Автор Тема: Животно осигурување  (Прочитано 24636 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Животно осигурување
« Одговори #45 на: 20 Мај 2014, 15:48:41 pm »
Прашањето треба убаво да се постави:

„Од каде им пари на оригурувачите, ако треба да исплатат на СИТЕ осигуреници?“

И мене ме интересира.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #46 на: 20 Мај 2014, 15:49:32 pm »
Нормално дека го има како документ.

А трето е кога те осигурува компанија која работи 185 години, која преживеала две светски војни, распаѓањето на Австро-Унагарија, реосигурување во компанија која ги има осигурано 80% од авионите во светот, која исплатила милијарди долари осигурани суми кога се срушиле кулите близначки. Да, за моите и вашите 30 000 Е ќе пропаднат. Конкретно за Граве, има преку 2 000 000 метри квадратни недвижнини, инвестира само во недвижнини и поседува 3 банки. Вашата полиса се реосигурува во Munich Re Group, они ја реосигуруваат во швајцарска осигурителна компанија (ама ич не ми текнува името) за на крај да се реосигура во LLOYD. Моментално Граве има влог (за кој има доказ од централен регистар) од 3 000 000 Е во државава со кои гарантира, а пред 7 години кога за прв пат влегле во МКД имале влог 750 000 Е.
Вие и понатаму штедете ги парите под перница или во нашите квази банки кои btw ви даваат камата од 2/3 %.

Deni, има можност ако дадеш лажни податоци при правењето на понудата, односно да се излаже за некоја болест и слично. Инаку ако е се цакум пакум и точно, мало сутра. Не е ова Тетовска компанија од вчера или ТАТ.

Друга работа, мислам дека имаше лимит на колку максимум може да се уплати за штедењето (нешто ми е у глава 3000 евра годишно или така нешто).
Точно 3000Е макс. 40 год. траење на осигурувањето макс.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #47 на: 20 Мај 2014, 15:49:58 pm »
Dokolku nekoj moze i saka da postira slika od toj dokument (ako ima takov, kade sto jasno pisuva deka ke mu se isplati +65% na liceto koe ke se osigura posle 30 godini, ili pak 107% posle 40 godini). Pa site da mozeme da videme deka stvarno ke se isplati taa suma. Moe mislenje e, a sigurno ima i drugi koi mislat deka ovaa rabota e nekako nerealna. I ako znaete da kazete od kade zarabotuva ovaa kompanija ???

Јас имам таков документ, бидејќи веќе 4 години сум осигуран во Граве.

Од разбирливи причини не би го споделил тој документ (ниту сумите наведени на него, ниту било која побитна информација) на форум.

Слободно закажи си состанок со било кој од тие што нудат животно осигурување (Граве, Винер, Кроација итн), ќе ти кажат што е, како е.

И мене ме интересира.

Осигурањето не вклучува случаи на апокалипса или армагедон.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #48 на: 20 Мај 2014, 15:51:43 pm »
Не зборуваме за апокалипса, туку за пензија. Вклучува пензија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #49 на: 20 Мај 2014, 15:53:17 pm »
Сите одеднаш ќе се пензионираат?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #50 на: 20 Мај 2014, 15:53:31 pm »
Инвестиции во недвижнини и хартии од вредност се примарните средства на заработка на осигурителните компании, фондовите и сите помали финансиски институции.
Ти им уплаќаш пари, тие купуваат тоа што им треба, продаваат тоа што не им треба и на разликата си заработуваат.
Затоа што си им обезбедил пари со кои тие си остваруваат профит, ти за возврат добиваш 65%/107% или некој друг процент од вложените средства.

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #51 на: 20 Мај 2014, 16:00:47 pm »

И мене ме интересира.
Од продажбата на 2 000 000 метри квадратни недвижнини, од фирмите стратешки партнери каде што се реосигурува полисата, од трите банки кои ги поседува Граве... А за да треба да им исплатат во ист момент на СИТЕ осигуреници, треба СИТЕ илјадници и милиони осигуреници или да умрат во исто време или да умрат или СИТЕ тие да решат наеднаш да одат во пензија. Сериозно со вакви прашања? Како да јас ве осигурувам или како на Грујо и сличните да е компанијата.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1505
« Одговори #52 на: 20 Мај 2014, 16:03:25 pm »
Dokolku nekoj moze i saka da postira slika od toj dokument (ako ima takov, kade sto jasno pisuva deka ke mu se isplati +65% na liceto koe ke se osigura posle 30 godini, ili pak 107% posle 40 godini). Pa site da mozeme da videme deka stvarno ke se isplati taa suma. Moe mislenje e, a sigurno ima i drugi koi mislat deka ovaa rabota e nekako nerealna. I ako znaete da kazete od kade zarabotuva ovaa kompanija ???

Јас имам таков документ, бидејќи веќе 4 години сум осигуран во Граве.

Од разбирливи причини не би го споделил тој документ (ниту сумите наведени на него, ниту било која побитна информација) на форум.

Слободно закажи си состанок со било кој од тие што нудат животно осигурување (Граве, Винер, Кроација итн), ќе ти кажат што е, како е.

И мене ме интересира.

Осигурањето не вклучува случаи на апокалипса или армагедон.
Ne mora da go postiras celiot dokument so sumite na koi si osig., samo delot kade pisuva deka ke dobies 65%/107% ili nekoj drug procent.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #53 на: 20 Мај 2014, 16:05:08 pm »
Само ја начнав поентата на другиот член.

Обично осигурителните компании (авто на пример) работат со тоа што треба да исплатат на многу мал дел од осигурениците. На пример на 5%. Во случајов со животно осигурување е дека треба на сите да исплатат. Односно 100%. Не одеднаш. Туку општо 100%. Не дека метеор ќе падне, туку дека сите осигуреници некогаш ќе си ги подигнат парите.
Авто осигурувањето се базира на тоа да ти ги изгубиш парите, или само во 5% случаи да ти исплатат. Овдека тие 5% исплаќање се всушност 100% исплаќање. Кога-тогаш ќе треба да исплатат.

Затоа прашувам. Јасно ми е за реинвестирање и слично, сепак се многу пари.

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #54 на: 20 Мај 2014, 16:05:40 pm »
Не мора апсолутни ништо да постира. Ако сакаш ќе седнеме на кафе со директор од компанијата и ќе ти покаже се што не ти е јасно.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1505
« Одговори #55 на: 20 Мај 2014, 17:08:17 pm »
Не мора апсолутни ништо да постира. Ако сакаш ќе седнеме на кафе со директор од компанијата и ќе ти покаже се што не ти е јасно.
Nema potreba od sednuvanje na kafe so direktorot, zosto da go zamarame direktorot so vakvi nebitni raboti, koga vie mozete samo da go postirate delot kade sto pisuva za ogromniot %. A i koi se tie pricini poradi koi ne sakate da go postirate delot kade sto go pisuva toj procent ??? Slucajno dane e TOP SECRET ???  A i toj % se dobiva samo na krajot od osig. posle 20,30,40 godini ili se dobiva i vo slucaj na smrt(na decata,zenata,  svalerkata :D ... ?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #56 на: 20 Мај 2014, 17:36:31 pm »
Полисата на брат ми беше 650 евра годишно.20 години(таков договор имаше направено) по 650 евра се 13.000 евра,а после тие 20 години требаше да земи 20.000 евра.
Во меѓувреме,ако нешто се повредиш или не дај Боже смрт си имаше таму табела колку следува.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
Одг: Re: Одг: Животно осигурување
« Одговори #57 на: 20 Мај 2014, 18:09:44 pm »
Nema potreba od sednuvanje na kafe so direktorot, zosto da go zamarame direktorot so vakvi nebitni raboti, koga vie mozete samo da go postirate delot kade sto pisuva za ogromniot %. A i koi se tie pricini poradi koi ne sakate da go postirate delot kade sto go pisuva toj procent ??? Slucajno dane e TOP SECRET ???  A i toj % se dobiva samo na krajot od osig. posle 20,30,40 godini ili se dobiva i vo slucaj na smrt(na decata,zenata,  svalerkata :D ... ?

Врз база на тој процент е направена пресметката за моето животно осигурување и штедење. И не, не би ја споделил таа информација.

Во случај на смрт имаш загарантирана сума која ќе биде исплатена на лицето/лицата кои си ги навел во полисата.

Во случај на траен инвалидитет (ова е опционално осигурување, по желба на осигуреникот), има друга сума која ќе ти биде исплатена тебе.

Во случај на завршување на договорениот период за штедење, парите ќе ти бидат исплатени тебе, со сите камати, добивки, проценти итн.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #58 на: 20 Мај 2014, 19:36:58 pm »

И мене ме интересира.

Тоа е предмет на обработка на актуарската математика/наука.

Од продажбата на 2 000 000 метри квадратни недвижнини, од фирмите стратешки партнери каде што се реосигурува полисата, од трите банки кои ги поседува Граве... А за да треба да им исплатат во ист момент на СИТЕ осигуреници, треба СИТЕ илјадници и милиони осигуреници или да умрат во исто време или да умрат или СИТЕ тие да решат наеднаш да одат во пензија. Сериозно со вакви прашања? Како да јас ве осигурувам или како на Грујо и сличните да е компанијата.

Оди продај 2.000.000 метри квадратни недвижнини да видиш колку ќе им падне цената. Дури и да успееш да ги продадеш нема да останеш со повеќе од 10.000.000.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Одг:
« Одговори #59 на: 20 Мај 2014, 20:04:06 pm »
Па ваљда не се на едно место бе да му ебам мајката...

Бог да чува, какви дилетантски муабети...