Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2098635 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #795 на: 18 Јуни 2012, 00:02:04 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Хаха, каков сиер. :D Моторџијата не беше уредно застанат. Според пропис сообраќаец запира возило со палка со знак на кој пишува „СТОЈ - Полиција“ покажана кон возилото кое треба да застане. Вака моторџијата можеби си помислил дека полицаецот со раката му прави: „Да пукне!“, па моторџијата културно го отпоздрави.
Не.. Пред некоја недела бев на часови, кај што ми кажаа дека полицаецот може да запре возило и без палка...

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #796 на: 18 Јуни 2012, 00:38:29 am »
Откако ќе се положи може да се вози без возачка? Дали со потврда или со картончето од автошколата?
Не смее да се вози бидејќи картончето е доказ дека си положил но не претставува дозвола. Ти можеш да положиш но да не добиеш дозвола од друга причина. Така да немој да си играш играчки да не наебеш.
Не го лажи детето бе... Во АМСМ се издава уверение дека си положил... со тој лист можеш да возиш, ова го практикувам веќе недела дена а прашав и во сообраќајна полиција. Сите полицајци биле известени дека немало возачки така да терај немај гајле, е едино ако треба да ти пишат казна а може со поени, тогаш ке мораш да платиш :D

Епа супер,утре полагам градска па ке прашам уште еднаш за сигурно. :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #797 на: 18 Јуни 2012, 00:49:10 am »
Откако ќе се положи може да се вози без возачка? Дали со потврда или со картончето од автошколата?
Не смее да се вози бидејќи картончето е доказ дека си положил но не претставува дозвола. Ти можеш да положиш но да не добиеш дозвола од друга причина. Така да немој да си играш играчки да не наебеш.
Не го лажи детето бе... Во АМСМ се издава уверение дека си положил... со тој лист можеш да возиш, ова го практикувам веќе недела дена а прашав и во сообраќајна полиција. Сите полицајци биле известени дека немало возачки така да терај немај гајле, е едино ако треба да ти пишат казна а може со поени, тогаш ке мораш да платиш :D
Па јас полагам за скутерче, и бев на часови во амсм и ми дадоја потврда дека ги знам знаците и дека сум способен да возам скутер...Им го дадов во полиција ми рекоја дека ќе ми се јават, ама еве од тогаш 2 недели и ништо...

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #798 на: 18 Јуни 2012, 02:08:16 am »
Навечер се мафта со батериска. И тоа е легално.
Палка или знак СТОП мора да има!, навечер покрај палката може да мафта и со батериска ламба за да е повпечатлив.

И да те заслепи па да го прегазиш :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #799 на: 18 Јуни 2012, 10:32:00 am »
Ахам...... значи полицаец може да те запре. (точка) Ако сака може и со метла да мафта ти мора да му застанеш. Mental note taken.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #800 на: 18 Јуни 2012, 10:34:09 am »
Јас од кај знам дека со метлата сака да ме застане а дека не мете или брка комарци? Секако нема да застанам. Пишува некаде во законот дека џандарот може да си го мете тротоарот и дека колите треба да се редат една зад друга покрај него?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #801 на: 18 Јуни 2012, 10:45:27 am »
Така испаѓа, според горенаведените изјави...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #802 на: 25 Јуни 2012, 14:18:57 pm »
Денеска ме фатија со 34км/ч над дозволеното ми пишаа 300 евра казна 150 ако ја платам во рок од 8 дена да ја скинам не успеав пошто не можело напишан бил некој налог бла бла бла требало пред да ја пише да барам врски давајте сега совет да плаќам или да одам на суд, на налогот одбив да се потпишам мада мислам дека чиста е работата нема кај да бегам.

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3825
  • Боинг 747
« Одговори #803 на: 25 Јуни 2012, 14:21:36 pm »
Денеска ме фатија со 34км/ч над дозволеното ми пишаа 300 евра казна 150 ако ја платам во рок од 8 дена да ја скинам не успеав пошто не можело напишан бил некој налог бла бла бла требало пред да ја пише да барам врски давајте сега совет да плаќам или да одам на суд, на налогот одбив да се потпишам мада мислам дека чиста е работата нема кај да бегам.
На кое место те уловија???

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #804 на: 25 Јуни 2012, 14:22:50 pm »
Каде-како те измерија?
Сочувство...  :(

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #805 на: 25 Јуни 2012, 14:24:15 pm »
Во Битола на излез со 2 ленти 84 возев, на радар ме измерија добро беа скриени не ги забележав ич додека дојдов до нив не возев ни 60 арно ама ме фати од подалеку

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #806 на: 25 Јуни 2012, 14:44:11 pm »
Епа друже ќе го јадеш сега 150 и 3 месеци суспензија на возачката... Што не им рече дека си Стиг? Ваљда ќе те пуштеа.. ;D

Извини за шега, знам дека ти е до пцуење :)

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #807 на: 25 Јуни 2012, 14:47:04 pm »
Во Битола на излез со 2 ленти 84 возев, на радар ме измерија добро беа скриени не ги забележав ич додека дојдов до нив не возев ни 60 арно ама ме фати од подалеку

Сигурен си дека возеше толку? Знаат џандарите финта да ти направат, без разлика колку си возел ти покажуваат произволна брзина...

Чаре...Има едно ама не знам дали ќе се нафатиш (функционира 100%)

Казната трае 1 (по ново изгледа 2) години. Не ја плаќај, ќе ти стигне покана од суд дома. Кажи им на твоите да не потпишуваат ништо да не прифаќаат никакво писмо од суд, полиција итн. Ако евентуално ти го остават (и такви мангупи има) еден член од семејството нека напише молба до судот (кој што те повикува за казната) дека поради отстуство во странство не си во можност да присуствуваш на судењето па бараш да се одложи... Ќе ти го одложат нов рок ќе ти дадат за 6-7 месеци повторно истата шема...Ќе поминат 1/2 години (колку е по закон ќе провериш) ако евентуално пак ти стигне ПРЕСУДА после тој рок кај адвокат на 10 минути ќе ти напиши една молба до УПРАВЕН суд 4-5 реченици, ќе уплатиш 150-60 денари такса за судска пресуда и казната ќе ти биде укината...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #808 на: 25 Јуни 2012, 14:54:30 pm »
Од каде таа идеја дека можеш да лажираш одсутство од државата? Тоа функционира ако судот не ја процесира казната за 2 години. А ако тие ти испратат покана на суд во тој рок тогаш не застарува. Може после 10 години да те бараат пак на суд или да ти изречат мерка во одсутство.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #809 на: 25 Јуни 2012, 14:58:07 pm »
Од каде таа идеја дека можеш да лажираш одсутство од државата? Тоа функционира ако судот не ја процесира казната за 2 години. А ако тие ти испратат покана на суд во тој рок тогаш не застарува. Може после 10 години да те бараат пак на суд или да ти изречат мерка во одсутство.

А кој вели да лажираш отсуство од државата? Денес можеш да излезиш од државата без пасош без печат и нема да имаш никаков проблем да објасниш дека си бил во странство.

Епа не може да те осудат во одсуство ако ти не примиш уредно покана со потпис (џандарите бараат и комшии да се потпишат, педери се) во тој случај ако не успеат 1 година да ти достават покана не можат да те судат, дури и да те осудат таа пресуда ќе падне на управен суд затоа што не е следена постапката.