Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1878948 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7421
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7650 на: 03 Септември 2016, 20:58:38 pm »
Никаде не пишува во закон дека не смееш да спиеш :)

Ако спиеш- исто како да не си во кола, нели.. :) Ебем ти законот глупав, значи страшно глупи правници/советници има во државава.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2652
« Одговори #7651 на: 03 Септември 2016, 21:42:57 pm »
Што дека ќе е буден совозачот, ке му кажува на почетникот демек како да вози. Глупости.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10492
« Одговори #7652 на: 03 Септември 2016, 22:14:45 pm »
Да не треба да биде совозачот во приправна состојба ма да не верувам во законот тоа да го пишува.
За прием на џандар треба законот да го научат да го рецитираат а не склекови згибови трчања и 300 глупости
и то не го прат....

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #7653 на: 04 Септември 2016, 21:18:40 pm »
Што може да се случи од оваа ситуација?

Возам по булевар со две ленти од страна на влезот од Прилеп од кај Плетвар. Пред мене во левата лента има споро возило и никако не се трга десно. Бидејќи пред мене многу истото го направија го поминав од десно во спората лента. Дефинтивно не возев побрзо од 50 колку што е дозволено тука. Носев појас се по ред.

Да ти имало тука скриени џандари во темницата по мене и со ротација ме запираат иако пред мене едно 5 возила го поминаа овој од десно, на спората лента и возеа видливо побрзо од мене.

ОК дај дозвола, возачка и книшка му давам се ОК. Ајде да дуваш се соменваа дека сум пијан испадна 0,00. Се во гепек ми прегледаа ништо не фалеше и некако добив впечаток дека бараат само маана да пишат казна.

И сеа ОК казна 300 евра неправилно претекнување па и забрана можи послем да имаш...ова она. Влегоа таму во јетито со документите мој и бааги време се задржаа и си реков ебате среќата моја, ојдоа 20 000.

И сеа излегуваат викаат ајде немаш нешто пред ова прв пат ти е, ова, она ќе те пуштиме со опомена сега ама внимавај за друг пат.

Сепак некако ме јаде јанза дека пак ќе ми стигне некоја казна на домашна адреса или па скраја да е забрана нешто. Можно ли е ова? Бааѓи се задржаа внатре во јетито, а дефинтивно запишаа нешто. Гледаа низ една книга како со закони да беше, ваљда бараа нешто да ме казнат и сл. 
« Последно менување: 04 Септември 2016, 21:25:58 pm Johnny625 »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #7654 на: 04 Септември 2016, 22:04:26 pm »
^^
Цитат
120. „Престигнување“ е минување со возило покрај друг учесник во патниот сообраќај
кој се движи во иста насока по иста сообраќајна лента или дел од коловозот што е наменет
за сообраќај. Побрзото возење на една колона возила од друга колона на патот кој има
најмалку две сообраќајни ленти за возење во иста насока, не се смета за престигнување;

Или навистина не ги разбираат полицајците законите, или пак едноставно сакаат да казнуваат.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #7655 на: 04 Септември 2016, 23:21:10 pm »
И сеа излегуваат викаат ајде немаш нешто пред ова прв пат ти е, ова, она ќе те пуштиме со опомена сега ама внимавај за друг пат.

Сепак некако ме јаде јанза дека пак ќе ми стигне некоја казна на домашна адреса или па скраја да е забрана нешто. Можно ли е ова? Бааѓи се задржаа внатре во јетито, а дефинтивно запишаа нешто. Гледаа низ една книга како со закони да беше, ваљда бараа нешто да ме казнат и сл. 
Имам пишано дека во ваков случај ни стигна сепак казната па после тоа со приговор му се заканив со жалба на второстепена комисија и тужба на управен суд. Сето тоа убаво склопено со име и презиме на сведоци и после стигна дека сме ослободени.

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #7656 на: 05 Септември 2016, 00:35:04 am »
^^
Цитат
120. „Престигнување“ е минување со возило покрај друг учесник во патниот сообраќај
кој се движи во иста насока по иста сообраќајна лента или дел од коловозот што е наменет
за сообраќај. Побрзото возење на една колона возила од друга колона на патот кој има
најмалку две сообраќајни ленти за возење во иста насока, не се смета за престигнување;

Или навистина не ги разбираат полицајците законите, или пак едноставно сакаат да казнуваат.

Го знам ова ама се си мислам дека тоа им беше онака изговор за да ме запрат. Послем пробаа се можно дури и истресија и распаковај кутијата за прва помош ми рекоа шо никогаш ми се нема случено. Сијалиците исто. Ко кизнај шо некој сериски прекршувач на сообраќајните правила да сум. Па кај сум бил, со кого, зошто сам во кола, абе беља работа. Дури си мислам дека можеби им заличе колава на некоја друга слична што била на црн список или сл.

Имам двајца полицајци на кој може да звонам по повикај пријател систем ама се мислам шо да правам. Се надевам искрени беа со тоа те пуштаме сега.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #7657 на: 05 Септември 2016, 03:08:08 am »
Јави им се на тие полицајците утре (понеделник) и замоли ги ако можат да проверат во систем дали ти напишале казна или не. :)

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #7658 на: 06 Септември 2016, 18:42:05 pm »
^^
Цитат

Го знам ова ама се си мислам дека тоа им беше онака изговор за да ме запрат. Послем пробаа се можно дури и истресија и распаковај кутијата за прва помош ми рекоа шо никогаш ми се нема случено. Сијалиците исто. Ко кизнај шо некој сериски прекршувач на сообраќајните правила да сум. Па кај сум бил, со кого, зошто сам во кола, абе беља работа. Дури си мислам дека можеби им заличе колава на некоја друга слична што била на црн список или сл.

Имам двајца полицајци на кој може да звонам по повикај пријател систем ама се мислам шо да правам. Се надевам искрени беа со тоа те пуштаме сега.
Со Ксара сина да не беше?

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #7659 на: 06 Септември 2016, 22:58:32 pm »
Јави им се на тие полицајците утре (понеделник) и замоли ги ако можат да проверат во систем дали ти напишале казна или не. :)

Се јавив на едниот вчера и рече дека ништо немало во системот. На чоеков му верувам па ми олесна ептен.

Цитат
Со Ксара сина да не беше?

Да, ама појќем ко на сива е преку ден.  ;D

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #7660 на: 07 Септември 2016, 17:44:39 pm »
Видов,и баш се чудевме зошто си запрен...Пред Гуру

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4246
« Одговори #7661 на: 10 Септември 2016, 20:51:40 pm »
кај нас казна за неатестирани клима фолии ако не се лажам е 300 евра,а во понеразвиените економии како Германија еве што вика Луки:
Точно. Мора пак да минам технички. Самошто не да чекам регистрација, туку веднаш по инсталацијата на фолии. Ако ги местам во Македонија, единствено што ќе заштедам е местењето на фолии. Но, при патување од МК до Германија, барем два-три пати полиција ќе ме праша за нив, можеби и ќе ме казнат и натераат да ги љуштам на сред пат. А дали загледуваат за фолии на предни? Да. Сите сообраќајни контроли имаат и мерачи на пропусливост. Казната е околу 20тина евра. 10 евра за возење на возило со намалена видливост и уште 10 затоа што немаш минато технички преглед за нив.
па добро пичка ли му материна,стварно сме глупи што трпиме се и сешто.мајмуни сме како што нема на ниедно друго место.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20688
Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7662 на: 10 Септември 2016, 20:53:58 pm »
Затоа сме први у Европа у секоја можна категорија... Ма и економија, здравство, образовен систем, судство, инвестиции... Све!

П.С. Мене ме запре полиција пред Нирнберг и ме опомена за фолиите на предните стакла. Да потенцирам дека ме опомена, не ме казни. У Скопје ме пратија у Комисија за прекршоци пошто сум го шетал ретриверот без маска, во 23:40 на 21.12 кога прст пред око не се гледа од магла, смог и што све не.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4246
« Одговори #7663 на: 10 Септември 2016, 20:58:25 pm »
Голема заедница е форумов,дајте да пробаме да се организираме да промениме нешто во сообраќајот,да бидеме корисни за сите,можеби нешто и ќе се прифати од нашите предлози.Прво што ми текнува е клима фолиите,времетрањето на зелениот картон и неговата цена за помалце од година дена,безвезното намалување на брзината на движење од 50км/ч во Скопје,промена на режим на семафори на клучни раскрсници...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20688
« Одговори #7664 на: 10 Септември 2016, 21:13:38 pm »
Голема, али за жал прилично дисфункционална заедница :(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.