Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 340037 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #1185 на: 13 Февруари 2020, 08:12:54 am »
Јас продадов мотор во штип и требаше по карго да ми ги вратат таблиците. Никаде ги нема тие, а продажбата беше во јуни некаде. Сега кога ќе дојде ред да го регистрираат, а нема да можат и ќе ме бараат да го одјавиме ќе почекаат една година да ме молат малку. Тоа е школо за друг пат, одјава, нека си земат пробни и патот под нозе.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1186 на: 13 Февруари 2020, 08:45:20 am »
Можно е самите да ги одјавиле и среќно си го возат моторот.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #1187 на: 13 Февруари 2020, 09:09:51 am »
Ако сте направиле купопродажен договор, нивни проблем дали ќе ги одјават или не. И да се случи нешто, имаш доказ дека не е твое возилото повеќе.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1188 на: 13 Февруари 2020, 09:24:48 am »
@Tommy

Јас и потесната фамилија сме кај ист осигурителен брокер веќе 12-13 години. До сега не сме имале ниту еден инцидент за да повикаме полиса. За осигурителната компанија тоа се чисти пари. Кај МК нема толку критериуми како на Запад за тоа која цена би требало ти да ја платиш за автоодговорност. Меѓутоа, врз основа на искуството што го имаме и довербата, ние го добиваме тој попуст. Конкретно уште една кола сега осигуравме кај неа и бидејќи ова и беше прва на сопругата на нејзино име, нормално немаше по правило никаков попуст.
Агентот ни даде 20% попуст.

Ако не ви е логично, треба да знаете дека секој агент врз основа на прометот што ќе го направи може да оствари некои дополнителни бонуси. Така некои свесно се откажуваат заради остварување на бонусите од компанијата. Али ова го можат агенти што прават сериозен промет.

Затоа и ви реков, се зависи каков е агентот и каква соработка имате.
Иначе се дава попуст и на зелен картон.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1189 на: 13 Февруари 2020, 09:29:23 am »
Претпоставувам дека агентот не ви дал попуст, туку се откажал од дел од својата провизија.

Комплетно различна работа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1190 на: 13 Февруари 2020, 09:31:56 am »
Претпоставувам дека агентот не ви дал попуст, туку се откажал од дел од својата провизија.

Комплетно различна работа.
Точно така. Сосема, сосема, сосема различна работа.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1191 на: 13 Февруари 2020, 10:03:11 am »
За купувачот е попуст. За продавачот се може да биде.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1192 на: 13 Февруари 2020, 10:12:28 am »
Па и да и не. Работата е дека ти не го добиваш тој „попуст“ поради немање инцидент и активирање полиса, туку поради тоа што брокерот е подготвен да изгуби (прилично голем) процент за да заработи нешто.

Немањето инцидент нема ама баш никакво влијание во случајот (самото тоа дека сте добиле 20% попуст за некој што прв пат регистрира кола на негово име го кажува тоа). Едноставно, имате брокер што се откажува од сопствената заработка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1193 на: 13 Февруари 2020, 10:14:20 am »
Попустот е плус кумулативен и се зголемува низ годините 5-10-20-25-30-35-40-45-50. А откажување од заработка е колку што ќе одреди брокерот да се откаже и важи само во моментот. Пред се тие не се исклучиви меѓусебно. Може и да имаш попуст, и плус да се откаже од заработка. Дискутабилно колку не се губи лиценца за тоа - ама тоа е друга тема.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1194 на: 13 Февруари 2020, 10:29:23 am »
Ок, можеме да одиме до недоглед околу терминологијата, мене ми е важно дали се сфати тоа што сакав да го кажам.

Како и да се нарече, во пракса има осигурителни агенти кои работат по други цени од официјалните. Јас сакав да доловам зошто.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #1195 на: 13 Февруари 2020, 11:03:11 am »
Што све не се прави за да се намали тоа откажување од провизија, ама ... тешко иде...

Е сега...

Оние компании кој колку толку плаќаат штети, за агенти даваат од 15% до 20% провизија.
Оние компании кој важат како неплаќачи на штети знаат да дадат и до 35% провизија за агенти, што според мене е лудост, зошто тоа не е треба да се вика провизија туку ортаклук, агентите ги боли цеф зш лапаат добар кеш, и клиентите исто така зш земале Зелена карта за 500 денара поефтино, кога има штета тогаш е проблемот, ама тогаш важи правилото сите се педери.

Има случаи кога агент има страшно портфолио а нема ќорава пара зошто е глуп.

Тоа е во кратки црти :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1196 на: 13 Февруари 2020, 11:07:02 am »
Јас превенствено бирам која е осигурителната компанија а потоа агентот. Не сакам да чујам за Еуроинс, Албсиг и некои слични кои се добро познати по тоа како (не) даваат надомест за оштетување.
Сме имале искуство со нив како оштетена странка и не сакам јас некок друг да поминува низ истото ако јас сум виновен утреден.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #1197 на: 13 Февруари 2020, 11:56:52 am »
Koga se vrakjaat tablicite za odjava sto treba osven tablici i sobrakjajnata da se prati ili samo tablici ?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #1198 на: 13 Февруари 2020, 12:00:50 pm »
Таблици и сообраќајна.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1199 на: 13 Февруари 2020, 12:52:55 pm »
Благодариме @AllMightyMe и другите за овие информации.

Јас кај другар ја осигурувам колата секоја година, ама не сака да се откажи од провизијата, ниту пакетче ми има дадено со миривче, течност за стакла и сл.
Не е будала, за неговата не ќе купува.  :D