Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2175635 пати)

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14815
  • Пудингот на шоферството
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #14115 на: 30 Август 2025, 23:55:59 pm »
Ako imas snimka i ako e izvodlivo da mi ja pustis mene,pa jas da ja pustam do vnatresna kako moja snimka eve se nafakjam.Koj gi trkala ne pismenite.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20226
« Одговори #14116 на: 31 Август 2025, 01:51:31 am »
Ako imas snimka,pisi im do vnatresna kontrola.Se razbira deka se znae sto mozat,a sto ne mozat da pravat istotaka i koga i kako.

Снимка во МК не важи, особено не против службени лица. Барем тоа што јас го знам, бидејќи прво ќе ти речат немаш законско право да снимаш јавен простор, второ ќе се рачуна како можна монтажа што ти знам.

За ваква ситуација само исказ и сведиштво од инволвираните, ама кој ќе се замара во МК за тоа.

Колку има од од тие полицајци што возат коли и мотори без возачка дозвола, со години. Да збориме после за сејф сити, камери и драконски казни кога тие што треба да ги фаќаат несовесните возачи се едни од најголемите кршители на законот. Воедно во МК цајкан се знае зошто се станува, да можеш да земеш кредит за станче бидејќи си државно и одма ти даваат, и да можеш да ги користиш можностите што ти ги пружа работата, се знаеш со колегите и кршиш правила без казна.

Судот одлучува дали некоја снимка може да се користи како доказ, а за снимање на државни службници уставен суд им го бутна законот пред некоја година и кажаа дека смее.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #14117 на: 13 Септември 2025, 13:27:10 pm »
 100К прекршоци дневно само на тие локации каде се снима. 45 евра по прекршок, месечно 135 милиони евра.

https://sdk.mk/index.php/naslovna/sto-iljadi-soobrakajni-prekrshotsi-dnevno-registriraat-kamerite-vo-skopje-i-na-avtopatite-kon-gevgelija-i-tetovo/
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55136
  • Махер
« Одговори #14118 на: 13 Септември 2025, 13:44:08 pm »
100К прекршоци дневно само на тие локации каде се снима. 45 евра по прекршок, месечно 135 милиони евра.

https://sdk.mk/index.php/naslovna/sto-iljadi-soobrakajni-prekrshotsi-dnevno-registriraat-kamerite-vo-skopje-i-na-avtopatite-kon-gevgelija-i-tetovo/
Тоа само кажува дека снимиле 100.000 возила. Секако сите прекршиле брзина, тоа се подразбира. А згора на брзина, некои од нив имаат и други прекршоци.

Тие 135мил се само првите 6 месеци додека се смири сообраќајот малку од малку, потоа нема да е над 30М месечно. Реално од залутани луѓе.

Уште не смислија да проверува и нерегистрираност со камерите? 20М месчно чисти. Не знам зошто се смотани, ова е најважно да се провери. Ни закон не треба за ова да се менува, зошто е директно по сопственост на возило. Прелесно е и преефрктивно - веројатно затоа го нема уште.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #14119 на: 13 Септември 2025, 13:49:30 pm »
Ќе се прошири  после и на други раскрсници и низ други градови, па може и ќе фаќа и други прекршоци, пример по број на таблици сигурно може да се види дали е регистрирано или не возилото.

Доволно ќе биди да се покрие дефицитот во буџетот па може и суфицит ќе имаме. 😁
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5325
  • Пиши лаже
« Одговори #14120 на: 13 Септември 2025, 15:03:56 pm »
Нека оди во Тетово или Чаир нека казни. После пуштањето, нареден ден нема да ги има камерите на бандера веќе.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20226
« Одговори #14121 на: 13 Септември 2025, 18:40:09 pm »
Ги изгласале измените. Се спомнуваат поени пак ама во друг закон ќе се објаснело повеќе.

https://utro.mk/makedonija/kamerite-ke-lovat-od-1-januari-povisoki-globi-negativni-poeni-i-odzemanje-na-vozachka-9fb42

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
« Одговори #14122 на: 18 Септември 2025, 15:47:40 pm »
Ма какви 100.000 дневно, то си прават пресметки со број на тест период помножено со часови во денот и со број на камери.
Не е точно.
Јас нон стоп возам скопје битола и обратно со вкључен радар детектор, еднаш двапати ми писна кај камерите на влезот во ск.
То во шпиц време на најпрометни места па пумпаат бројки да прикажат демек потребни се законски измени.

Суштински, ако успори сообраќајот, луѓето ќе се позанесени и повеќе ќе им бега вниманието и повеќе удеси заради то.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30196
    • CARclub.mk
« Одговори #14123 на: 18 Септември 2025, 17:08:40 pm »
Знаеш дека радар-детекторот нема врска со камерите, така? За камерите нема „детектор“, освен можеби Waze или нешто слично.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1902
« Одговори #14124 на: 18 Септември 2025, 17:11:52 pm »
Знаеш дека радар-детекторот нема врска со камерите, така? За камерите нема „детектор“, освен можеби Waze или нешто слично.

Камерите секако мислам дека ќе бидат обележани на сите навигации, и мислам дека мора да има и знак дека наближуваш на камера (ако се водиме бар спрема ЕУ). И затоа бројката на прекршоци е надуена, чим се активни и им се знаат точните локации сите (т.е повеќето) ќе успоруваат кога ќе надојдат на камера. Ако камерите се поставени доволно блиску тоа ќе придонесе кон колективно намалување на брзината по текот на цел пат. Што е и уствари главната цел на фиксно поставени камери, а не ставање радар на рандом места во рандом времиња за да се фатат реално минимален процент на прекршоци и да платат некаква казна.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 223
    • MVP Ring
« Одговори #14125 на: 18 Септември 2025, 17:46:03 pm »
Мене само едно ме плаши.

Многу таленти кога ке видат полиција, кочат до 40, иако е дозволено 60/80.

Истото ке го прават и со камериве. Се надевам ке најдат решение и за тие што не потребно кочат пред камери, иначе ништо плус не би се добило по безбедноста.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14815
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #14126 на: 18 Септември 2025, 18:59:29 pm »
Мене само едно ме плаши.

Многу таленти кога ке видат полиција, кочат до 40, иако е дозволено 60/80.

Истото ке го прават и со камериве. Се надевам ке најдат решение и за тие што не потребно кочат пред камери, иначе ништо плус не би се добило по безбедноста.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Takvi gi ima sekade i toa premnogu.Mislat deka ako namalat povekje ke im napisat blagodarnica.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3308
« Одговори #14127 на: 18 Септември 2025, 18:59:48 pm »
Под претпоставка дека камерите ќе ловат 10% од пробните 100.000 прекршоци  (да речеме свеста ќе проработи, прекршоците ќе се намалат).

Тоа се 10.000 прекршоци дневно. Од нив 20% да се “тешки“ прекршоци кои вклучуваат судска разврска, судење, тоа се 2000 предмети на ден.

За 1 месец ќе добијат судовите 60.000 предмети што ќе мораат да ги процесираат.

Судството и сега е во колапс, со оваа промена ќе биде во тотален распад.

Е сега да речеме истиот процент 2.000 прекршоци на ден, се прекршоци кои треба да се „наплатат„ ама прекршителите не се достапни. Имаат блокирана трансакциска сметка, немат трансакциска сметка, припадници се на одредена привилегирана етничка група, или едноставно имаат зголемено куробилие и не плаќаат. Тоа се голем број на спорни прекршоци што државата ќе проба преку нефункционалните институции да ги уновчи. Тужба, покани за суд, непостоечка пошта, непојавување на рочишта...

После 6 месеци отприлика, ќе ги угасат камерите.

Во Кондово, Чаир, Топанско после 3 недели ќе се „расипат„ секако нема да заглави државниот апарат и институциите.
« Последно менување: 18 Септември 2025, 19:57:47 pm zlatkoa »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6036
« Одговори #14128 на: 18 Септември 2025, 19:14:15 pm »
Гарант новите таблици на државните возила имаат изумено да ги вметнат во системот :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44483
  • Il Moderatore
« Одговори #14129 на: 18 Септември 2025, 19:26:50 pm »
Тие се специјално направени со жолти бројки на црвена позадина, за да не може ни една камера да ги прочита.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.