Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 419674 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45137
  • Il Moderatore
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #555 на: 07 Април 2016, 15:41:51 pm »
И само пазете на излез од Македонија на царина да не ве фатат со нив, затоа што се смета за царински прекршок. :-)
Знам, и не би сакал да се заебаам со такви работи :) Едноставно, сакам да си платам царина и данок и тоа е тоа што ме интересира. Ако некој знае дали е можно, ок...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #556 на: 07 Април 2016, 15:47:20 pm »
Царина и данок ќе ти наплатат без проблем. Проблемот е дали откако ќе ти ги земат парите ќе ти дадат пробни таблици. Пак ќе ти речам, најдобро ако имаш некој со бугарски пасош или некој што внесува коли за делови, да ти збрка работа. Или ако не сакаш незаконски работи, шлеп за најсигурно (со платени царина и данок) и тоа е тоа.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5256
  • The Spartan General
« Одговори #557 на: 07 Април 2016, 16:02:34 pm »
Знам, и не би сакал да се заебаам со такви работи :) Едноставно, сакам да си платам царина и данок и тоа е тоа што ме интересира. Ако некој знае дали е можно, ок...

Да, можно е. Едноставно ја земаш на цол таблици, завршуваш работа во Царина и ја возиш дома. Таман ќе си имаш документи за сите делови ако сакаш да го атестираш тоа што ќе го менуваш (на пример мотор).

Иста е процедурата како што си ја царини алфата. Самошто, после царинење не продолжуваш на хомологации, метерологии, папирологии. Но, ќе немаш право да ја возиш, пробни таблици, итн, туку ќе мора со шлеп, или со платформа да ја местиш. Затоа најдобра опција ти е да завршиш се, додека ти трае цол-от. Дури и ЕУР.1 може да и извадиш и царина нема да платиш туку само овие другите давачки.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15246
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #558 на: 07 Април 2016, 16:20:14 pm »
Toa so tablite se resava so 5e ako eventualno te fatat a imas bezbroj nacini kako da je te fatat.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #559 на: 07 Април 2016, 16:24:00 pm »

Да, можно е. Едноставно ја земаш на цол таблици, завршуваш работа во Царина и ја возиш дома. Таман ќе си имаш документи за сите делови ако сакаш да го атестираш тоа што ќе го менуваш (на пример мотор).

Иста е процедурата како што си ја царини алфата. Самошто, после царинење не продолжуваш на хомологации, метерологии, папирологии. Но, ќе немаш право да ја возиш, пробни таблици, итн, туку ќе мора со шлеп, или со платформа да ја местиш. Затоа најдобра опција ти е да завршиш се, додека ти трае цол-от. Дури и ЕУР.1 може да и извадиш и царина нема да платиш туку само овие другите давачки.

Тоа, само ме кочи што е ЕУРО2, па да не му текне на некоја будала дека не може да ја увезам...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5256
  • The Spartan General
« Одговори #560 на: 07 Април 2016, 16:27:08 pm »
Toa so tablite se resava so 5e ako eventualno te fatat a imas bezbroj nacini kako da je te fatat.
Нормално дека се решава.
Јас би возел и на БГ табли кола, ич око нема да ми трепне. Јас возев кола на БГ табли, без да ми трепне око.

Ама едноставно, некои луѓе не сакаат така.  :-\

Тоа, само ме кочи што е ЕУРО2, па да не му текне на некоја будала дека не може да ја увезам...
Ги боли цев на царина што увезуваш, се додека не е крадена стоката, и сѐ е уредно со документите, и е дозволено да се увезува. Друга варијанта е, ако е самото возило од Бугарија/ЕУ, да не го увезуваш со цол таблици, да го увезеш на регуларни.
Тогаш, со печат од царина на сообраќајната можеш слободно да ги изнесеш таблиците преку граница, затоа што реално не правиш царински прекршок. После еден договор на нотар за купопродажба и си готов.

Нема да имаш проблеми. Проверено.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #561 на: 07 Април 2016, 17:04:15 pm »
Симо,јас се нудам да ти помогнам комплетно упола цена од давачките,без ти да имаш некаков проблем. :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #562 на: 07 Април 2016, 19:29:12 pm »
Симо можеш и со ЕУРО 0 да увезеш кола, само нема да можеш да ја регистрираш, а тебе тоа и така не ти треба.

Мечето е снаодлив лик, размисли ја и неговата поефтина опција :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #563 на: 07 Април 2016, 19:36:05 pm »
Секако дека ќе ја размислам. :) Само прво да видам „проектов“ дали ќе го реализирам воопшто :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
« Одговори #564 на: 18 Април 2016, 14:39:41 pm »
Дечки, кoлку пaри е oдјaвa нa тaблици? Требa дa прaтaм дa ми ги oдјaвaт тaблиците пa дa не чекa чoвекoт зa oткуп oти немaм дoбрo искуствo сo кaргoтo.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #565 на: 18 Април 2016, 16:29:12 pm »
400 ден.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
« Одговори #566 на: 18 Април 2016, 16:50:41 pm »
Фaлa.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #567 на: 19 Април 2016, 03:34:50 am »
Ја знам и една кола што 5 години се вози нерегистрирана, ама не е тоа муабетот. Тоа може да постираш у рубриката „Верувале или не“

Според закон е 30 дена, а не-дај-боже некој да го прочита твојот пост и да го земе здраво за готово .... дали ќе ги сносиш последиците ?

не си во право... пред неколку години донесоа закон кој вели, едно возило, едни таблици. ако сопственикот ги одјави, тоа е веќе друга работа, ама ако не ги одјави, и после 30 години, ако реши да ја регистрира, (и успее во тоа) таблиците ќе бидат истите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #568 на: 19 Април 2016, 12:40:54 pm »
Мене ми побараа да ги сменам таблиците рди тоа што беше повеќе од година дена нерегистрирано возилото.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
« Одговори #569 на: 19 Април 2016, 13:36:12 pm »
Мене ми побараа да ги сменам таблиците рди тоа што беше повеќе од година дена нерегистрирано возилото.
Сакале да продадат таблица+