Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1879142 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7635 на: 02 Септември 2016, 22:46:38 pm »
Decki.vo platniot nalog ja pisat celosnata suma na kaznata ili pola suma koja treba da ja platis za 8dena.Poso go pisaa drugar za pijan (1.4 promilji) i vo platniot nalog e pisano deka treba da plati 270 e.
Ako e vkupnata suma togas pola ke dojdi 130e...
I kolku poeni negativni se registriraat za nenosenje na vozacka?

Како што ти кажа и Ланс во мандатниот платен налог се впишува целата сума која другар ти треба да ја плати или во случајов 275 евра според ЗБСП. Ако ја плати во рок од 8 дена има 50%  попуст :):) Ако не ја плати казната ќе си добие 50 негативни бода.

Што се однесува за неносење на ВД казната е 100 евра или 40 негативни.
А откога ќе си добие 50 негативни бода немора да ја плати казната?

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #7636 на: 02 Септември 2016, 23:05:25 pm »
Па имаш браво да бираш - или негативни бодови или казната да си ја платиш.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7637 на: 02 Септември 2016, 23:12:31 pm »
Вака, ако одлучи да не ја плати казната тогаш по истекот на 8-те дена предвидени за плаќање на глобата сторителот на прекршокот има рок од 30 дена да ја однесе возачката книшка во полициска станица (за Скопје не знам каде се носат) да му се впишат негативните бодови. Значи, или плаќаш казна или добиваш поени. Ако и во тој рок од 30 дена сторителот не ја однесе возачката книшка за да добие наградни поени тогаш жацото ќе му поднесе прекршочна прјава до надлежниот суд за понатамошна постапка.

П.С Сум заборавил да пишам претходно, за другарчето на мечето кој возел под дејство на алкохол, без разлика дали ќе се одлучи да ја плати казната или ќе добие наградни поени, му следува и прекршочна санкција забрана за управување на мотороно возило од 6 до 9 месеци.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14348
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7638 на: 03 Септември 2016, 13:20:15 pm »
Za pijan nema pola pola, toa zaboravi. Drugar ti ne mora da placa, moze i so 40 negativni ako saka.

Znaci  14.000 i kusur ili 40 negativni, zabranata posle .
Zosto za pijan ne moze pola pola?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #7639 на: 03 Септември 2016, 13:23:51 pm »
Toa prvo i jas prasav, rekoa za alkohol ne moze. Mi dadoa da biram , 14.xxx ili 40 negativni. Toa e sto jas znam od moe iskustvo.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6644
« Одговори #7640 на: 03 Септември 2016, 13:36:40 pm »
Во старо-новиот закон за безбедност, возењето под дејство на алкохол се казнува со издавање мандатен платен налог и за таков платен налог не е предвидено плаќање на половина од предвидената казна во рок од 8 дена.
Кога се пропишува казна со прекршочен платен налог, тогаш има опција половина од предвидената сума да се плати во рок од 8 дена.

http://moi.gov.mk/Upload/Documents/zbsp%20169-2015.pdf
Еве го законот, член 228 регулира возење под дејство на алкохол, казните се со мандатен платен налог, а во член 383 и 384 е предвидено на кој начин се плакаат изречените казни, да не ги цитирам тука, големи се членовите.

ЕДИТ: Штом имате опција или парична казна или казнени поени, тогаш немате опција половина од износот, бираш меѓу парична казна или казнени поени.
Кај прекршочен платен налог имате само парична казна, нема опција казнени поени, затоа таму има опција половина од паричната казна во рок од 8 дена.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2652
« Одговори #7641 на: 03 Септември 2016, 17:56:55 pm »
Значи нема казмени поени за сите прекршоци? Некои мора со пари

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14348
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7642 на: 03 Септември 2016, 18:11:39 pm »
Znaci poke se isplaka drugarceto da ja plati taa za nenosenje na vozacka odkolku za pijan,poso razlikata vo poeni e mala a vo pari e golema.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6644
« Одговори #7643 на: 03 Септември 2016, 18:31:37 pm »
^^
Нека види во платениот налог според кој став и член го товарат за возачката дозвола, зошто малку е дискутабилен законот, не дефинира неносење возачка дозвола со себе, туку немање воопшто возачка дозвола и дозвола со изминат рок. Ако казната му е од став 5 од членов подоле цитиран, тогаш има прекршочен платен налог од 100 евра кој може упола да го плати во рок од 8 дена, а за возењето под дејство на алкохол нека му впишат 50 казнени поени ако досега нема воопшто никакви запишани поени.

Цитат
1. Услови за управување со моторно возило
                                                          Член 225
(1) Со моторно возило во сообраќајот на патот самостојно може да управува само лице кое има важечка возачка дозвола издадена во Република Македонија, странска возачка дозвола или меѓународна возачка дозвола, во која е впишана категоријата во која припаѓа моторното возило.
(2) Возач на кого во возачката дозвола му е впишано ограничување за управување со моторно возило со автоматски менувач, во сообраќајот на патот смее да управува само со возило со автоматски менувач.
(3) Трактор во сообраќајот на пат, може да управува лице кое има важечка возачка дозвола од категориите ,,Б“, ,,БЕ“, „Ц1“, „Ц1Е“, „Ц“, ,,ЦЕ“, ,,Д1“, ,,Д1Е“, „Д“ и ,,ДЕ“ и националната категорија „Ф“.
(4) Туристички воз во сообраќајот на пат, може да управува лице кое има важечка возачка дозвола од категориите „Д“ и „ДЕ“.
(5) Со моторно возило во сообраќајот на патот не смее да управува возач на кој му е истечен рокот на важноста на возачката дозвола.
(6) Возачот е должен за време на управувањето со моторното возило да ги користи помагалата што се запишани во возачката дозвола.
(7) На правното лицe кое ќе нареди или дозволи управување со моторно возило спротивно на одредбите од ставовите (1), (2), (3) и (4) на овој член, ќе му се изрече глоба во износ од 2.000 евра во денарска противвредност.
(8 ) За прекршокот од ставот (7) на овој член, ќе му се изрече глоба и на одговорното лице во правното лице во износ од 30% од одмерената глоба за правното лице.
(9) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1), (2), (3) и (4) на овој член.
(10) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 100 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставот (5) на овој член.
(11) Мандатен платен налог со глоба во износ од 20 евра во денарска противвредност во мандатна постапка, ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 10 негативни бода согласно со одредбите од овој закон, на возачот кој постапува спротивно на одредбата од ставот (6) на овој член.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10492
« Одговори #7644 на: 03 Септември 2016, 18:44:56 pm »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10492
« Одговори #7645 на: 03 Септември 2016, 18:52:33 pm »
auuu sega gleda deka se lanski ali sepak neka gi ima nekade...

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #7646 на: 03 Септември 2016, 20:27:57 pm »
Возач почетник после 23 не смее да вози,уствари може со придружба
Е сеа брат ми возеше после 23 и е почетник,јас не сум ама спиев в кола на предното седиште.
Не запира џандар и му вика на брат ми ќе те казнам оти возиш после 23.Брат ми му вика дека има возач кој не е почетник во автомобилот.Ама тој спие ич не ме интересира вика џандаров
На крај се разбудив ајде држ недај не не пиша,само со опомена поминавме

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43821
  • Il Moderatore
« Одговори #7647 на: 03 Септември 2016, 20:31:10 pm »
Никаде не пишува во закон дека не смееш да спиеш :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2652
« Одговори #7648 на: 03 Септември 2016, 20:34:59 pm »
И придружникот треба да биде постар од 25 год.
Ако е така тогаш нема гајле, за спиење не се казнува. :) можело само да ја подаде и твојата возачка, ич да не те буде

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #7649 на: 03 Септември 2016, 20:46:13 pm »
Да не треба да биде совозачот во приправна состојба ма да не верувам во законот тоа да го пишува.
За прием на џандар треба законот да го научат да го рецитираат а не склекови згибови трчања и 300 глупости