Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1850426 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11325 на: 23 Декември 2020, 08:27:40 am »
Да, така е, нели нема смисла некој што се паркирал сред улиц на пола да го чекаме цел ден, ама оди докажи се...

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11326 на: 23 Декември 2020, 09:23:00 am »
Апдејт: уплатен целосен износ по електронски пат, иако ми беше понудено на неколку рати или пак повлекување од платата. Да ја почнам нареднава година без долгови.

Освен за кирија, сметки и Алфа се разбира.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 452
« Одговори #11327 на: 24 Декември 2020, 09:26:30 am »
Да, така е, нели нема смисла некој што се паркирал сред улиц на пола да го чекаме цел ден, ама оди докажи се...
Јас колку што памтам вака без да гледам нема за 30 или паркиран него на тој што создава колона/паркира треба да му се изготви налог ал јбг одамна неам листано овде секој 6 месеци има измени
Hyundai Elantra 6th G

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #11328 на: 25 Декември 2020, 14:32:24 pm »
Не е поврзано со сообраќај и казни, туку со ропаците кои треба да го спроведуваат редот во сообраќајот :)

На семафорите кај Елена Лука поминаа со ротација (беа со оние грдите џипови од гранична полиција , ама сообраќајци се, не се гранична), за да застанат наспроти министерство за економија на улица да ги дојадат сендвичите (или што и да беа). Откако ги изедоа, ѓубрето го фрлија до првото дрво што беше до нив. Иста така фрлија и пластично шише. А на само 10тина метри има корпа за ѓубре.

Не ми се веруваше дека тоа го направија пред минувачите кои се најдоа тука. Да ги забележев што планираат да направат ќе ги снимав да ги гледаат по порталние, ама закаснив :) Сељачизмот е изгледа најголем репер за вработување на џандари. Ама како велат, рибата од главата смрди. Лошото е што нема надеж за подобрување на состојбиве во државава.
« Последно менување: 25 Декември 2020, 14:47:16 pm Silvester »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #11329 на: 25 Декември 2020, 14:41:22 pm »
Не е поврзано со сообраќај и казни, туку со ропаците кои треба да го спроведуваат редот во сообраќајот :)

На семафорите кај Елена Лука поминаа со ротација (беа со оние грдите џипови од гранична полиција , ама сообраќајци се, не се гранична), за да застанат наспроти министерство за економија на улица да ги дојадат сендвичите (или што и да беа). Откако ги изедоа, ѓубрето го фрлија до првото дрво што беше до нив. Иста така фрлија и пластично шише. А на само 10тина метри има корпа за ѓубре.

Не ми се веруваше дека тоа го направија пред минувачите кои се најдоа тука. Да ги забележев што планираат да направат ќе ги снимав да ги гледаат по порталние, ама закаснив :) Селјачизмот е изгледа најголем репер за вработување на џандари. Ама како велат, рибата од главата смрди. Лошото е што нема надеж за подобрување на состојбиве во државава.

Ммммм ги почастил некојјј.. ефтино се продаваат, за сендвич и сокче. :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
« Одговори #11330 на: 25 Декември 2020, 19:06:00 pm »
Јас колку што памтам вака без да гледам нема за 30 или паркиран него на тој што создава колона/паркира треба да му се изготви налог ал јбг одамна неам листано овде секој 6 месеци има измени

Ако вози 20 под ограничувањето, нема сила што ќе ме запре да го претекнам дотичниот.

Пошто возење со брзина за 20 км/ч помала од пропишаната, е прекршок.

Нека ме сопре некој полицаец во ваква ситуација и нека ме џвака, па ќе се разбереме ние добро после.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
« Одговори #11331 на: 25 Декември 2020, 19:07:29 pm »

Не ми се веруваше дека тоа го направија пред минувачите кои се најдоа тука. Да ги забележев што планираат да направат ќе ги снимав да ги гледаат по порталние, ама закаснив :) Сељачизмот е изгледа најголем репер за вработување на џандари. Ама како велат, рибата од главата смрди. Лошото е што нема надеж за подобрување на состојбиве во државава.

Покрај сељачизам, не заборавај и на препотентност.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #11332 на: 25 Декември 2020, 20:13:38 pm »

Ако вози 20 под ограничувањето, нема сила што ќе ме запре да го претекнам дотичниот.

Нека ме сопре некој полицаец во ваква ситуација и нека ме џвака, па ќе се разбереме ние добро после.
Ногу е одноставно, ако вози 30 на саат може да го заобиколиш и на полна. Незнам дали има казни за бавно возење, еве пример тракторите се макс 30 и да сакат неможат побрзо

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11333 на: 25 Декември 2020, 22:54:43 pm »

За првата реченица, благо речено, не си во право. Во нашиот закон колку што знам нема „препорачана брзина на движење“, туку има „максимална дозволена брзина на движење“ и имаше уште една ставка за возење под 60 км/ч на автопат, мислам, која е навистина прекршок.

Во градови и на магистрални патишта нема минимална дозволена брзина на движење.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5554
« Одговори #11334 на: 25 Декември 2020, 23:04:54 pm »
На регионален пат мислам дека можеш да претекнеш некој на полна ако се движи со  брзина помала од мислам 25 или 30, го имаше како прашање кој е попресен со полагањето ваљда памти, е сеа мислам дека не важи за во град истото односно ќе си возиш позади ако некој се влечка.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11335 на: 26 Декември 2020, 01:08:00 am »
Хмм, барем за спецификација за да регистрираш возило мора да се движи минимун 60 км/х , т.е. да може да постигне толку, па дали има забрана за мин. брзина нњ знам, ама сепак мисла дека има .Тракторон е земјоделска машина, башка муабет е.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #11336 на: 26 Декември 2020, 11:34:36 am »
Обиколување се однесува само на запрено или паркирано возило.
Така да секое возило што е во движење, ти вршиш престигнување, а не обиколување
Така е наведено во член 2 точка 122 од ЗБСП, чисто да знаете.

Од друга страна, знаците што се по патиштата со бројка, тоа не е пропишана брзина, туку највисока максимална дозволена.

Иначе си треба во законот да се допрецизира и некоја си минимална брзина под која не смее.
Тоа со 60 км/ч да не возат возила на автопат и пат резервиран за сообраќај на моторни возила некако не ми е доволно утврдено.

Треба за секоја категорија на пат да си биде дефинирано која е минимална, а која максимална дозволена брзина (секако ова да не важи освен кога условите на патот се такви да треба пример да се вози поспоро, магла, снег, голомразица, работа на пат итн)

За такви возила во делот Престигнување во ЗБСП, не најдов дека е дозволено да ги престигнуваш ако се движат со 20 или 30к км/ч.
За таквите возила е предвидено само да се движат најдесно и во прва прилика да застанат настрана ако позади нив има колона од возила да ја пропуштат.

Сеа овој член дозволува паушално тумачење дека е дозволено, ама од друга страна па друг член вика на полна линија не се престигнува и доаѓаш до убедување со џандарот, односно дали ќе биде разбран дека не е во ред 5, 10 или 20 км да бидеш заглавен зад возило што се движи со 30 км/ч.

Иначе чисто да знаете, на двосмерен магистрален пат, според член 55, престигнувањето ако го започнете на дел од лента каде што е дозволено престигнувањето, истото треба да се заврши се додека трае дозволеноста.
Пример имаш полна и доаѓа полна со испрекината. Се додека има испрекината, имаш право да престигнуваш.
Ако си тргнал со престигнување на полна со испрекината ама дејствието го завршиш на полна, по член 55 тоа се казнува со 35 евра (нормално ако те фатат)
« Последно менување: 26 Декември 2020, 11:46:45 am FiLo »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #11337 на: 26 Декември 2020, 12:00:30 pm »
Хмм, барем за спецификација за да регистрираш возило мора да се движи минимун 60 км/х , т.е. да може да постигне толку, па дали има забрана за мин. брзина нњ знам, ама сепак мисла дека има .Тракторон е земјоделска машина, башка муабет е.
Па затоа е таков законот, за да не може (законски) трактори да искачаат на автопат, не за да те казнат тебе ако имаш дефект па мораш со 30-50 км/ч да возиш во лента за застанување.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11338 на: 26 Декември 2020, 12:50:25 pm »
Друг ми беше муабетот. На пример ти утре ако создадеш некој строј, и ако сакаш да го регистрираш како возило, мора да може да постигне брзина најмалце од 60 км/х. Е сега дали тоа има врска со она што го збориме не знам.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 452
« Одговори #11339 на: 26 Декември 2020, 15:48:22 pm »
Друг ми беше муабетот. На пример ти утре ако создадеш некој строј, и ако сакаш да го регистрираш како возило, мора да може да постигне брзина најмалце од 60 км/х. Е сега дали тоа има врска со она што го збориме не знам.
Колку што знам не важат истите правила за товарно, работно и патничко возило затоа на пример до одредена големина/килажа е 80 на др 100 итн
Hyundai Elantra 6th G