Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 785859 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3314
Одг: Перење возила
« Одговори #2550 на: 15 Септември 2020, 09:57:26 am »
Dali imase bilo kakva zastita sealant ili slicno?

Ova so perenjevo stvarno problem veke seriozen.
Jas prestanav da peram vo edna od Sonax peralnite zatoa sto koristat Sonax odmastuvac za penjata.

Немав никаков sealant или заштита ставано. 

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4456
« Одговори #2551 на: 15 Септември 2020, 09:57:31 am »
Конкретно на Окта во Ново Лисиче (Гала Ваш мислам дека се вика), немаат опции за посебно перење на бандаши, туку има 1. топла вода со шампон 2. ладна вода 3. нешто со восок за после перење и 4. плакнење
И јас 2-3 пати у последниве 2 месеци перам таму, ама и двете коли се прилично стари па неможам да кажам некои негативни ефекти од перењето таму.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30266
    • CARclub.mk
« Одговори #2552 на: 15 Септември 2020, 09:58:49 am »
- пластиките кои што се под брисачите  на долниот дел од шофершајбната од црна боја станаа светло сиви

Во периодот меѓу затварањето на старата перална на Бушав и отварањето на Градска Перална, и јас перев во самоуслужните перални и јас го приметив скроз истово. За тие неколку месеци забележав многу позабрзано „обелување“ на црните пластики на Голфот.

Скроз го имам истото мислење. Не би сакал ни да претпоставувам што прават со хемикалиите.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #2553 на: 15 Септември 2020, 09:59:51 am »
- пластиките кои што се под брисачите  на долниот дел од шофершајбната од црна боја станаа светло сиви

Во периодот меѓу затварањето на старата перална на Бушав и отварањето на Градска Перална, и јас перев во самоуслужните перални и јас го приметив скроз истово. За тие неколку месеци забележав многу позабрзано „обелување“ на црните пластики на Голфот.

Скроз го имам истото мислење. Не би сакал ни да претпоставувам што прават со хемикалиите.

ПАРИ ПРАВАТ  ;)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2554 на: 15 Септември 2020, 10:26:22 am »
да не ги повторувам останатите симптоми

најчесто Гала СЦБТ
колата е гаражирана минатите 2 години

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3753
« Одговори #2555 на: 15 Септември 2020, 10:43:23 am »
Истото и кај мене на Туранот, пластиката под шоферка сива и фаровите магично матираа.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2787
« Одговори #2556 на: 15 Септември 2020, 11:51:39 am »
Graganska tuzba?

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #2557 на: 15 Септември 2020, 11:56:00 am »
вчера перев во новата самоуслужна до PSS усје
носете си маска мириса на канализација,
се надевам дека е од решетката за одводот под кола а не од водата за перење  :-X

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #2558 на: 15 Септември 2020, 12:30:20 pm »
Dali imase bilo kakva zastita sealant ili slicno?

Ova so perenjevo stvarno problem veke seriozen.
Jas prestanav da peram vo edna od Sonax peralnite zatoa sto koristat Sonax odmastuvac za penjata.

Мислам дека во денешново време и хемиите на тие самопослужни перални, и восок и силант поконвенционален (читај: брз и евтин) како што користиме повеќето, не помагаат. 

Самопослужните ги користам кога ми е чиста колата, само прашината да ја бутнам. Хемија не ни помислувам да ставам. И на двете коли.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7195
« Одговори #2559 на: 15 Септември 2020, 13:28:24 pm »
Само да го потврдам сомнежот на Златко.

Од кога ја земав 147,секогаш ја перев дома (имам услови во куќа сум). Од 2011 до 2017 го практикував ова, и иако колата беше произведена 2001, немаше ниту замаглени фарови, ниту оштетување на лак (за последново накверојатно не е фабричката боја ама нејсе)
Откако фамиликата ни се зголеми за 2 члена за кратко време и времето што го имав слободно се сведе н минимум, ја носев 1 или 1.5 година на локални перални. Интервал во просек на 2 месеци. Внатре сам ја чистев од хигиенски причини.
Од 2018 забележав за кратко време, замаглување на фаровоте, оштетување на кровот и една бројка изгубема од знакот 147, другите скоро ќе паднеа.

Еден член спомна дека на перални без проблем се вади и резидуалот штомсе создава при кочењето. Јас кога сум ја перел никогаш не сум успевал тоа да го извадам.
Ваљда по искуствата овде можеме да го најдеме виновникот, а не е тој што цело време си викаме, абе топла клима, сонце бла бла.

Уште еден фан факт, на татко ми Фелиција, произведена 1997, никогаш не е перена во перална и претпоставувате, како нови се.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #2560 на: 15 Септември 2020, 13:36:32 pm »
Фелиција од 97ма сигурно има стаклени фарови :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7195
« Одговори #2561 на: 15 Септември 2020, 15:29:36 pm »
Значи затоа мотото е Simply clever :D

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2787
« Одговори #2562 на: 15 Септември 2020, 17:16:33 pm »
Plus site pocnavme da koristime osmoza i da ne ja prebrisuvame kolata, sto od mrza sto od zastita da ne se grebe.
Taka da ako dovolno ne se isplakne toa hemikalijata ostanuva da deluva...
A ja se cudam od sto mi se zaeba keramikata, dobro e barem na toa ostanalo izvadiv sve komplet na vreme.

Sega sum zastoten so dva sloja Fusso99 Coat pa ke pratam...

Присутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3883
« Одговори #2563 на: 15 Септември 2020, 18:09:29 pm »
Prati, stegaj kicmata, vitamini 40+ 😛 i zaperuj doma odvreme navreme i nema da imas maka 😁

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9025
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #2564 на: 15 Септември 2020, 19:13:15 pm »
Значи затоа мотото е Simply clever :D

Базинга!

Со малата разлика што овие поновиве преживуваат повеќе од 100.000 километри :)))))
Министерство за транс, поп и виски.