Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 419662 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30778
    • CARclub.mk
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #525 на: 10 Март 2016, 19:16:56 pm »
Од аспект на пенали, нема никакви. Можеш да ја оставиш колата 3 години нерегистрирана, па пак да си ја регистрираш.

Таблици мислам дека ќе мораш да смениш бидејќи по истек на регистрација му доаѓа како прв пат да ја регистрираш колата.

Проблемот е што ден после истекот на регистрацијата веќе не е легално да е колата на улица. Не е регистрирана, не е осигурана. Не-дај-боже да се деси некоја (па и најмала) дешавка, по дифолт си крив, немаш осигурување никакво (па ќе треба да покриваш трошоци и на другата страна), а ако се инволвира полиција ќе го земеш на усни немиен од казни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45137
  • Il Moderatore
« Одговори #526 на: 10 Март 2016, 19:18:41 pm »
Во рок од месец дена по истекот на регистрацијата, сигурно не мењаш таблици. За повеќе не знам, може да е до 3 месеци...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7266
« Одговори #527 на: 10 Март 2016, 19:24:26 pm »
Колку дена има толерантен период за регистрирање после крајниот рок, без да има пенали, да се мењаат таблици итн?

Цитат
СООБРАЌАЈНАТА ДОЗВОЛА ВАЖИ 1 ГОДИНА
ВНИМАВАЈ: Ако во рок од 30 дена од денот на истекот на важењето на сообраќајната дозвола не се поднесе барање за продолжување на регистрацијата, возилото се брише од евиденцијата на регистрираните возила, а регистарските таблици се одземаат, односно истите му  се враќаат на органот кој возилото го регистрирал.
http://www.mvr.gov.mk/upravni-rab/22

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #528 на: 10 Март 2016, 19:49:35 pm »
Колку дена има толерантен период за регистрирање после крајниот рок, без да има пенали, да се мењаат таблици итн?

I pet godini da ne e registriran, tablici ne se menuvaat koga kje ja registriras, osven ti ako sakas da smenis neli. Edini penal ako moze da se rece penal e toa sto ako pomine povekje od edna godina od istek na poslednata registracija gi gubis site bonusi koj gi imas na osiguranjeto,ako voopsto imas.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #529 на: 10 Март 2016, 19:51:50 pm »
Vaka bese porano, par godini nevazi pogorepisanovo, tablicite nikoj ne ti gi zima bez razlika kolku vreme ne e registrirano voziloto.

Цитат
СООБРАЌАЈНАТА ДОЗВОЛА ВАЖИ 1 ГОДИНА
ВНИМАВАЈ: Ако во рок од 30 дена од денот на истекот на важењето на сообраќајната дозвола не се поднесе барање за продолжување на регистрацијата, возилото се брише од евиденцијата на регистрираните возила, а регистарските таблици се одземаат, односно истите му  се враќаат на органот кој возилото го регистрирал.
http://www.mvr.gov.mk/upravni-rab/22

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #530 на: 10 Март 2016, 20:18:49 pm »
Ок луѓе, фала пуно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7634
« Одговори #531 на: 11 Март 2016, 00:00:14 am »
Некој дали знае точно, дали можам да регистрирам кола 2 месеца пред рокот?
Знам дека може 30 дена унапред, без мењање таблици, или било какви последици, ама ме интересира која е процедурата за 2 месеца унапред.

Веле, ќе појдеме на нотар, ќе потпишеш дека ми ја продаваш колата..  кога ќе дојде време за регистрација, јас ќе си сменам сообраќајна и ќе ја регистрирам.  После тоа, обратна процедура. Ти ја продавам колата, ти си вадиш сообраќајна на твое име и ајт. ;D :D

Е сега, нотарот е 2-300 денари, ама нова сообраќајна не знам колку е.. сигурно 1000. :D

Проблемот е што ти нема да бидеш тука кога треба да се регистрира, или колата нема да биде во Македонија тогаш ? :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #532 на: 11 Март 2016, 00:11:08 am »
Ок луѓе, фала пуно.
Отиди на нотар и направи полномошно за да може да ти ја регистрира некој твој близок колата, 150 денари е ако сам си го искуцаш.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5256
  • The Spartan General
« Одговори #533 на: 11 Март 2016, 07:52:41 am »
Отиди на нотар и направи полномошно за да може да ти ја регистрира некој твој близок колата, 150 денари е ако сам си го искуцаш.

Јас праќам по емаил. Само треба информациите на колата да ги внесе.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен lostov

• Почетник
  • *
  • Пораки: 16
« Одговори #534 на: 15 Март 2016, 23:09:15 pm »
Можда е малку оф топик али гледам спомнавте за полномошно. Да не знаете дали ми треба ако колата е на жена ми ?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #535 на: 15 Март 2016, 23:13:43 pm »
за тука не, иако законски вели да...

а за во странство, ке вадиш во амсм полномошно меѓународно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #536 на: 16 Март 2016, 00:49:23 am »
Нема законска обврска дека за во Македонија треба да имаш полномошно.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #537 на: 19 Март 2016, 11:57:30 am »
Во рок од месец дена по истекот на регистрацијата, сигурно не мењаш таблици. За повеќе не знам, може да е до 3 месеци...

Знам за кола што 3-4 години не била регистрирана, па повторно си ги задржа старите табли при следната регистрација.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #538 на: 21 Март 2016, 09:44:37 am »
Ја знам и една кола што 5 години се вози нерегистрирана, ама не е тоа муабетот. Тоа може да постираш у рубриката „Верувале или не“

Според закон е 30 дена, а не-дај-боже некој да го прочита твојот пост и да го земе здраво за готово .... дали ќе ги сносиш последиците ?

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #539 на: 21 Март 2016, 12:00:39 pm »
Нема да има кој знае какви последици, ќе си плати нови таблици и готово. Јас имав кола нерегистрирана две години, помина на технички и тоа беше се. Никој не спомна нови таблици, што не значи дека ќе биде така и во случајов.