Автор Тема: Восоцирање на возило  (Прочитано 283702 пати)

Отсутен zlatkor

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
Одг: Восоцирање на возило
« Одговори #315 на: 03 Март 2016, 11:22:29 am »
Здраво Дечки,

Доста ве читам во оваа па и темата за полирање па решив сам да пробам да ја восоцирам колата па имам некои нејаснотии пред да почнам со процедура.
Исто гледав видеа на јутуб што како па за сигурно да си прашам тука пак.

Кола:
Голф 5 ЦРН 2004

Бојата на колата е релативно зачувана па восоцирањево би му дошло како заштита и сјај.

Како прво што восок препорачувате? Тука во Гостивар па и нема некој голем избор. Производите на Сонакс и К2 се највеќе застапени па препорачувам некој од нив да користам.

Од К2 како што гледав имаше течен и тврд восок па ете од нив два кој би бил соодветен.

Друга работа. Нанесувањето. Пошто немам полирка нанесувањето би било рачно али и купувањето на некоја полирка до 5000-6000 денари не е исклучено доколку би се завршила работата многу побрзо и полесно.

Доколку би одел на рачно, не ми  е јасно колку од стреството би нанесол на колкава површина? Да не испадне да го ставам целото :)

За нанесување со што да го нанесувам? Има некој специјален сунѓер или? Каков да барам?

После нанесување колку време колата треба да остане пред да се пребрише?

За бришење како што ве разбрав со микрофибер крпи така?

Што ако останат флеки после пребришување или ако евентуално нешто заебам. Дали со перење со шампон со висока PH цел восок ќе излезе заедно со флеките?

Дали треба уште нешто да се нанесе после нанесување восок?

Поздрав.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #316 на: 03 Март 2016, 20:02:38 pm »
немој да се учиш на црна боја :)

Отсутен zlatkor

• Јуниор
  • **
« Одговори #317 на: 03 Март 2016, 21:12:20 pm »

немој да се учиш на црна боја :)

Јебига, да го префарбам ондак па да пробам :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #318 на: 03 Март 2016, 21:37:38 pm »
K2 Ultra wax ти е добар тврд восок, јас таков имам и го препорачувам  :)
На Sonax исто така имаш многу квалитетни восоци, далеку подобри од К2 па ако најдеш од сонакс уште подобро.
Исто ако можеш да набавиш од Turtle Wax течен восок (зелено шишенце е), има убав beading и sheeting  :)
За нанесување имаш сунѓерче на Sonax околу 100че е (Тинекс, Веро..) а некои восоци доаѓаат и со сунѓерче (како К2 Bold) па можеш тоа да го искористиш.

За бришење на восокот ти препорачувам квалитетни микрофибер крпи, не се многу скапи, јас од Макпетрол земав 5 за 190 така нешто беа, има во Jumbo 10 микрофибер крпи за 250 ден.  :)

А за нанесување..  ;D  ;D
« Последно менување: 03 Март 2016, 21:44:27 pm Passat3B »

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7216
  • French diamond
« Одговори #319 на: 03 Март 2016, 22:08:53 pm »
Восок можи било кој од наведените на Passat3B... ако ти е повеќе за сјај на бојата јас ти го препорачувам 3M Performance Finish, најдобар сјај добив од него од сите до сега што ги имам пробано восоци и го препорачувам. И најлесен е за работа.

Инаку за нанесување прво ќе го испериш добро голфот, ќе го оставиш да се исуши скрос и потоа на сунѓерчето ќе капниш 3-4 капки восок накрсно нека биде по една капка. Потоа нежно без стегање и со кружни движења нанесуваш на 40-40цм површина тенок слој, значи мачкаш прво 1/3 од хаубата, па потоа оставаш да се исуши 1-2 минути зависи од восокот, ќе заприметиш дека побелува одкако ќе се постои и исуши(на црна боја лесно ќе заприметиш), а и на допир со прстот кога ќе поминиш по восокот ќе заприметиш дека е сув т.е лесно се "бриши" со прст... тогаш е спремен за отсранување. Потоа кога ќе побели земаш квалитетна микрофибер крпа и исто со кружни движења и БЕЗ СТЕГАЊЕ значи нежно ја пребришуваш површина, што повеќе бришиш то подобар сјај, и така додека не се видиш сам на  бојата  :D

Значи неможиш да згрешиш, 3-4 капки восок на сунѓерчето, нанесуваш со кружно движење на површина 40-40цм, чекаш да побели т.е да се исуши и потоа со микрофибер крпа исто со кружни движења ја пребришуваш површината да го отстраниш восокот. Еве ти и видео за да имаш поубава претстава

И друго ќе гледаш температурата да е барем 15 степени и нагоре, за да суши восокот, инаку нема да можиш да восоцираш ни една врата  цел ден  ;D Исто и јас чекам да стопли времето, па да заиграт рамената и зглобојте  :)

Пробај на крилото или на браник и кажи како ќе ти оди.

Отсутен zlatkor

• Јуниор
  • **
« Одговори #320 на: 07 Март 2016, 10:20:30 am »
Фала дечки на советите.

Викендов си поиграв со ова и еве што излезе. Иначе користев восок на Turtle. Нареден пат се мислам да пробам од Сонакс тие што се за боја, во случајов црна

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #321 на: 08 Март 2016, 14:37:16 pm »
Убав восок е Sonax brilliant wax 1 и колку пари е одприлика?

Dame, Roci?  :)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #322 на: 08 Март 2016, 14:58:53 pm »
520MKD za 250ml, go ima na Lukoil benziskite, extra vosok e drzi negdeka okulu 3 meseci, interesen fakt e toa sto, nekako koga sum go koristel ovoj vosok sum imal cuvstvo deka najlesno se nanesuva i najlesno se brise ( moze i subjektivno da e ova ) ;D
« Последно менување: 08 Март 2016, 15:05:00 pm Roci »

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #323 на: 08 Март 2016, 15:01:37 pm »
У Тинекс го загледав прееска ама невидов цена затоа прашав како е со цена и квалитет.  :)

Незнам дали вреди за парите ама скапичок е.

Мислев да го пробам, инаку имам K2 тврд восок и течен восок на желка  :)

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #324 на: 08 Март 2016, 15:06:37 pm »
Znacitelno poveke trae od k2 ultra wax, toa da ne se lazeme, e sega natamu si e tvoe, K2 e carnauba ( kolku tolku ) vosok, voa e hibrid vosok so polimerni sostojki i dava poubav beading i sjaj  :D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #325 на: 08 Март 2016, 15:38:29 pm »
Za tie pari bi zemal polimer net shield

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #326 на: 08 Март 2016, 15:54:03 pm »
Уште да најдам каде го има  :D

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #327 на: 08 Март 2016, 16:05:58 pm »
Skopje go ima vo hubo replek market 700 denari e :D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #328 на: 08 Март 2016, 21:52:43 pm »
go ima na poveke mesta kaj sto ima proizvodi na sonax

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #329 на: 08 Март 2016, 23:36:29 pm »
2/1 силант и восок,совршен и со најнова технологија, излезе пред еден месец  http://www.mafra.mk/siteproizvodi/carlux