие не сте сами на овој свет, и хормонално погонуваните деца со јака кола мора на некој начин да се ограничат од анархично однесување. Бидејќи покрај сувото страда и суровото, или биди маж, стисни заби и плаќај ги казните (и глеај да не се убиеш со колата), или вози друга кола која нема да ти прави проблеми со полицијата.
Го преферирам првиот предлог, јер BMW па онда све остало ;D

Чим го преферираш првиот предлог, престани да се жалиш што добиваш казни, бидејќи свесно го кршиш законот и за тоа не смееш да се жалиш. Прочитај го постот на @Dodo од погоре, ќе ти стане појасно зошто не треба да се жалиш.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #8509 на: 04 Јануари 2018, 13:50:07 pm »
@Dodo

"Приоритет и непристрасност"...

Прво терористи, па крупни лопови, па на крај крадци на ќебапи и марули.
Исто и во сообраќајот.

Не знам што не е јасно.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #8510 на: 04 Јануари 2018, 13:55:00 pm »
Не бе џомба, законот за сите по ред, без дискриминација на тежината на делото, ако сакаме да ја биде работата.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8511 на: 04 Јануари 2018, 13:55:39 pm »
Денеска сам у кола, одамна не испукан потпаднав под туѓо влијание на аутопат да се докажувам спроти голф 6. Возев цело време над 200, никогаш не сум направил таков грев ама ете... Да си возев слаба кола немаше да сакам да си го мерам. Испадна дека и голфот е чипуван на истото место, качивме и двајцата по 240, со сиот памет па и со зимски гуми. Се на се двајца идиоти со фелервагени.

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #8512 на: 04 Јануари 2018, 13:59:45 pm »
Казна некој ќе опамети, некој нема, еве мене ме опамети и тоа беше смешна за светла на точак 20 евра, но пред тоа правев и други прекршоци за кои не добив казна а сепак престанав да ги правам. Сепак треба непристрасност, но и добро понашање од страна на полицијата, германците ме казнија но сепак цело време беа толку фини и расположени и муабет ми направија мислиш награда ми доделуваат а не казна. Овие нашиве шерифи недај боже да те застанат.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #8513 на: 04 Јануари 2018, 14:01:50 pm »
Казна некој ќе опамети, некој нема, еве мене ме опамети и тоа беше смешна за светла на точак 20 евра, но пред тоа правев и други прекршоци за кои не добив казна а сепак престанав да ги правам. Сепак треба непристрасност, но и добро понашање од страна на полицијата, германците ме казнија но сепак цело време беа толку фини и расположени и муабет ми направија мислиш награда ми доделуваат а не казна. Овие нашиве шерифи недај боже да те застанат.
Па нормално дека фини ќе бидат, казната споредбено со платата таму би била сакавче.. Ако овде просечен вработен човек го казнат 300 евра, не знам како ќе ја гледа фамилијата месецов...

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #8514 на: 04 Јануари 2018, 14:09:04 pm »
Тоа дека казната ти го јебе цел годишен буџет , наместо да те преваспита е друг муабет..
И пак се вртиме во круг...

Ме казнуваат 300 евра што сум возел 80 низ град..а сум возел пошто Венто со кочници од времето на Анте Маркович ми се лепи и ако прикочам ќе ми влезе до ручна...

Мене ме казнуваат, него не.

300 евра ми се пола одмор...ај да се 30, нема проблем или двајцата да го јадеме, јас 30 евра за брза вожња, он 30 + уште 30 за лепење, ОК.

Пошто 300 евра ми се пола одмор, а само мене ме казнуваат, а не и тој кој е уште поголема опасност во сообраќајот од мене, вртам пар телефони и не ја плаќам казната.

Ниту Буџетот ќе види пари од мене, ниту кантата Венто ќе биде отстранета од сообраќај.

Ете зашто "приоритет и непристрасност"другар @nekojtamu

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #8515 на: 04 Јануари 2018, 14:22:56 pm »
Стратро, јас не викам дека не треба приоритет и непристрасност. Јас викам дека во Македонија е каква глава-таков брич ситуацијата. Таква е ситуацијата, затоа што ние сме такви. Ако бевме поразлични, и ситуацијата ќе беше поразлична.

А дали така треба да биде, или не, е сосема друга работа.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #8516 на: 04 Јануари 2018, 15:48:53 pm »
Стратро, јас не викам дека не треба приоритет и непристрасност. Јас викам дека во Македонија е каква глава-таков брич ситуацијата. Таква е ситуацијата, затоа што ние сме такви. Ако бевме поразлични, и ситуацијата ќе беше поразлична.

А дали така треба да биде, или не, е сосема друга работа.  :)
Па ајде да превземеме нешто... Јас радо би учествувал за да се подобри нешто, а не да оди на полошо...

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #8517 на: 04 Јануари 2018, 16:03:11 pm »
Со мирно плаќање казни за селективно спроведени и во корен лошо напишани  закони само давате поддршка да останат работите како што се.

Море има да вртам по телефони...денар да не видат, како што не ни виделе во 20 години мое возачко искуство.
8)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #8518 на: 04 Јануари 2018, 16:10:26 pm »
Па ајде да превземеме нешто... Јас радо би учествувал за да се подобри нешто, а не да оди на полошо...

Другар, ништо лично, ама ти си веќе со таков менталитет. Ако сакаш да си го промениш менталитетот, треба да работиш на самиот себе, за да се промениш самиот себе. Средината не може да ја смени еден човек. Но, дали ти си спремен да се промениш самиот себе? Јас мислам дека не.

Еднаш ти реков, сега пак ќе се повторам. Парите што си ги ставил во БМВ и казни, си можел да ги инвестираш во образование, да го видиш светот, да си ги зголемиш сопствените професионални вештини, својата свест кон самиот себе, кон другите и кон околината што те опкружува, и кон природата. Тоа во Македонија е невозможно, затоа што, луѓето кои превземаат одговорност на свој грб и најчесто си го залагаат образот, здравјето и сопствената фамилија за да направат нешто повеќе за себе и другите. Но, тоа се злоупотребува, и на секој можен начин мнозинството гледа да го злоупотреби, зафркне и уништи. Затоа што, уништувањето, непочитувањето, немањето општи познавања и социјална свест се норма кај нас, а не исклучок.

Затоа, пологичниот избор е да се исселиш во општество кое веќе заклучило дека треба секој да си го носи својот товар, личната одговорност, и да го даде својот мал придонес кон другите луѓе од тоа општество. Затоа што, тие веќе ги поминале тие детски болести и за среќа преживеале.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #8519 на: 04 Јануари 2018, 17:46:41 pm »
Не знам дали има некоја статистика за последните 100 сообраќајки, се кладам дека најмалце 70% се бмв и други јаки коли над 150 коња, спаркови еве нека имало 2% преку сила, во судар нема безбеден, може ќе преживееш ама недај боже во инвалидска количка, подобро ич да не преживеам во таков случај, само мое е да пазам да не дојде до тоа.

Пијаниот тип од Велес што бегаше од полиција и собра деца на тротоар чинам во Спарк/Матиз беше.
Една ама вредна.

Ако зборуваш за сообраќајката утрото на 01.01.2018, беше со Гранде Пунто и не бегаше од Полиција. Ни па возеше претерано брзо. Пред мене се случи сообраќајката, 50м дали бев одалечен, јас викнав Полиција и Брза Помош.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA