Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 910553 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
Одг: Перење возила
« Одговори #900 на: 15 Мај 2017, 12:43:39 pm »
Има начин „како“ ама или никој не го прави тоа, или ќе е скапо. Се пере прво со вап, се прска активна пена, се пере пак, и се суши со микрофибер (само ја ставаш крпата на површина и ја тапкаш да упие вода) или се дува водата со компресор). Со оглед на тоа што колата е од Европа, и кошта 180.000+ евра, сигурно ќе може да си дозволи газдата ;D

Ај да префрлам овде..

Викендов ја перев колата сам после кој знае колку време и јасно ми стана зашто сум се откажал.
После перењето имаше секаде флеки од бигор, пошто немам вап и додека исперам еден дел, другиот се исушил. Џабе поминувам после со микро-фибер крпа.
Иако користам нов сунѓер пак не е испрана како што треба.

Златен Бушав, никад нема да ја исперам како што ми ја перат кај него... нема шанси.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #901 на: 15 Мај 2017, 15:47:59 pm »
Поздрав од дождот до сите кои викендов переа кола :)

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8372
  • Плинаш!!!
« Одговори #902 на: 15 Мај 2017, 17:46:41 pm »
Мојата е у гаража

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #903 на: 15 Мај 2017, 18:24:52 pm »
Има начин „како“ ама или никој не го прави тоа, или ќе е скапо. Се пере прво со вап, се прска активна пена, се пере пак, и се суши со микрофибер (само ја ставаш крпата на површина и ја тапкаш да упие вода) или се дува водата со компресор). Со оглед на тоа што колата е од Европа, и кошта 180.000+ евра, сигурно ќе може да си дозволи газдата ;D

Ај да префрлам овде..

Викендов ја перев колата сам после кој знае колку време и јасно ми стана зашто сум се откажал.
После перењето имаше секаде флеки од бигор, пошто немам вап и додека исперам еден дел, другиот се исушил. Џабе поминувам после со микро-фибер крпа.
Иако користам нов сунѓер пак не е испрана како што треба.

Златен Бушав, никад нема да ја исперам како што ми ја перат кај него... нема шанси.

Многу важно е да не е изложена колата на директно сонце, препорака од мене во подоцнежните часови тоа да го правиш.
Сунѓерот смени го со микрофибер ракавица и ако си во можност користи две кофи, едната со вода и шампон а другата само вода за да ја миеш ракавицата. За сушење јас користам еленска кожа и по неа поминувам со микрофибер крпа. А за финиш можеш да си набавиш било каков quick detailer spray, speed wax итн. и ќе приметиш разлика во перењето.  :D
« Последно менување: 16 Мај 2017, 13:16:19 pm Passat3B »

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #904 на: 16 Мај 2017, 10:17:04 am »
@Passat3B Фала на советите, ќе морам да се обидам уште еднаш. Денес сакав да земам и PolishExpress па ќе пробам.

Присутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #905 на: 16 Мај 2017, 12:02:46 pm »
@Passat3B Фала на советите, ќе морам да се обидам уште еднаш. Денес сакав да земам и PolishExpress па ќе пробам.
Ајде веќе да го земиме тој PolissExpress,  време е за перење веќе а Sonax wash&wax го завршив

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен shajka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 172
« Одговори #906 на: 19 Мај 2017, 15:38:48 pm »
Некој дали има искуство од Делфин тим сервис за хемиско чистење на возила ?

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #907 на: 19 Мај 2017, 15:49:08 pm »
Некој дали има искуство од Делфин тим сервис за хемиско чистење на возила ?

Ги збореа некаде не по фино. Ги имаш @dame @Perfect Car Care @Auto Car Care @Busav  на форумов. Не се прави хемиско секој ден.

Него стигна Polish Express-ов, утре ќе си дадам уште една шанса, или че ме биде за перач или ќе се откажам.
Само едно прашање, на налепницата пишува да се раствори 1:20, а момчето од Велмар ми рече 1:10 ??

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #908 на: 19 Мај 2017, 16:29:16 pm »
Грешен Бушав си тагнал :)

Ping @Bu$aV MeGaNe  :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #909 на: 19 Мај 2017, 21:39:06 pm »
Јас 1:10 го растварам, т.е кило вода и 100мл. полиш.
Вака испаѓа и има поголема трајност од восок нанесен на неисчистен лак ;D

https://www.youtube.com/watch?v=SC8-KgYeao0

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #910 на: 26 Мај 2017, 20:44:55 pm »
Одличен канал за перење/полирање/средување.

https://www.youtube.com/channel/UCFjVBSAfPGjTNsEhjaBG01A

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #911 на: 26 Мај 2017, 20:47:28 pm »
Одличен канал за перење/полирање/средување.

https://www.youtube.com/channel/UCFjVBSAfPGjTNsEhjaBG01A
Одамна сум субскрајбнат, стварно има корисни рабоќе :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #912 на: 26 Мај 2017, 21:02:35 pm »
Такоѓе, дури некои клипови си ги гледам по неколку пати, ме опушта. ;D

Отсутен killerrche

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #913 на: 10 Јули 2017, 16:21:35 pm »
Ај малку помош.
Имам Керчер чистач под притисок и Керчер FJ 6 foam nozzle. Имам и Керчер 3 во 1 шампон али никако да го постигнам тој foam ефект како што е на youtube.
Дали правам грешка во соодносот на шампонот што го турам во nozzle-то (го мешам 1 према 3), дали воопшто не треба да го мешам со вода, искрено незнам.
Освен тоа кога foam nozzle-то ми е отворено на мах. горе-доле се достигнува foam ефектот, ама пак веднаш ми се троши шишенцето, така што треба 2 пати да го полнам за да ја поминам цела кола, од друга страна ако го намалам на мах, тогаш пак многу водлесто прска.
На youtube колку што гледав не е така, и не се празни баш толку брзо.
Некој совет, некој hint?
Фала.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #914 на: 10 Јули 2017, 16:27:03 pm »
Дали како прво шампонот е наменет за употреба како пена, можно е самиот шампон да не пени (ако е со восок).

Треба активна пена да си купиш.