Автор Тема: Купување на увезен автомобил?  (Прочитано 162659 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Купување на увезен автомобил?
« Одговори #300 на: 27 Мај 2016, 15:01:07 pm »
Продовачот ќе си ја има целата документација и само ги приложуваш.

Најпаметно е дур чекаш таблици да си извадиш пробни. Процедурата за таблици е од 3 до 7 работни дена.

Пробни таблици за 5 дена е околу 1500 денари (фактички плаќаш осигурување за тие 5 дена) и си возиш рает. Ако те видат џандарите со цол или без таблици веднаш те застануваат. ВЕДНАШ! Не ти се исплаќа да се заебаваш за 1500 денари со џандари.

Јас уплатив за пробни за двете коли и си возев рает дур да ми дојдат таблиците.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #301 на: 27 Мај 2016, 16:39:22 pm »
дечки,што документи треба да ми даде продавачот на увезено возило,со платени сите давачки до регистрација?
каква е процедурата за регистрација,се оди во станица за технички преглед и таму се завршува се или има и нешто друго?
Мој совет е: ти плати ги давачките, нека ја регистрира на негово име, после само купопродажен
правиш со нова сообрќајна, инаку ако заглавиш со некој документ што може да му фали на негово име,
многу ќе ти се одолговлечи цела работа, а ако му го платиш возилото, не ќе биде многу заинтересиран
да ти заврши работа.
А возилото ќе му го платиш после преносот на нотар.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #302 на: 27 Мај 2016, 17:06:49 pm »
Ај ти преведи ми ја 159ката па после нотарот ќе ти ја платам, бива ли?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #303 на: 27 Мај 2016, 21:38:20 pm »
фала многу за одговорите,веројатно се ќе иде подмачкано :)
а за пробни,немам потреба да ја возам колата,имам и друга,па не би фрлал пари за џабе.
да земам таблици па ќе ја претставам у соодветна тема. (А 180 CDI земав)

дополнување:
после заверка на нотар,отидовме на технички,па они ги пуштаат документите до мвр за потврдата од интерпол.за ова чекав точно 7 дена,па со АО си земав таблици.у целиот процес само потврдата ја кочи работата, несфатливо ми е за 2016 год документите да ги праќаат по курир, место на некоја web страна да укуцаат тоа што треба и да искочи дали е или не е крадена колата.
« Последно менување: 12 Јуни 2016, 06:38:56 am ficomk »

Отсутен зоки поки

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #304 на: 14 Јуни 2016, 09:01:41 am »
Здраво,
ме интересира колку кошта префрлањетоа на МК таблици за AUDI A3 2004 -2005 година 1.9 TDI?
Благодарам.

Отсутен TDI-freak

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #305 на: 29 Јануари 2017, 23:01:39 pm »
Здраво. Сакам да прашам дали може да се царинува машината
Vw passat b5.5 (3BG) 1.9TDI 96kw 131hp
Год: 08.2002
Еуро 4
За повеќе инфо од колата
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=303576055

Прашувам пошто заинтересиран сум да го земам но ми викат дека не може да се царинува! Дека еуро 4 значи за колите произведени од 01.2005
Ако некој знае повеќе за еуро 4 да ми објасни би било супер
Благодарам однапред

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #306 на: 29 Јануари 2017, 23:11:59 pm »
Сериозно за Пасат од 2002 со 250.000 километри би дал скоро 5000 евра?

Отсутен TDI-freak

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #307 на: 29 Јануари 2017, 23:45:33 pm »
Линкот на брзина го зедов за да не напишам цел реферат за колата, позз

Отсутен Wolf

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #308 на: 30 Јануари 2017, 15:44:41 pm »
Zdravo da prasam kola so bg dokumenti sve ima, zavedena kako tovarno vozilo no veke nekolku meseci e vo mk sakam da prasam dali moze da se vrati vo bg sa da se prevedi na drugo lice.. kupi/prodaj... nekoj velat deka bi ja zemale na granica nekoj po iskusen sto kako ???

Fala!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #309 на: 30 Јануари 2017, 15:51:40 pm »
....

Нема да ти ја земат на граница, ама ќе платиш дебела казна. Престојот на товарни возила е ограничен на пет дена, ако нема работа со неа во Македонија. А можеби и реална можност е да ти ја запленат на граница. Ако е само возило/кола/не можеш да познаеш дека е товарно возило, изнеси ја и прави се удрен. Ама ризик е тоа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #310 на: 30 Јануари 2017, 16:26:16 pm »
Zdravo da prasam kola so bg dokumenti sve ima, zavedena kako tovarno vozilo no veke nekolku meseci e vo mk sakam da prasam dali moze da se vrati vo bg sa da se prevedi na drugo lice.. kupi/prodaj... nekoj velat deka bi ja zemale na granica nekoj po iskusen sto kako ???

Fala!

Јас ти кажувам дека може по ПП ке ти пратам бројче од пријатели што можат да ти помогнат или ке те препратат кај друг што може да ти помогне со товарно возило, пошто мене ми имат завршено работа со кола во МК со истечена регистрација и кај мене во двор седеше додека јас бев во БГ со сопственикот, ја преведовме, ја регистривав, помина без грешки на регистрација(ако и покажев слика од колата, ке ме каменуваа на плоштад) за 5евра(услуга), сега пошто се воде како товарно возило, можеби не е баш лесно, ама сигурно може, само треба да го имаш вистинскиот човек.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #311 на: 30 Јануари 2017, 16:30:29 pm »
....

На тебе ништо нелегално не ти завршиле или екстремно ти помогнале. Нормална процедура е тоа. Проблемот тука е на излез од Македонија, дали да застане на царина на излез или не. И ако е пишан товарен, како да го снема од евиденцијата на царина за влезени товарни возила.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #312 на: 30 Јануари 2017, 16:42:33 pm »
Како мислеш ништо не легално? Па каде е колата? Не треба колата да биде во Благоевград на регистрација? Башка, колата немаше платено данок, нерегистрирана, а и да можев да ја однесев, којзнае дали нешто воопшто ке поминеше на регистрација... колата беше кутија со мотор, не требаше ни кола да се нарекува, ама за прва кола и за учење, супер беше.

Инаку верувам дека може се да се реше, само треба прво да се пронајде “вистинскиот човек“(на висока функција во управата за регистрација, како АМСМ што е кај нас) и тој може да ти заврше работа, само секако за одредена сума. Ако не, најди си друго товарно возило да не те боли глава.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #313 на: 23 Јули 2017, 14:29:31 pm »
Шваке каталогот што беше на нет го нема, дали некој знае каде може да се види каталошка вредност за царинење?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #314 на: 23 Јули 2017, 14:39:49 pm »
КАко беше сега со увозот на половните возила,дали мора да исполнува ЕУР4 норми само за издувните гасови или и некои други норми како безбедност и сл.?
Пошо горе се наоѓа и еур2 или еур3 возило со вграден филтер кое исполнува еур4 и има зелена налепница.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D