Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2096437 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #12240 на: 07 Декември 2021, 11:42:55 am »
Деее што дроги криете по тоа гепеците...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #12241 на: 07 Декември 2021, 11:49:58 am »
Деее што дроги криете по тоа гепеците...
Не е за криење, туку постапката на одредени поединци што мислат дека сега они се законот па и над него, те тера така да се однесуваш на следно застанување.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #12242 на: 07 Декември 2021, 11:52:38 am »
Само фино со џандариве, обична полиција дури и лична карта ми бара за идентификација, сообраќајна полиција само возачка и сообраќајна, над 10-15пати ме имаат застанато последниве 2 години, 5 пати имам и дувано сум поминал без проблем до сеа.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #12243 на: 07 Декември 2021, 12:11:47 pm »
Џандарот има право да гледа, не смее да допра ништо. Ако почне да допира нешто прави претрес за што може да го јаде стапот.

Што се однесува до барање на документи сообраќајна и возачка се даваат за проверка на возилото и дали право да го ракуваш возилото.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #12244 на: 07 Декември 2021, 12:55:10 pm »
Ова ми се случува вчера:

Ме сопира полиција и ми бара сообраќајна и возачка.

Ја давам сообраќајната и барам да ми даде причина зошти им с епотребни моите лични податоци (возачка). Според закон за сообраќај нели треба да имаат основано сомнение за лични документи а за сообраќајна мораш да ја дадеш за проверка на возилото. Ако сум грешка поправете ме. Истиов закон стои и во закон за полиција член 61, подточка 1.

Ми вели:
Ние сме полиција и можеме кога сакаме да побараме документи.

Јас пак прашувам: За која причина ви требаат моите лични податоци.
- За контрола господине.
Јас: За која причина?
- за контрола.
Јас ( ми скиснува и им ја давам ): Еве.
- излезете од колата и отворете багаж.
Јас отварам и не можам да најдам триаголник, таа во меѓувреме почнува да пишува казна, јас го најдов додека ја пишуваше и и реков еве го најдов.
- кога те прашав го немаше... дали сакаш да примаш налог.
Јас: не, затоа што го најдов.
- (другиот негов колега) Имаш плин, а имаш ли противпожарен апарат.
Јас: немам.
- Слободен си.

Ме ебаваат мене изгледа со ова на ти го дај ми го. И дали грешно постапив со тоа што барав причина да ми каже за што им требаа моите лични податоци или имаат право на нив на секоја рутинска контрола или мораат да имаат основано сомнение за да ги даваме ?

Не знам како е законот, ама кај нас цајканите се претежно истите луѓе што во основно и средно се правеле мангупи, не учеле, и кога дошло време за да вади пари за леб, оп книшка, митинзи, плакатче, и врвот на кариерата вработување во полиција.

Е сега, мораш да ја разбереш психологијата на тој човек. Цајканот е човек кој му дале овластување да прави сообраќајни контроли, и он со паметот кој го има сака малце да се покаже. Господине возачка и сообраќајна дадете ми, и сега го имаш моментот ти ако се побуниш или прашаш за причина, цитираш дел од закон и слично, го фаќаш во тесно службеникот бидејќи шансата да не ги знае законите е голема. Како он би се одбранил сега, едноставно, арогантен одговор кој покажува јас сум полицаец, и имам право што сакам да ти барам, а ти ќути да не ти лепнам една казна.

Е сега доаѓаме до следниот проблем, ти ако се побуниш и го пријавиш, тераш на суд за нешто што направил а не е законски, нормална држава ќе спроведе дисциплинска против службеникот, НО, нашата држава ќе спроведе казна за тебе бидејќи ако во нормална држава кровот на куќите е горе, кај нас темелите се горе а кровот во земја.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #12245 на: 07 Декември 2021, 13:47:22 pm »
Прост пример : управуваш со возило што не е на твое име и по закон ти мора да имаш полномошно за него. Ако не ти побара возачка, тогаш никогаш нема да дознае дека всушност ти не си сопственикот на тоа возило.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен тошошиба

• Почетник
  • *
  • Пораки: 43
« Одговори #12246 на: 07 Декември 2021, 14:11:45 pm »
Прост пример : управуваш со возило што не е на твое име и по закон ти мора да имаш полномошно за него. Ако не ти побара возачка, тогаш никогаш нема да дознае дека всушност ти не си сопственикот на тоа возило.

Тој може да си бара што сака, твое е да го прашаш за причината (според закон причината мора да е поврзана со сомнеж кој лексиконски може да се толкува на ногу начини). Никој не збори дека тој нема право да бара, тие имаат право се да побараат.

Ние тука можеме 100 примери да дадеме, во законот не стојат такви аматерски причини туку точно дефинирани членови и подточки и анекси.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #12247 на: 07 Декември 2021, 14:30:15 pm »
Причина: Сомнеж дека немаш возачка дозвола. Друга причина: Сомнеж дека колата не ти е регистрирана.

Отсутен тошошиба

• Почетник
  • *
« Одговори #12248 на: 07 Декември 2021, 14:32:36 pm »
Причина: Сомнеж дека немаш возачка дозвола. Друга причина: Сомнеж дека колата не ти е регистрирана.

Според дефиницијата за сомнеж во законот мора да имаш визуелен и вербален показ. А дај боже тоа да ми го кажеа барем ќе знаев дека барем законот го прочитале полузаспани на теоретска настава.

Тие имаат право само да гледаат низ автомобилот а не да пребркуваат. Твојата должност при запирање на контрола е да му дадеш сообраќајна. Прочитај ги постовите горе, поткрепени со линкови и законски акти, не со примери.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12249 на: 07 Декември 2021, 14:35:35 pm »
Баш пред некое време го расправавме ова, во МК можиш да возиш било кое возило, не твое, без полномошно. Законот не бара.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #12250 на: 07 Декември 2021, 14:35:55 pm »
Можеле само да кажат дека е рутинска контрола и тоа е тоа.
Пред неколку години, во воз од Скопје накај Битола, во купе влегуваат двајца милицајци, во купето бев сам:
- Добар ден, лична карта на увид ќе те молам!
- Зошто, која е причината?
- Ти бркај си ја твојата работа, ние ќе си ја бркаме нашата работа. Дај лична карта!
Немав енергија да се докажувам и да барам нивна идентификација... им ја дадов, нека кршат гла.

Друга случка, околија на Скопје, Китка. Ноќе. Паркиран на ширинка покрај пат, со другарка, малку настрана од градски метеж, си пиуцкаме коњаче, чашите на хауба... застанува комбе и слегуваат двајца милицајци. Ни бараат документи за идентификација и не прашваат шо кур прајме таму. Другарка ми веднаш праша што ќе им е. Сосема културно ни одговорија дека од племето погоре, баш на тоа место, некој претходната вечер си ја убил женската и се самоубил и нивна препорака е да се преместиме на друго место, надвор од градскиот метеж...
Ги послушавме, ојдовме кај друго племе, на Матка :)

Муабетот ми е, се сложувам со членот кој ја начна конверзацијата, дека на неговото прашање, фер било кратко да му одговорат, ама најчесто тоа се неандерталци што мислат дека го фатиле госпо за мадиња :)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
« Одговори #12251 на: 07 Декември 2021, 14:39:45 pm »

Според дефиницијата за сомнеж во законот мора да имаш визуелен и вербален показ. А дај боже тоа да ми го кажеа барем ќе знаев дека барем законот го прочитале полузаспани на теоретска настава.

Тие имаат право само да гледаат низ автомобилот а не да пребркуваат. Твојата должност при запирање на контрола е да му дадеш сообраќајна. Прочитај ги постовите горе, поткрепени со линкови и законски акти, не со примери.

Каков е тој визуелен и вербален показ за проверка за сообраќајна и возачка. Моја препорака е да не си губиш нерви и време за непотребни работи, а со тоа и за ова. Ако си прочитал 2 реченици од некој закон не значи дека треба да се натегаш за ситници.

Отсутен тошошиба

• Почетник
  • *
« Одговори #12252 на: 07 Декември 2021, 14:42:32 pm »

Каков е тој визуелен и вербален показ за проверка за сообраќајна и возачка. Моја препорака е да не си губиш нерви и време за непотребни работи, а со тоа и за ова. Ако си прочитал 2 реченици од некој закон не значи дека треба да се натегаш за ситници.

Прочитани ми се сите закони, од прв до последен член. А за тоа да не губам нерви во право си. А ако не си запознаен со законите и законските дефиниции тогаш не гледам кој бенефит е да тврдиш нешто што не си прочитал. Ова што претпоставуваш кој што прочитал истото треба да го мислиш и за полицајците. Не се затегам за ситници, тоа е мое уставно право. Тие се затегнаа за ситници оти ги прашав ЕДНО ПРОСТО прашање. Од кога почнавме да ги гледаме полицајците како богови, дај молам ти се.

Ако те интересира повеќе за тоа што е тоа визуелен и вербален показ повели во порака ќе ти објаснам :)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
« Одговори #12253 на: 07 Декември 2021, 14:46:16 pm »
Јас тврдам нешто што не сум го прочитал? Што на пример?

И исто така ме интересира од која област си ги прочитал сите закони? Или, баш сите?  :D

Едит, пиши тука за вербален и визуелен показ.

Отсутен тошошиба

• Почетник
  • *
« Одговори #12254 на: 07 Декември 2021, 14:48:38 pm »
Јас тврдам нешто што не сум го прочитал? Што на пример?

И исто така ме интересира од која област си ги прочитал сите закони? Или, баш сите?  :D

Од област на работа на полиција и граѓански права: Закон за полиција, закон за вршење на дејност на полиција, закон за безбедност на сообраќај и Устав на РМ. Тие ги имам прочитано од а до ш.

Да, не знаеш што е сомнеж со ниту 1 прочитана реченица од законите, а за друг велиш дека нема прочитано 2 реченици. Мислаааааааам ногу аголно постапуваш.

едит: Еве ќе ти објаснам што е визуелен показ, па според тоа дедуктивно ќе разбереш и што е вербален. Кога полицаец ќе виде дека има некој џоинт во пепељарата во кола или се однесуваш како дрогиран тогаш тоа му е визуелен показ кој што го видел со свои очи и камера го снимала, и со тоа полицаецот има ОСНОВАНО СОМНЕНИЕ дека има дрога во колата.

Едит2: затоа некогаш кога сопираат прашуваат ДАЛИ имаш дрога во колата, бидејки немаат визеуелен показ, затоа вербалниот ќе им помогне за да основаат сомнение за иден налог, претрес и апсење.
« Последно менување: 07 Декември 2021, 14:53:55 pm тошошиба »