3 месеца откако е наместен темпоматот засега без проблеми, испробан е повеќе пати на подолги патувања, Србија, Бугарија и Грција. Маката дали се исплатеше и да и не, нервозите беа огромни ама кејфот и уживањето на пат уште по големи.
Мегиво пред некое време заокружи бројка од 150 000км, моментално има 152 000км, е сега нема да пишам без проблеми пошто имаше. Тама наполни 150 000 се појави проблем. Проблемот беше мал ама можеше да направи огромна штета.
Ја вадам колата од гаража излегувам од неа и слушам чудно тропање во моторот. Ја вратив одма не ја возев, утре дента правец мајстор. Отидов кај мајсторот кај што ја одржувам последно време, ја гледаа и установиа дека е ременица на алтернатор. Ми препорачаа да не се вози поради ризик да го скине линискиот каиш. Го прашав за цена ми рече околу 3500 денари заменски дел а оригинал најмалце дупло. По муабетот отидов директно во Аутомотив груп. Немаа време ни да ја видат за жал ама после натегање излезе мајсторот и даде иста дијагноза. Во резервни делови ми рекоа дека треба да се размонтира па да се види што модел е алтернаторот, но делот би чинел околу 10 400 денари оригинал и имал на лагер. Отидов дома разговаравме и одлучивме да им ја оставиме на нив да ја прават бидејќи мојов мајстор ми рече требало да се чека. Пошто нејќам никакви импровизации. Утре дента беше сабота, братот ја однесе колата во 10 часот сабајле и се договориле а ја растурат па да се јават за цена колку ќе биде. Ги чекавме саботата ги немаше да се јават добро ајде сабота е, понеделникот ги очекував секој момент да се јават, отидов до таму со брат ми во 3 саат попладне и ја гледаме колава не мрдната од кај што ја оставил и отклучена башка се вртиме околу неа и установивме дека ни сантим не е поместена од саботата. Не влегов внатре, туку им свртев на телефон додека стоев до колата, ги прашав до кај е седанот со таа и таа регистрација? Тој од таму ми вика моментално се работи на него ќе ви свртиме во теков на денов ако не утре сигурно... Си реков ајде и отидов до хубо маркет свртев два круга и пак се вратив колата уште стои. Им влегов ги прашав дали е почната колата воопшто, господинот ми одговори дека ја почнале да ја работат ама некако наеднаш гужва се створило внатре па ја извадиле... Со осмех на лицето му реков дека не ја чепнале 3 дена и ќе си ја земам. Ми кажа само кога имал слободен термин утре. Утре дента им се јавив на Аутомотив и побарав да зборам со некој одговорен и после разговорот ми се јавиа да се извинат и да закажат термин ама веќе јас колата ја однесов кај мојот мајстор.
Мајсторите ја отворија, газдата не знам како ама низ цело скопје не можел да најде ременица заменска и после ми се јави и ми вика едвај најдов еве кај мене е некоја шпанска била 4500 сосе рака. Го прашав дали може ја да барам да си ја земам старата и со мустра ќе барам. Ја земав и видов дека оригиналната е ИНА и со таа правец во Солид пошто они ми се пријателчиња, добар ден добар ден ременица за 1.5 ДЦИ? Дај да видам отиде и донесе потполно иста таква, колку е 2900. Повели парите, фала многу! Отидов му ја дадов на мајсторот дадов за рака и тоа е тоа.
Малтретирање 1 недела со тоа ебаго.
Стара
Нова
Поздрав