Можеле само да кажат дека е рутинска контрола и тоа е тоа.
Пред неколку години, во воз од Скопје накај Битола, во купе влегуваат двајца милицајци, во купето бев сам:
- Добар ден, лична карта на увид ќе те молам!
- Зошто, која е причината?
- Ти бркај си ја твојата работа, ние ќе си ја бркаме нашата работа. Дај лична карта!
Немав енергија да се докажувам и да барам нивна идентификација... им ја дадов, нека кршат гла.
Друга случка, околија на Скопје, Китка. Ноќе. Паркиран на ширинка покрај пат, со другарка, малку настрана од градски метеж, си пиуцкаме коњаче, чашите на хауба... застанува комбе и слегуваат двајца милицајци. Ни бараат документи за идентификација и не прашваат шо кур прајме таму. Другарка ми веднаш праша што ќе им е. Сосема културно ни одговорија дека од племето погоре, баш на тоа место, некој претходната вечер си ја убил женската и се самоубил и нивна препорака е да се преместиме на друго место, надвор од градскиот метеж...
Ги послушавме, ојдовме кај друго племе, на Матка
Муабетот ми е, се сложувам со членот кој ја начна конверзацијата, дека на неговото прашање, фер било кратко да му одговорат, ама најчесто тоа се неандерталци што мислат дека го фатиле госпо за мадиња