Автор Тема: Животно осигурување  (Прочитано 25215 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
Одг: Животно осигурување
« Одговори #75 на: 21 Мај 2014, 09:49:25 am »
Jas ne glumam nisto, sakam da soberam informacii i potoa povtorno da se osig. zivotno , ama ete vie kako vraboteni :) vo Grave ne sakate da spodelite informacii.
Potocno toa sto go spodeluvate ne sakate da go potvrdite so dokazi. Samo pisuvate Grave ima .......... m2 nedviznini,  ispalati steti od milijardi   itn...
Nikako da odgovorite na prasanje. Nikoj ne prasa kolku steta ima isplateno ili kolku nedviznini ima.
Ako znaete odgovorete. Ako ne mozebi ke se najdi nekoj sto ke znae da odgovori :)

Не знам од каде идејата дека јас сум вработен во Граве.

Ако сакаш повторно да се осигураш животно, ти препорачувам да си направиш муабет со агент што работи со продажба на полиси, од било која куќа која нуди животно осигурување (Винер, Граве, Кроација, можда уште некој...).

Јас не сакам, и нема да го споделам тоа што е од голема важност за мене. Во документите каде се напишани пресметките за моето осигурување и штедење ги има процентите. За да се увиди процентот, треба да се увидат и вложените бројки и крајната сума, а тоа ни под разно нема да го споделам, па кој сака нека е.

Ако некој друг има увид на некаков посебен документ со чисто наведени проценти, слободно нека го прикаже, ако мисли дека треба и не се загрозува самиот себе.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #76 на: 21 Мај 2014, 09:51:42 am »
Абе, се нуди животно осигурање на куче? да си го осигурам кучето?

:D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #77 на: 21 Мај 2014, 09:54:13 am »
Јас ќе ти го осигурам. Однеси го кај Миле со слама да го наполни после давам гаранција 30 години.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1527
« Одговори #78 на: 21 Мај 2014, 10:25:03 am »
Jas ne glumam nisto, sakam da soberam informacii i potoa povtorno da se osig. zivotno , ama ete vie kako vraboteni :) vo Grave ne sakate da spodelite informacii.
Potocno toa sto go spodeluvate ne sakate da go potvrdite so dokazi. Samo pisuvate Grave ima .......... m2 nedviznini,  ispalati steti od milijardi   itn...
Nikako da odgovorite na prasanje. Nikoj ne prasa kolku steta ima isplateno ili kolku nedviznini ima.
Ako znaete odgovorete. Ako ne mozebi ke se najdi nekoj sto ke znae da odgovori :)

Не знам од каде идејата дека јас сум вработен во Граве.

Ако сакаш повторно да се осигураш животно, ти препорачувам да си направиш муабет со агент што работи со продажба на полиси, од било која куќа која нуди животно осигурување (Винер, Граве, Кроација, можда уште некој...).

Јас не сакам, и нема да го споделам тоа што е од голема важност за мене. Во документите каде се напишани пресметките за моето осигурување и штедење ги има процентите. За да се увиди процентот, треба да се увидат и вложените бројки и крајната сума, а тоа ни под разно нема да го споделам, па кој сака нека е.

Ако некој друг има увид на некаков посебен документ со чисто наведени проценти, слободно нека го прикаже, ако мисли дека треба и не се загрозува самиот себе.
Jas od nikoj ne pobarav da go postira dokumentot kade sto pisuva na koi sumi ste osigurani(toa e privatnost, i jas ne bi go postiral mojot), neznam od kade ispadna toa. Tuku da se prilozi nekoj dokument kade se navedeni tie %(dokolku ima takov) i neznam na koj nacin ke se zagrozi samiot sebe ??? Bidejki jas sum osiguran pred nekoi 8 godini i bi sakal da ja promenam osig.kom. dokolku Grawe navistina isplaka takvi osig.sumi posle zavrsuvanjeto na zivotnoto osig.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Одговори #79 на: 21 Мај 2014, 10:33:25 am »
При муабети со неколку агенти и на еден семинар, беа кажани случаи во кои е исплатено животно осигурување на лицата наведени во полисата на осигуреникот. Не се сеќавам за колкави точни суми стануваше збор.

Што се однесува до штедењето, никој кај нас нема да ти каже колку добил на крај, бидејќи на никој сеуште не му завршил периодот на штедење.

Ќе проверам подетално дома, па ако има некаде наведено информации за проценти без да се откриваат детали за мене и/или моите вложени и осигурани средства, ќе ги сликнам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29789
    • CARclub.mk
« Одговори #80 на: 21 Мај 2014, 10:37:39 am »

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #81 на: 21 Мај 2014, 10:43:39 am »
При муабети со неколку агенти и на еден семинар, беа кажани случаи во кои е исплатено животно осигурување на лицата наведени во полисата на осигуреникот. Не се сеќавам за колкави точни суми стануваше збор.

Што се однесува до штедењето, никој кај нас нема да ти каже колку добил на крај, бидејќи на никој сеуште не му завршил периодот на штедење.

Ќе проверам подетално дома, па ако има некаде наведено информации за проценти без да се откриваат детали за мене и/или моите вложени и осигурани средства, ќе ги сликнам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #82 на: 21 Мај 2014, 10:46:40 am »
Јас ќе ти го осигурам. Однеси го кај Миле со слама да го наполни после давам гаранција 30 години.

:D :D :D :D

@velestrumf Ја следам темава од почеток, и го читам Бојан како се рекламира. Тоа "па одете пак вие во банките ваши мили нека ве крадат" и "не, никој нема подобра понуда од мене" според мене се знаци на агресивен маркетинг. Нема знак од "Граве се рекламира со word-of-mouth маркетинг", како што кажува Бојан.
Не му посочив дека нешто мене ми смета, јас сум веќе осигуран во Кроација, му посочив зошто некој што не е осигуран заради таквиот однос може да се сврти кон конкурентите.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3081
« Одговори #83 на: 21 Мај 2014, 10:59:23 am »
И каде би се осигурал ти?

У Граве.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #84 на: 21 Мај 2014, 12:40:08 pm »
Вака значи :

@koce

1. Ниту една осигурителна компанија нема да ти даде фиксен процент на добивка. Па и процентот на добивка во банка може да има промени, и за тоа ке бидете писмено известени нели. Тие 65.5 % се уствари очекувана добивка за времетраење на програмот ( што би дошло 2-4 % годишно ) со тенденција да порасне. Меѓутоа искуството покажало дека под тој процент добивката не била никогаш. Граве во Словенија е од 1991 година и таму очекуваната добивка е преку 105 %.

2. Ако сакаш доказ за тоа, постои ревизиски извештај за добивка за минатата година. Треба да се поднесе барање за него.

3. Како заработува Граве ? Веќе кажавме - на принцип градење згради. Ние уплаќаме годишна премија за осигурување и Граве работи со нашите пари, т.е гради згради и ги рентира. Колку повеќе згради, толку поголема добивка од рента.

Ова не е работа за која може генерално да се зборува. Секој човек е различен, има различни барања, различни прашања, и затоа се закажуваат термини.

Поздрав !

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #85 на: 21 Мај 2014, 13:12:52 pm »
Вака значи :

@koce

1. Ниту една осигурителна компанија нема да ти даде фиксен процент на добивка. Па и процентот на добивка во банка може да има промени, и за тоа ке бидете писмено известени нели. Тие 65.5 % се уствари очекувана добивка за времетраење на програмот ( што би дошло 2-4 % годишно ) со тенденција да порасне. Меѓутоа искуството покажало дека под тој процент добивката не била никогаш. Граве во Словенија е од 1991 година и таму очекуваната добивка е преку 105 %.

2. Ако сакаш доказ за тоа, постои ревизиски извештај за добивка за минатата година. Треба да се поднесе барање за него.

3. Како заработува Граве ? Веќе кажавме - на принцип градење згради. Ние уплаќаме годишна премија за осигурување и Граве работи со нашите пари, т.е гради згради и ги рентира. Колку повеќе згради, толку поголема добивка од рента.

Ова не е работа за која може генерално да се зборува. Секој човек е различен, има различни барања, различни прашања, и затоа се закажуваат термини.

Поздрав !
@ucenik 
Znaci:
1. Tie procenti koi agentite na Grave gi potenciraat tolku mnogu se OCEKUVANA DOBIVKA , a ne GARANTIRANA DOBIVKA . E sega rabotite pocnaa da mi se razjasnuvaat.
Primer: Uplata od 300 sekoja godina vo period od 30 godini= 9000 evra. Dobivkata bi bila +5850 evra(65% od 9000) = okolu 14.850 evra.
I kako prvo presmetkata neli treba da se pravi na ovoj nacin: se racunaat tie 2-4% godisno(vo primerov ke zemime 2%). Prvata godina 2%-300e=6e ; 2%-600e=12e ; 2%-900e=18e...;2%-8700e=1743;2%-900e=180evra i koga ke napravime zbir na celovo za 30 godini izleguva 2790e, znaci 9000e+2790e= 11.790evra.  

Mislam deka mi e tocno presmetano (imav 4 po matematika :). Popraveteme ako ne e tocna presmetkata. Koj ke ja objasni razlikata od 3000 evra ???
Pozdrav
« Последно менување: 21 Мај 2014, 13:27:07 pm koce1102 »

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #86 на: 21 Мај 2014, 15:19:03 pm »
^ Имаш порака.

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #87 на: 22 Мај 2014, 11:10:35 am »
Nekoj da mi odgovori na gornovo prasanje (za presmetkata)?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43916
  • Il Moderatore
« Одговори #88 на: 22 Мај 2014, 12:57:34 pm »
Јас ќе ти одговорам - не ти е точна.

Првата година ако дадеш 300 евра, 2% се 6 евра, втората година си дал уште 300 евра, па имаш 606 евра, 606 + 2% се 618,12, а не 612. Треата година имаш 918,12 со камата, 936.49 евра а не 918.....итн итн..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #89 на: 08 Мај 2015, 13:39:30 pm »
Осигуран во Уника Лајф + и агент кај нив.
Нивната понуда/презентација ми беше најреална и споредив неколку понуди и ја одбрав таа од кај нив.

Споредба :

Машко 35 год, годишна премија 1000 Eвра.
Траење 25 год.
1.UNIQA
2.KROACIA   
3.GRAWE
4.WINNER
Осигурена сума-доживуавање   1.27196 Евра     2. 25489 Евра   3.26401 Евра   4.  25981 Евра
Смрт од несрекен случај   54392 Евра     50978 Евра   79203 Евра    51962 Евра